«

»

Uniunea Geodezilor din Romania: Identificarea unor modalitati de colaborare interinstitutionala pentru specialisti mai bine pregatiti in masuratori terestre si cadastru

Share

Administratiile locale au nevoie de servicii bazate pe date digitale cu referinta spatiala – in special pentru modernizarea infrastructurii de transport, extinderea zonelor construite, protejarea zonelor verzi, dezvoltarea serviciilor de utilitati publice, impozitarea corecta a proprietatilor etc. –  in toate aceste activitati fiind implicati geodezi. Analizele spatiale si statisticile efectuate asupra unor zone de interes ofera plusvaloare acestor sinteze, care pot fi utilizate pentru stabilirea de strategii de dezvoltare, management eficient, administrare judicioasa a zonelor construite sau libere.

Astfel, scopul comun al institutiilor publice si private din Romania – cu legatura in domeniul masuratorilor terestre si cadastrului – este de a instrui, respectiv angaja, absolventi cat mai bine pregatiti si de a avea in mod continuu specialisti activi, care sa poata rezolva probleme tehnice complexe.

Pentru a contribui la atingerea acestui deziderat se pot identifica mai multe modalitati de colaborare interinstitutionala. Pot afirma ca aceste aspecte ma preocupa in mod normal, in calitate de cadru didactic, dar cred ca se poate face mai mult si incerc sa ma implic pentru a identifica aceste posibilitati, din perspectiva functiei de vicepresedinte UGR.

 

Mediul academic din Romania, care pregateste specialisti in domeniul Inginerie geodezica, exclusiv la specializarea „Masuratori Terestre si Cadastru (MTC)” este constituit din 11 institutii de invatamant superior. Absolventii acestei specializari au studii bazate pe discipline care ajuta la consolidarea fundamentelor cadastrului (partea tehnica, economica si juridica) – instrumente si metode de masurare, topografie, cartografie, sisteme informationale specifice domeniilor de activitate, GIS.

Totodata, absolventii cunosc si notiunile juridice de baza, absolvind cursul de institutii de drept si legislatie funciar cadastrala.

Pe langa pregatirea tehnica de specialitate din facultate, este foarte util ca viitorii specialisti sa beneficieze si de cunoasterea celor mai noi tehnologii si solutii software existente in cadrul firmelor de profil, de aceea este necesar ca mediul privat sa se alature facultatilor pentru a organiza impreuna workshop-uri tehnice. Sunt in acest sens binevenite mai ales parteneriatele de practica in beneficiul studentilor, multe dintre firme sau persoanele fizice autorizate dorind sa acorde astfel sprijin mediului academic. In conditiile in care numarul studentilor din domeniul cadastrului a scazut an de an, pentru a se putea asigura in viitor forta de munca specializata, alaturi de universitati este bine sa se implice si sectorul privat si ANCPI, mai ales pentru promovarea acestei profesii si a importantei ei pentru societate.

La Facultatea de Geodezie (geodezie.utcb.ro), prezentarile interactive organizate in cadrul Centrului de Cercetare „Masuratori Ingineresti si Infrastructuri de Date Spatiale” (ccmgiids.utcb.ro) s-au bucurat de succes, existand o participare larga din partea studentilor, aceste activitati putand fi considerate drept exemple de buna practica in acest sens.

Au dorit in ultimii ani sa se implice activ – pentru a contribui la completarea pregatirii tehnice a studentilor – firme precum ESRI Romania, TOPGEOCART, GISCAD, EKD Software etc. Pe langa activitatile de tip workshop, la care au fost prezenti specialisti din mediul privat, au existat si prelegeri tehnice ale unor personalitati din domeniu, care au manifestat deschidere pentru a dezvolta, in fata viitorilor colegi, subiecte de interes: „Coordonare si realizari in activitatea ANCPI-CNC” (dr. ing. Ileana SPIROIU – director general adjunct ANCPI) sau „Aspecte specifice in activitatea de evaluare” (dna Anuta STAN – vicepresedinte ANEVAR).

Cu siguranta ca multe astfel de activitati – precum exemplul amintit anterior – au loc in toate centrele universitare care pregatesc specialisti. Trebuie mentionat ca, prin aceste activitati de diseminare – impreuna cu studentii – si cadrele didactice au ocazia de a afla informatii despre cele mai noi tehnologii, putand insera ulterior aceste aspecte actuale in cursurile de specialitate, pentru ca procesul de invatare are un caracter de continuitate, mai ales in ceea ce priveste activitatea profesionala.

Din perspectiva invatarii continue, o modalitate de colaborare identificata, care ar putea fi exploatata pentru actualizarea permanenta a cunostintelor de specialitate, este posibilitatea de organizare – in cadrul centrelor universitare, dar sub egida unei uniuni profesionale reprezentative la nivel national – a unor cursuri de specialitate care sa sprijine formarea profesionala continua a celor care activeaza in domeniu. In acest mod, tehnologiile noi ar putea fi prezentate in mod structurat, succint, precum si produsele software sau metodele de lucru aferente. Participarea periodica la aceste cursuri nu ar trebui perceputa cu reticenta sau ca o constrangere, ci dimpotriva, ca o oportunitate placuta de a discuta in mod organizat, dar liber, asupra unor probleme profesionale, de a afla lucruri actuale si, de ce nu, de a „rupe ritmul” putin si de a socializa cu cei care practica aceeasi meserie.

O alta modalitate de colaborare ar putea fi cea dintre mediul academic si ANCPI. Imbunatatirea nivelului de cunostinte al viitorilor specialisti din domeniu poate fi stimulata prin recunoasterea diferentiata in cadrul procesului de autorizare a inginerilor absolventi, care au si studii de master in specialitate, fata de cei care au absolvit numai studiile de licenta, luand ca exemplu alte tari in care se aplica aceasta abordare. Este necesar acest lucru deoarece in cadrul studiilor de licenta sunt transmise, in cadrul curriculei de specialitate, elementele de baza, iar la un masterat de specialitate se aprofundeaza tehnici si tehnologii moderne, prin urmare si nivelul de cunostinte al absolventilor de pe cele doua cicluri de pregatire universitara difera.

Un subiect de actualitate este inregistrarea proprietatilor in cartea funciara. Aplicatia informatica dezvoltata pentru a raspunde serviciilor prestate la nivelul OCPI este e-Terra3. Nu este de ajuns ca studentii sa cunoasca aspectele legislative si specificatiile tehnice aflate in continua schimbare, ci trebuie sa si aiba acces individual online, in conditii de siguranta, la aplicatia informatica e-Terra3 gestionata de ANCPI, astfel incat, in cadrul orelor de aplicatii practice, sa poata experimenta efectiv fluxul de lucru, componentele si functionalitatile aplicatiei. Exista sanse ca aceasta problema sa fie rezolvata in curand. Totodata, activarea unor internship-uri in cadrul OCPI-urilor ar putea constitui o alta forma de imbunatatire a cunostintelor absolventilor.

Avand in vedere aspectele mentionate se poate concluziona ca mediul academic alaturi de ANCPI, de Uniunea Geodezilor din Romania si de firmele din domeniu trebuie sa faca eforturi continue de a identifica cele mai bune posibilitati de colaborare, totul pentru un deziderat comun: specialisti mai bine pregatiti.

Autor:
prof. Ana Cornelia BADEA 

(Ana Cornelia BADEA este profesor universitar la Facultatea de Geodezie, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, detine atestatul de abilitare in domeniul Inginerie Geodezica din aprilie 2017, fiind directorul Centrului de cercetare „Masuratori Geodezice Ingineresti si Infrastructuri de Date Spatiale” – MGIIDS.
Este reprezentantul UTCB la FIG (Federa
tia Internationala a Geodezilor), fiind delegat in comisiile 3 (Spatial Information Management), 7 (Cadastre and Land Management), 8 (Spatial Planning and Development).
Este vicepresedinte al Uniunii Geodezilor din Romania si presedinte al comitetului editorial al Journal of Geodesy, Cartography and Cadastre.
Activeaza
ca membru al ASRO TC 359 si este implicata in activitati de evaluarea proiectelor, pentru diferite apeluri nationale si internationale.)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 28

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/02/01/uniunea-geodezilor-din-romania-identificarea-unor-modalitati-de-colaborare-interinstitutionala-pentru-specialisti-mai-bine-pregatiti-in-masuratori-terestre-si-cadastru/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>