Cea de-a XIV-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii, CNGF2020, va avea loc, dupa 16 ani, din nou la Bucuresti, in perioada 2 – 5 septembrie 2020, la Hotel Ramada Parc, fiind organizata de Filiala Bucuresti a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (SRGF) si de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB).
Eveniment de traditie pentru comunitatea geotehnica romaneasca, Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii reuneste principalii actori din acest domeniu, personalitati invitate, autoritati, in jurul principalelor subiecte care ii preocupa.
Pentru CNGF2020, Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii a ales ca tematica generala „Racordarea Ingineriei Geotehnice din Romania la tendintele europene”, dorind ca pe langa subiectele preocupante pe plan national sa fie aduse la cunostinta participantilor si tematicile momentului pe plan european. Dintre acestea din urma se detaseaza clar revizuirea Eurocodurilor in general, respectiv a Eurocodului 7 de Proiectare geotehnica in special, proiect care a coagulat forte impresionante din comunitatea tehnica si stiintifica europeana. Romania, respectiv Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii, au participat la acest efort colectiv de actualizare si modernizare a principalului standard de proiectare geotehnica, iar adoptarea sa viitoare (estimata pentru anul 2024) va face ca toate tarile Europei sa fie racordate la un nou nivel de cerinte de proiectare.
CNGF2020 isi propune ca membrii comunitatii Geotehnice din Romania sa fie informati despre noile tendinte de proiectare geotehnica si, in acest scop, au fost invitati doi keynote speakeri internationali de marca, respectiv: dr. Andrew Bond – presedinte pana in 2019 al comitetului tehnic al CEN pentru Eurocodul 7 (SC7/TC250), considerat artizanul noului Eurocode 7 si prof. Dietmar Adam – Directorul Institutului de Geotehnica si al Unitatii de Cercetare in Ingineria geotehnica a Universitatii Tehnice din Viena, Austria, urmas al lui Karl Terzaghi, intemeietorul mecanicii moderne a pamanturilor si al prof. Heinz Brandl. Asadar, doua personalitati recunoscute in lumea geotehnica europeana invitate pentru a face lectii de sinteza pe subiecte importante ale momentului.
Alaturi de acestia vor fi prezenti reprezentanti ai lumii academice romane, de la principalele universitati tehnice de constructii, dar si proiectanti, cercetatori, ingineri de executie, consultanti etc., deoarece Conferinta Nationala reprezinta cel mai important forum de discutie pentru membrii comunitatii de Inginerie Geotehnica din Romania, dar si locul unde se creioneaza tendintele si preocuparile urmatorilor 4 ani.
Tematicile conferintei, racordate si ele la tendintele actuale din domeniul Ingineriei Geotehnice asa cum au fost ele prefigurate la recentele conferinte europene si internationale, sunt urmatoarele:
- Investigarea si modelarea geotehnica (in situ, laborator, modelare experimentala si numerica);
- Structuri geotehnice, proiectarea geotehnica (incluzand toate tipurile de structuri geotehnice);
III. Geo – hazarduri (alunecari de teren, inginerie geotehnica seismica si dinamica pamanturilor, managementul riscurilor);
- Mediu, hidrogeologie si energie.
Depunerea de rezumate si articole tehnice si stiintifice pentru aceste sectiuni ale conferintei este in desfasurare, pana in prezent peste 100 de lucrari fiind propuse, inclusiv de la autori din strainatate.
In cadrul conferintei vor fi organizate 2 sesiuni plenare: „Proiectarea geotehnica si standardizarea europeana”, respectiv „Noile provocari in Ingineria Geotehnica europeana”, gandite a aduce noutatile de la nivel international si national si a trasa directiile pentru viitor.
Sesiunea plenara „Proiectarea geotehnica si standardizarea europeana” va fi organizata impreuna cu partenerul Asociatia Romana pentru Standardizare (ASRO) si va fi cadrul pentru prezentarea noului cod de proiectare in constructii (Eurocodul 0) si a celui de proiectare geotehnica (Eurocodul 7), a calendarului de implementare, a consecintelor in plan national ale adoptarii sale. Tematica este una de importanta primordiala pentru actorii de pe piata nationala, iar membrii Filialei Bucuresti a SRGF care au fost nominalizati sa participe in comitetele tehnice ale Asociatiei Europene de Standardizare (CEN) vor participa la prezentari si la dezbatere cu exemple concrete de aplicare.
In cadrul celei de-a doua sesiuni plenare, „Noile provocari in Ingineria Geotehnica europeana”, vor fi abordate chestiuni moderne care preocupa comunitatea internationala si nationala.
Cele 4 sesiuni paralele de discutii vor permite abordarea principalelor aspecte de interes din cele 4 tematici propuse la nivel national.
Programul previzionat cuprinde si 2 workshopuri – unul intitulat „Mediul economic – factor cheie in formarea viitorilor specialisti in Inginerie Geotehnica”, destinat dezbaterii modului in care poate fi imbunatatita cooperarea dintre mediul academic si productie, si un al doilea dedicat „Modelarii numerice in Ingineria Geotehnica”, care isi propune sa creasca nivelul de cunostinte de modelare numerica intr-o epoca in care programele de calcul sunt omniprezente, dar nu totdeauna exista si calificarea necesara a utilizatorilor.
Credem ca acest format al CNGF2020 va suscita interesul participantilor si va crea cadrul necesar pentru a ingemana atat preocuparile nationale, cat si tendintele europene.
Conferinta are un comitet stiintific compus din cadre didactice si personalitati de renume ale Ingineriei Geotehnice din Romania, prezidat de Presedintele SRGF, prof. Sanda Manea (UTCB), care va asigura revizuirea tuturor articolelor propuse spre publicare. O selectie de articole va fi publicata in reviste indexate in principalele baze de date stiintifice. Secretarul stiintific al evenimentului si al comitetului stiintific este sef lucr. Daniel Manoli (UTCB).
Presedintele Comitetului de organizare este prof. Loretta Batali (UTCB) – Presedintele Filialei Bucuresti a SRGF, Presedinte executiv este secretarul Filialei Bucuresti a SRGF, dr. ing. Árpád Szerző (SBR Soletanche Bachy Fundatii), iar Secretar general al conferintei este ing. Traian Ghibus (UTCB).
O noutate pe care o aduce CNGF2020 este concursul pentru tinerii geotehnicieni GEO-EXCELSIOR Young. Gandit ca o replica a premiului „The Bright Spark Lecture Award” de la nivelul Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE), premiul GEO-EXCELSIOR Young se adreseaza tinerilor geotehnicieni sub 35 ani care sunt unici autori ai unor articole, iar premiile oferite constau in posibilitatea de a-si prezenta lucrarile in sesiuni plenare sau paralele la CNGF2020, respectiv reduceri ale taxei de participare.
De asemenea, in aceeasi idee de innoire si racordare la tendintele moderne, din care face parte si tehnologia BIM, in preziua conferintei (2 septembrie 2019) va fi organizat un curs de formare in aplicarea BIM in Ingineria Geotehnica impreuna cu partenerul CNGF2020, societatea ALLBIM NET – reprezentantul in Romania al software-urilor de referinta din domeniul constructiilor (ex: GEO5, Allplan Engineering, SCIA Engineer).
Conferinta CNGF2020 va cuprinde si o expozitie tehnica pentru societatile din domeniu, oportunitate pentru acestea de a-si prezenta produsele, realizarile, tehnologiile. Companiile interesate sunt invitate sa devina parteneri sau sponsori ai CNGF2020 consultand pachetele de sponsorizare pre-configurate sau consultandu-ne pentru stabilirea unui pachet personalizat (secretariatsrgfbucuresti@yahoo.com, www.cngf.srgf.ro). Deja au fost incheiate 15 contracte de sponsorizare cu mai multe firme din domeniu, care au beneficiat astfel de discount-uri pentru plata anticipata a pachetului de sponsorizare, pachetele DIAMOND, PLATINUM si GOLD fiind deja epuizate.
Astfel, sponsorul DIAMOND al conferintei este SBR Soletanche Bachy Fundatii, cei 2 sponsori PLATINUM sunt IRIDEX Group Plastic si TERRATEST Geotehnic, iar sponsorii GOLD sunt Popp & Asociatii Inginerie Geotehnica, AGISFOR, CARMEUSE, TERRA-MIX si GEO-STRU. Acestora li se alatura sponsorii SILVER: GEOSOND SA, GEOCON Global Consulting, Saidel Engineering, GT Ground Engineering and Construction Services, NAUE Romania, TENCATE Geosynthetics, GEOKON (USA). Le multumim tuturor companiilor care ni s-au alaturat deja ca sponsori pentru acest eveniment, iar lista ramane deschisa. Speram ca prezenta companiilor din domeniu sa fie una masiva, reprezentativa pentru piata romaneasca de Inginerie Geotehnica.
Partenerul media al CNGF2020 este Revista Constructiilor.
Toate informatiile sunt disponibile pe site-ul www.cngf.srgf.ro, unde, din decembrie 2019, este disponibil Buletinul nr. 1 al conferintei, activitatea de depunere rezumate si notificare a acceptarii lor este in curs, iar in scurt timp vor fi publicate informatiile legate de taxele de participare si va incepe inscrierea participantilor.
Toate aceste elemente speram sa fie incitante si ofertante pentru comunitatea de Inginerie Geotehnica, membri sau nu ai Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, pentru autoritati si institutii de stat sau companii private, pentru toti cei implicati in sectorul de Constructii, carora le facem invitatia de a participa la cea de-a XIV-a editie a Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii, CNGF2020, 2 – 5 septembrie 2020.
Autor:
prof. Loretta Batali – Presedinte Filiala Bucuresti a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (SRGF)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 167 – martie 2020, pag. 34
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns