«

»

Personalitati romanesti in constructii – Dinu BRATOSIN

Share

S-a nascut la 22 aprilie 1938.

A absolvit Facultatea de Constructii Civile si Industriale – Institutul de Constructii Bucuresti in anul 1971.

Activitatea inginereasca a inceput-o la Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Romane. A functionat ca inginer (1971-1974), cercetator stiintific (1974-1977). La Centrul de Fizica Pamantului si Seismologie a functionat ca cercetator (1977-1989) si cercetator principal III (1989-1990). La Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Romane a functionat ca cercetator principal II, iar din 1994 – prezent, ca cercetator I.

Intre anii 2000-2008, a fost profesor la Universitatea Spiru Haret – Facultatea de Arhitectura, predand cursul de Mecanica Structurilor.

Din anul 1999 – prezent, functioneaza ca secretar stintific la Sectia de Stiinte Tehnice a Academiei Romane.

Domenile de specializare, ca cercetator stiintific, sunt: Mecanica Solidelor, Mecanica Pamanturilor, Dinamica Pamanturilor, Inginerie Seismica.

Titlul stiintific de doctor inginer l-a obtinut in anul 1983, la Institutul National de Fizica, prezentand teza: Contributii la calculul starii de tensiune si deformatie in masive de pamant tinand seama de caracteristicile neliniare si reologice ale acestora. In prezent, este conducator de doctorat in domeniul Inginerie Civila.

Inseram, dintre cercetarile stiintifice obtinute de doctor inginer Dinu Bratosin: Model elastic neliniar pentru pamanturi izotrope si transversal-izotrope cu proprietati reologice neglijabile; Relatii constitutive intre invariantii tensorilor tensiunii si deformatiei; Model vascoelastic neliniar (static) pentru pamanturi si proprietati reologice; Metoda de suprapunere a efectelor in medii neliniare; modelarea mecanica a incercarii triaxiale; Model Kelvin-Voigt neliniar pentru pamanturi; Un nou criteriu de rezistenta pentru pamanturi; Evaluarea rezistentei de rupere dinamica cu ajutorul efectului de degradare dinamica; Modelarea lichefierii ca un caz particular de rupere dinamica; Aplicarea modelului Kelvin-Voigt neliniar la evaluarea raspunsului seismic; Ecuatia de propagare a undelor prin pamanturi considerate medii vascoelastice neliniare; Determinarea raspunsului dinamic (seismic) al masivelor de pamant considerate a fi formate din materiale vascoelastice neliniare prin rezolvari cu metoda elementelor finite in domenii spatiu – timp – frecventa; Model liniar echivalent pentru comportarea dinamica neliniara a pamanturilor; Model vascoplastic pentru pamanturi; evaluarea efectelor neliniaritatilor de material asupra raspunsului dinamic structural; Model Kelvin-Voigt neliniar pentru comportarea dinamica a materialelor antivibratorii; Evaluarea amortizarii seismice date de materialele din depozitele geologice naturale; Evaluarea prin extindere a neliniaritatii pamanturilor si rocilor pentru studii de microzonare; Modelarea amortizarii histeretice cu modelul Kelvin-Voigt neliniar; Evaluarea efectelor date de comportarea neliniara a materialelor izolante asupra raspunsului structurilor cu baza izolanta antiseismic; Evaluarea neliniara a perioadelor dominante ale excitatiei seismice; Modelarea rezonantei multiple in sistemele neliniare teren – structura.

Pentru grupul de lucrari Model vascoelastic neliniar pentru comportarea dinamica a pamanturilor, i s-a acordat Premiul Academiei Romane Anghel Saligny, in anul 1994.

In anul 1992, a fost ales membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, iar in anul 2003, membru titular, fiind si secretar stiintific al Sectiei de Constructii si Urbanism.

Doctor inginer Dinu Bratosin are o activitate publicistica insemnata, cuprinzind 4 carti: Aspecte neliniare in mecanica pamanturilor, Ed. Tehnica, 1996; Elemente de macanica mediilor continue, (in colaborare), Ed. Ex. Ponto, 2000; Elemente de mecanica structurilor, Ed. Fundatiei Romania de Maine, 2001; Elemente de dinamica pamanturilor, Ed. Academiei Romane, 2003; 4 capitole de carti: Nonlinear aspects in soils dynamics in Topics in Applied Mechanics, vol. I, Ed. Academiei Romane, 2003; A dynamics model for rubber in Topics in Applied Mechanics, vol. 2, Ed. Academiei Romane, 2004; Passive control in structural dynamics in Topics in Applied Mechanics, vol. 3, Ed. Academiei Romane, 2006; Natural periods of the building nonlinear systems, in Research Trends in Mechanics, vol. 4, Ed. Academiei Romane, 2010.

De asemenea, a publicat 45 de articole in diferite reviste din tara si strainatate si a prezentat 30 de comunicari stiintifice la manifestarile stiintifice din tara si 8 comunicari la manifestarile stiintifice internationale.

Ca director de program, a realizat 12 contracte de grant dintre care amintim: Evaluarea efectelor date de neliniaritatea proprietatilor mecanice asupra amplificarii dinamice structurale cu aplicabilitate la protectia antiseismica; Metode de atenuare a impactului seismic; Aspecte neliniare in protectia pasiva antiseismica a structurilor prin izolarea bazei.

Este membru in Comitetul editorial al revistei Revue de Science Technique, Série de Méchanique Appliquée si secretar stiintific al Comitetului editorial al revistei Proceedings of the Romanian Academy – series A, ale Academiei Romane.

In activitatea de cercetare stiintifica, desfasurata aproape 40 de ani, dr. ing. Dinu Bratosin a obtinut rezultate meritorii in domeniile: mecanica solidelor, mecanica pamanturilor, inginerie seismica, impunandu-se in randul specialistilor din tara.

Profund, dornic de a-si ajuta semenii si devotat profesiei, este apreciat de personalitatile din domeniul constructiilor. Remarcam elogiile aduse de personalitati de seama, privind continutul cartii Elemente de mecanica mediilor continue, elaborata in colaborare cu regretatul academician Radu Voinea.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 167 – martie 2020, pag. 12

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/03/01/personalitati-romanesti-in-constructii-dinu-bratosin/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.