«

»

Trofeul Calitatii ARACO: RECON – Amenajare cladire pavilion pentru sectii aferente Spitalului Filantropia din Craiova

Share

Antreprenor: RECON SA, lider al Asocierii RECON SA, SC GETRIX SA, SC GTX PROEX INSTAL SRL, SC ELECTRO ALFA INTERNATIONAL SRL
Beneficiar: MUNICIPIUL CRAIOVA
Proiectant: SC GETRIX SA 

Descrierea lucrarii

Constructia a fost ridicata in anul 1988, iar dupa evenimentele din 1989 au fost abandonate lucrarile.

Pentru cladirea abandonata au existat, de-a lungul timpului, mai multe planuri. La inceputul anilor ‘90, se dorea realizarea unui spital pentru bolnavii de SIDA, cu 150 de paturi. Aceasta intentie a fost si ea, la randul ei, abandonata din cauza lipsei de fonduri. Ulterior, proiectul a fost prins in lista de investitii de la Ministerul Sanatatii pentru construirea unui spital de copii cu 150 de paturi.

Din lipsa fondurilor de finantare, aceste constructii au ramas complet deschise si neprotejate, fiind expuse intemperiilor si degradarilor.

Spitalul Filantropia a pierdut o serie de spatii destinate procesului medical care functionau in cladiri ce au fost revendicate si restituite in natura fostilor proprietari. Primaria Municipiului Craiova a hotarat relocarea sectiilor din componenta Spitalului in corpurile de cladire abandonate din strada Sarari, nr. 28.

In toamna anului 2015 au inceput lucrarile la complexului din strada Sararilor cu scopul construirii noului Spital Municipal Filantropia, durata de realizare a proiectului fiind de 14 luni.

Prin tema de proiectare, s-au realizat urmatoarele:

  • consolidarea constructiei in concordanta cu expertiza tehnica;
  • etajarea corpului A de la S+P+1 la S+P+2;
  • etajarea coridorului de legatura dintre corpul A si B de la S+P+1 la S+P+2;
  • completarea etajului corpului D;
  • realizarea unor coridoare de legatura la nivelul etajului 1 intre corpul C si Blocul Alimentar respectiv intre coridorul de legatura dintre corpul C si D si Spitalul Clinic;
  • realizarea unor caje de lift pentru pacienti alimente si alte necesitati in fiecare corp de cladire concomitent cu etajarea casei scarii si a liftului peste planseele terasa;
  • desfiintarea scarii semicirculare din traveea mediana a corpului D;
  • desfiintarea coridoarelor de legatura dintre corpurile B si C si C si D dinspre str. Sarari;
  • suprabetonarea planseelor terasa de la coridoarele de legatura dintre corpurile A, B si B si C in vederea amplasarii a doua instalatii de ventilare;
  • realizarea unor case de scari de acces cu regim de inaltime P+2 anexate articulatiilor A-B si B-C;
  • refacerea unor plansee ale corpului A;
  • realizarea unei copertine pe acces a ambulantelor pe latura de sud a corpului A;
  • realizarea rampei de acces la demisol si a copertinei de acces in corpul D.

Finisajele interioare

In zonele de acces si casa scarii pardoselile sunt placate cu granit iar in restul spatiilor sunt acoperite cu membrana din PVC antistatica si antibacteriana. Peretii sunt finisati cu zugraveli lavabile pe peretii cailor de circulatie s-au montat bandouri de protectie. In zona lavoarelor peretii sunt placati cu faianta. Tavanele sunt realizate din plafoane false din casete dreptunghiulare de aluminiu prevopsite pe coridoare, pentru a se permite accesul la instalatii. In cabinete medicale, vestiare si saloane plafoanele false sunt din gips carton. Tamplaria interioara la toate spatiile este din aluminiu. La depozite, casele scarilor, spatii tehnice s-au montat usi metalice rezistente la foc. La grupurile sanitare s-au realizat compartimentari si usi din HPL.

Balustradele au fost executate din profile din otel zincat. La fatada s-au utilizat panouri casetate din tamplarie de aluminiu, cu bariera termica, cu geam termopan, fatada ventilata cu panouri din fibrociment pe structura casetata si termosistem la fatada partial si soclu finisat cu tencuiala mozaicata. Invelitoarea este de tip terasa circulabila finisata cu gresie si necirculabila realizata cu membrane bituminoase.

Instalatiile electrice, sanitare, termice, ventilatie, climatizare, curenti slabi si hidranti interiori sunt realizate in functie de destinatiile fiecarui spatiu si necesitatile beneficiarului. La exterior s-au realizat retele de alimentare cu apa, retele de alimentare si distributie cu agent termic, rezervor de apa pentru hidrantii interiori, retea de distributie apa calda de consum menajer, retea de distributie apa rece, retea de hidranti exteriori.

S-au realizat doua porti auto si o poarta pietonala cu inchidere automata, parcari cu suprafata de 173,40 mp si alei carosabile in suprafata de 247 mp delimitate cu borduri. Aleile pietonale din pavele si trotuarele din beton sunt delimitate de spatiile verzi.

Cladirea a fost echipata cu utilajele si dotarile specifice mediului spitalicesc, pentru o buna functionare a intregii constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 6

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/02/01/trofeul-calitatii-araco-recon-amenajare-cladire-pavilion-pentru-sectii-aferente-spitalului-filantropia-din-craiova/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.