«

»

VICTORIE…!!! Au inceput lucrarile de consolidare, reabilitare si modernizare a Cazinoului din Constanta

Share

… Da, victorie! Dupa „lupte seculare” care au insemnat… trei decenii, in sfarsit au inceput lucrarile de reabilitare, consolidare si modernizare a unei cladiri monumentale amplasate pe litoralul romanesc al Marii Negre: Cazinoul din Constanta.

Lumea contemporana iubitoare de arta in constructii s-a cam… plictisit de cladirile noi (interesante si ele, in principal hoteluri si locuri de distractie, spatii comerciale etc.) si vrea sa-si incante ochii si cu… „vechituri” reprezentative ale arhitecturii trecute valoroase din toate punctele de vedere.

Constanta ca oras, dar si cu imprejurimile care o intregesc, reprezinta o bogata „zestre” implinita din vremuri trecute cu specificul lor istoric, desigur. Despre aceasta acumulare de vestigii si noutati constructive se poate vorbi mult si, mai ales, bine.

Intorcandu-ne la zilele noastre, nu putem sa nu fim suparati ca atata amar de vreme (trei decenii) o asemenea cladire cum este Cazinoul din Constanta a fost lasata fara a fi fost si intretinuta. Asa se face ca timpul, punandu-si amprenta ca peste toate cladirile existente, a adus cladirea intr-o stare jalnica vecina cu ruina. Si asta ca urmare a dezinteresului contemporanilor politici aflati vremelnic la putere. Ei s-au „razboit” politic pentru a obtine avantaje materiale si financiare in folosul acolitilor lor. Edificator in acest sens este traseul interminabil al licitatiilor si mai ales al contestatiilor privind acest obiectiv arhitectural si functional.

In sfarsit, ma repet, dar nu intamplator, pentru ca ampla lucrare a fost legal incredintata la inceputul acestui an unei firme de constructii cu o bogata „carte de vizita”, capabila sa repuna in valoare un asemenea reprezentativ obiectiv istoric si, de ce nu, turistic. Numerosi vizitatori interni si straini dar mai ales locuitorii Constantei vor sa se bucure si spiritual pentru ca au din plin si de ce.

Aedificia Carpati din Bucuresti, firma castigatoare finala a licitatiei, a lasat in urma activitatii sale de pana acum lucrari monumentale, cu prioritate cele din Capitala tarii: Ateneul Roman, Biblioteca Universitara, Muzeul National de Arta al Romaniei, Palatul Patriarhiei, Corpul vechi al Bancii Nationale, Biblioteca Nationala, Teatrul National Bucuresti etc.

Cum s-ar spune mai direct, importanta lucrare a Cazinoului din Constanta a intrat pe „maini bune” si suntem siguri ca firma Aedificia Carpati va respecta termenul de reabilitare, de doi ani, trecut in contract.

Vizitatorii Cazinoului vor beneficia, astfel, de prezenta acestei „perle” arhitecturale in peisagistica litoralului romanesc al Marii Negre.

In numerele viitoare ale publicatiei noastre va vom prezenta si detalii tehnice ale lucrarilor ce vor fi executate pentru ca acest edificiu sa fie pus din nou in valoare la nivelul sau prestigios.

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/02/01/victorie-au-inceput-lucrarile-de-consolidare-reabilitare-si-modernizare-a-cazinoului-din-constanta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.