«

»

Pamflet: Romania… aNORMALA!? (Fictiune sau realitate?)

Share

Da, anormala! Citind acest titlu s-ar putea sa fii intrigat ca-i o greseala de tipar. Nu, nu este asa si veti vedea mai departe ca la baza lui stau explicatii veridice.

Cetatenii acestei tari sunt agasati si enervati de aprecierile facute public de mai toti „competentii” actualei clase politice care isi aroga „atotstiinta lor multilaterala” privind catalogarea starilor filosofice ale unor evolutii dintr-un stat, o tara.

In capul lor este, insa, o bulibaseala intentionata pentru a ne determina si pe noi, ceilalti, sa le urmam „gaselnitele” speculative. Numai ca nu toti suntem „saraci cu duhul”. Sigur ca ei se insala dar nu le pasa pentru ca sunt la pupitrul de comanda si pot face, cred ei, „ce le vrea muschii lor”.

Tonul este dat, din pacate, de la cel mai inalt nivel al Statului, locul de unde „emana” in ultimii ani tot felul de aprecieri. Aprecieri care, pe drept cuvant, te pun pe ganduri. Si atunci, nu trebuie sa fii mare „filosof” sa dezlegi enigma: Romania aNORMALA. Deci, mai direct spus, in momentul actual Romania este aNORMALA! Curat murdar, ar spune clasicul Caragiale, marele nostru dramaturg, care a stiut, ca nimeni altul, sa defineasca si sa sintetizeze tulburarile din mintea unor neaveniti din toate punctele de vedere.

Asadar, ni se propune sa facem o Romanie normala dintr-una anormala. Nu se sufla o vorba, mai concret, de ce ar fi anormala. Daca nu o spun ei o spune restul tarii care traieste zi de zi printre… anormali! Se bate atata moneda pe asa-zisa modernizare europeana. Vrem, spun ei, „o tara ca afara”. Afara unde?… Te uiti la „dragii de ei” ajunsi prin tot felul de mijloace in forumul legislativ al tarii, locul de unde trebuie sa se introneze, conform Constitutiei, tot ceea ce „misca” in angrenajul functional al unui stat normal. Si iti vine poate sa crezi ca titlul acestui pamflet este… normal.

Ati vazut ce spectacol dezagreabil se vede in acest forum? Cine vrea, si nu vrea, vine la sedinte. In sala fiecare vrea numai ce doreste el si bisericutele, bineinteles, pe partide. Apoi vorbitul lejer la telefon, un dute-vino prin sala, cititul presei si dezlegarea de cuvinte incrucisate etc. Ca sa nu mai vorbim de cei care sforaie nestanjeniti in fotoliile pe care le ocupa si pentru care primesc tot felul de indemnizatii.

Un exemplu edificator este si cel al senatorului USR-ist toropit de „oboseala” care, cu camasa desfacuta, barbos si inestetic, sfideaza asa-zisul „inalt forum legislativ”. Personal, am avut fericita ocazie sa vizitez Congresul SUA si Bundestagul Germaniei. Am vazut, de asemenea, pe micile ecrane imagini din alte parlamente si nu am retinut decat oameni imbracati corect cu camasi albe si cravata, stand pe locurile lor si participand in limitele bunui simt la o atmosfera propice raspunderii cu care au fost investiti.

La noi?… Ca la piata! Fiecare imbracat dupa cum il duce capul, cu late si, mai nou, cu barbi de parca au disparut frizerii. Femeile, parlamentare si ele, ofera acelasi spectacol de prost gust cu imbracaminte multicolora, cu decoltee pronuntate, tapate in fel si chip si plimbarete, fara motiv, pe holurile Parlamentului.

Sa trecem intr-un alt loc unde… normalul este anormal si invers. Adica in Uniunea Europeana unde, de zeci de ani, in loc sa militam pentru o Romanie NORMALA ne punem cu propria mana intr-o situatie de Romanie aNORMALA. N-ar fi rau sa vedem si cu ce ne-am ales pentru tara noastra care cotizeaza cu bani grei pentru apartenenta la aceasta improvizatie care este UE, organism benefic doar pentru 4-5 tari. Este oare normal? Si daca tot vrem sa fim europeni – ca si cum am veni de pe alt continent -, de ce atata zarva! Atunci… suntem sau nu suntem in UE? Pentru ca unii dintre romanii, aflati acolo, originali ca mai mereu, „au speriat” vestul Europei! Cum? „Speculantii” acestei Uniuni s-au prins usor cu cine au de-a face si ne trateaza ca atare. Exemplul cel mai edificator este ca in UE, singurii care voteaza impotriva tarii lor sunt chiar romanii!? Ei, romanii, se razboiesc in forumurile europene pe spatele intereselor tarii si nu-i intereseaza binele ei pentru a deveni cu adevarat NORMALA. De ani de zile am devenit „broasca raioasa” a Europei. Batem in zadar la poarta Schengen si lacatul ei a ruginit pentru Romania.

Cei care si-au dat seama ce este UE au fost britanicii. Oameni seriosi care dupa 47 de ani (aproape jumatate de secol) au spus „Pa!” si „Brexit”. Credeti ca Marea Britanie va muri ca nu mai este in UE a smecherilor? Eu unul nu cred si sunt sigur ca multe tari vor colabora cu Regatul Unit, insa, pe baza unor principii echitabile si reciproc avantajoase.

Si pentru ca tot am amintit de englezi va mai supun atentiei si un alt exemplu, deloc fara semnificatie. Parlamentul Romaniei este parca o copie fidela a ceea ce este UE unde minoritatea face ce vrea cu majoritatea fie ca are dreptate sau nu.

In privinta atmosferei specifice unui Parlament cuprinzand la noi „spuma” cetatenilor tarii, ce sa mai zicem… Reprezentantii nostri, alesii, in loc sa faca tot ceea ce le este cu putinta ca viata tarii si a cetatenilor ei sa aiba un curs normal si eficient nu fac altceva decat sa se „injure” unii pe altii potrivit culorii si sloganurilor propriilor partide. Nu se face mai nimic pentru un consens pozitiv. Si asta pentru ca aproape toti, ascunzandu-se sub sensul libertatii si democratiei, cred ca pot debita si face tot ceea ce le trece prin obiectul acela care le sta pe umeri.

Libertatea si democratia sunt doua „notiuni cheie” pentru coexistenta in conditii cat de cat egale si benefice pentru orice cetatean al unei tari. De ce oare in America ele guverneaza nu numai teroretic dar si practic? Pentru ca ele, cele doua, au fost si functioneaza pe baza unor principii indubitabile. Aceste principii sunt, in esenta, patru la numar: Constitutia, Imnul, Limba si Drapelul.

In SUA Constitutia este, in adevaratul sens al cuvantului, legea suprema in Stat, legea dupa care functioneaza intregul mecanism al tarii. Si asta de mai bine de 200 de ani fara a fi modificata dupa bunul plac al unora. Cine o incalca are de indurat sanctiuni grele.

Imnul pe teritoriul SUA – nu se intoneaza decat un singur imn care este american pentru toti cetatenii indiferent de etnia din care provin.

Limba oficiala este engleza – obligatorie pentru toti locuitorii ei. Acolo nu te duci la magazin sa cumperi paine si sa ti sa raspunda ca „nem tudom english” pentru ca in 24 de ore zbori acolo unde poti sa nu te supui legii.

Drapelul SUA – este singurul care flutura pe intregul teritoriu si nu ai sa vezi alte drapele. Asta da libertate si democratie! Pentru ca de la cele 4 principii nu se poate abate nimeni pentru ca sanctiunile aplicate te descurajeaza sa le incalci sensul. Ca de altfel nici in Anglia, Franta, Germania etc. In aceste tari nu se cracneste o vorba ca din acest punct de vedere ar fi extremism sau sovinism, asa cum se interpreteaza la noi de catre unii conationali.

De ce am creionat toate cele scrise pana acum? Pentru ca este tot ceea ce inseamna o tara NORMALA si nu una aNORMALA.

In concluzie daca vrem sa devenim cu adevarat o tara NORMALA a sosit timpul sa ne uitam peste gard in ograda tarilor cu adevarat normale si nu de a ne afla in treaba spunand fara temei ca vrem o Romanie normala.

Si ca sa vedeti unde sunt banii dumneavoastra, o persoana sus-pusa (nu-i spun numele) si adeptii acesteia sunt dispusi sa plateasca din banii bugetului, pentru alegeri suprapuse si anticipate, nu mai putin de 1 miliard de euro! Nu cred insa casi-ar mai dori asa ceva daca suma ar fi suportata din buzunarele proprii si asa destul de burdusite.

Deci, daca vrem o Romanie normala, sa punem serios „osul la treaba” si sa construim ceva normal si nu „cai verzi si ambiguitati pe pereti”!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 

Autor:
Ciprian Enache

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 167 – martie 2020, pag. 32

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/03/01/pamflet-romania-anormala-fictiune-sau-realitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.