Ce face o casa sa devina „acasa”? O integrare neobstructionat cursiva a zonelor, in care fiinta sa se miste liber, dupa patternuri personale? Inradacinare in natura inconjuratoare? Materialele vii si calde care imblanzesc spatii? Lumina, claritatea si transparentele? Inclusiv o incontestabila claritate a conceptului creativ? Un impuls ludic care sfideaza cutumele pentu a se mula pe personalitatea locatarilor? De la oricare am porni, este evident ca „acasa” se naste astazi direct din imaginatia arhitectului, fara a-i mai solicita celui care va locui un spatiu efortul adaptiv. Ca aceasta este directia in care mergem o dovedesc proiectele de amenajare rezidentiala nominalizate si premiate in cadrul Anualei de Arhitectura 2019.
Sectiunea arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale, 2019
Premiul sectiunii „Arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale”
Casa GG
Autor: arh. Andreea Maria Marinescu – Andreea Marinescu Arhitectura
Colaboratori:
Structuri: Horia Mihnea;
Instalatii: Bogdan Ionita;
Finisaje: A[r]telier; Atelierele Antim;
Iluminat: F2Moir, ProfilistLed;
Foto: Radu Malasincu
Comentariul autorului
Partiul arhitectural propus aduce, prin amenajarea interioara, o inversare de zone si locuri.
Astfel, zona de zi este dispusa curajos la ultimul nivel, deschizandu-se spre o terasa.
Elementul conector al spatiilor – scara, in plus de rolul functional, uneste atmosfere.
Spatiile conectate sunt insiruite de la un capat la altul al planului, aproape fara delimitari perceptibile. Interventiile sunt facute cu putine materiale, accentuand mai mult variatiile de texturi, cu treceri fine, existand o evidenta preocupare de a genera o imagine unitara, atent configurata, mentinuta si dezvaluita cu multe sensuri narative.
Premiul partenerului Delta Studio pentru sectiunea „Arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale”
Casa I (I House)
Autori: arh. Miruna Pribeagu, arh. Vlad Ilie, arh. Gabriel Pribeagu, arh. Flavia Pesuc, arh. Andreea Panescu, arh. Diana Patrascu – SC Reflex Architecture SRL
Colaboratori:
Furnizor ceramica: Diseno,
Furnizor mobila: Sensio,
Executant placaje lemn: Floors4you,
Furnizor corpuri de iluminat: Luminna
Beneficiar: Dna Irina Mandoiu
Comentariul autorului
”I House” este situata langa padurea Corbeanca, departe de tumultul orasului, pentru un cuplu, doi caini si un pisoi, un total de cinci beneficiari plini de energie si voie buna. Am dorit prin designul interior sa conectam gradina minunata cu interiorul, sa transpunem intr-o forma stilizata elementele naturii. Tapetul luxuriant se intinde pe peretii casei, pardoseala are insertii florale pe alocuri, lemnul creeaza un ritm ce da armonie si caldura incaperilor. Accentele aurii, date de corpurile de iluminat si masute, aduc straluciri vesele spatiului. Adunati toti pe canapeaua confortabila, cei cinci ne-au zambit.
Nominalizare la sectiunea „Arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale”
Loft Emil Garleanu
Autori: arh. Ion Popusoi, arh. Bogdan Preda – In situ srl
Colaboratori:
foto Arthur Tintu
Comentariul autorului
Spatiile interioare sunt fluide, interconectate, inundate de lumina si deschise complet catre privelistea dn vale. Fatada catre oras este complet vitrata, in timp ce fatadele laterale si cea din spate decupeaza fragmente din peisaj. Anvelopanta cladirii indica orientarea si directionarea privirilor. Nu intamplator, finisajele traverseaza deliberat ecranul de sticla pentru a accentua unitatea spatiala, diluand limita interior-exterior. Pentru a pastra compozitia spatiala clara si transparenta, elementele stucturale si cele de inchidere sunt descompuse in volume simple, astfel planul orizontal al plafonului nu atinge planul vertical al peretilor. Finisajele traverseaza ecranul de sticla pentru a accentua continuitatea spatiului interior cu cel exterior. Peretele de ardezie la intrarea in apartament traverseaza planul orizontal al pardoselii si tavanului, sectionand placile de beton, fiind astfel asigurata continuitatea spatiala intre cele 2 niveluri superioare ale cladirii, lasand lumina zenitala sa ajunga pana la nivelul inferior, filtrata de pardoseala de sticla.
Nominalizare la sectiunea „Arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale”
Amenajare casa NIU
Autori: arh. int. Irina Ursu – IUstudio
Comentariul autorului
Totul a inceput cu un vis, cu o nevoie si cu o provocare de a trece printr-un proces de creatie si de implementare in construirea unei case. Locuinta veche de 100 de ani, achizitionata de beneficiari, a trecut printr-un proces de consolidare, extindere si modernizare. Casa, cu a ei amenajare, trebuia sa semene intru totul cu posesorii ei: sa duca mai departe ceva mostenit, sa accepte si sa fie deschisa la tot ce este nou (de aceea, casa este dotata cu tot ce inseamna sisteme pentru o casa inteligenta), sa fie durabila si sustenabila, sa exprime sinceritate si modestie, sa se transforme frumos in timp si sa para mereu un cuib confortabil si cald. De aceea, s-a pastrat compartimentarea reusita a casei vechi, iar interventiile moderne se citesc cu claritate. Amenajarea contine toate acele materiale naturale (beton, lemn, metal) care au proprietatea de a se schimba in timp si a aduce surpriza si expresivitate interioarelor. Atat mobilierul, cat si finisajele, au fost gandite si lucrate in ateliere, ca dovada a pretuirii mestesugului. Amenajarea si ambianta sobra si eleganta vin in intampinarea unei dorinte de trai disciplinat si frumos.
Nominalizare la sectiunea „Arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale”
Locuinta Transilvaniei
Autori: arh. Calin Radu, arh. Dan Enache, arh. Alexandru Apostol – Lama Arhitectura
Colaboratori:
Confectii metalice: Glass Works SRL
Fotograf: Arthur Zinz
Comentariul autorului
Amenajarea continua si completeaza conceptul arhitectural, orchestrand relatiile spatiale si partiul. Orientarea barei lungi albe, P+1, dar si deschiderea distincta a acesteia catre curte, este accentuata la interior de scara metalica – coloana vertebrala a casei si unghiul diedru cald ce o imbratiseaza, compus din pardoseala si peretele vertical fundal. Zona de zi insiruie, in causul de lemn, cele doua momente distincte: living si dining, articulate de inima casei: semineul transparent. Spre deosebire de transparenta si plutirea zonei de zi, zona de noapte este dominata de plin.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 167 – martie 2020, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns