«

»

Realizarea cadastrului sistematic in Romania

Share

Cadastrul in Romania se realizeaza in prezent in doua moduri:

  • sporadic (la cererea fiecarui proprietar, in functie de probleme aparute: vanzari, ipoteci, mosteniri etc.);
  • sistematic, adica pe un intreg teritoriu administrativ sau cel putin pe un sector cadastral (tarla).

Cadastrul sporadic s-a introdus in vara anului 1999 si a reprezentat o cotitura in evidenta cadastrala romaneasca prin faptul ca se face o legatura intre realitatea de la teren (imobilul fizic) si actul de proprietate. Este de fapt modelul cadastral introdus de austrieci inca din anul 1720 pentru colectarea justa a impozitelor. Acest sistem este utilizat in toata Europa Centrala si este un model pentru intreaga lume.

In Ardeal si Bucovina a fost introdus de austrieci si a functionat pana la cooperativizare, cand a fost abandonat. Evidenta cadastrala in aceste zone s-a pastrat doar in intravilan si inca se mai utilizeaza. In extravilan se face doar o corelare intre planurile cadastrale vechi si cele noi, pentru istoric.

Din septembrie 2014 s-a decis ca ANCPI sa poata utiliza o parte din fondurile incasate ca taxe sau plati, care sa fie introduse intr-un cont special din care sa fie finantat cadastrul sistematic. S-au strans astfel niste fonduri care in prezent nu sunt utilizate pentru realizarea fizica a cadastrului general, deoarece procedura nu a demarat inca.

In iunie 2015 a fost aprobat Programul national de Cadastru si Carte Funciara care prevede modul in care se va realiza cadastrul sistematic in Romania. De asemenea a fost modificata Legea Cadastrului si Publicitatii Imobiliare care a adus unele imbunatatiri privind modalitatea de a realiza cadastrul sistematic.

O alta problema care trebuie rezolvata pentru realizarea cadastrului sistematic este elaborarea unei metodologii unice de verificare a documentatiei. In prezent fiecare OCPI are o viziune proprie de realizare a documentatiei, total diferita si fiecare are pretentia ca numai viziunea sa este cea care respecta Legea.

O lucrare de asemenea dimensiuni nu poate fi tratata atat de diferit ca realizare. In timpul jocului se schimba regulile. Astfel, in timpul realizarii proiectului CESAR, legea cadastrului s-a modificat de doua ori. De fiecare data ni s-a cerut sa modificam documentatia dupa modificarile legii, ceea ce nu este normal. Codul civil prevede expres ca nu se modifica regulile in timpul jocului. ANCPI chiar a emis documente in care a precizat ca receptia se va face pe textul legii in vigoare la data incheierii contractului, insa unele OCPI-uri nu au tinut cont.

Cadastrul sistematic este lucrarea care ar crea foarte multe avantaje pentru comunitatile locale. Cunoasterea imediata a acestor informatii despre toate terenurile cu sau fara constructii de pe un teritoriu administrativ are efecte sociale si economice directe precum:

  • Asigurarea unui cadru adecvat pentru stimularea comasarii terenurilor in vederea organizarii unor exploatatii agricole care sa sprijine astfel procesul de modernizare a agriculturii romanesti prin dezvoltarea mai usoara a fermelor viabile economic si prin simplificarea procedurilor prevazute de A.P.I.A.;
  • Implementarea mai rapida a proiectelor nationale si regionale de dezvoltare a infrastructurii de transport, utilitati publice si transport energie in special, facilitand astfel procedurile de concesionare si/sau expropriere de interes public;
  • Cresterea absorbtiei fondurilor atat pentru proiectele propuse de mediul privat, cat si pentru cele ale autoritatilor publice beneficiare, unde de multe ori ne-am confruntat cu proiecte blocate, intarziate sau esuate din cauza neclaritatilor situatiei juridice a proprietarilor;
  • Realizarea unei baze corecte de impozitare si implicit cresterea acesteia cu acele proprietati nedeclarate sau declarate incorect, contribuind la realizarea veniturilor suplimentare la bugetele locale, care sunt atat de necesare dezvoltarii infrastructurii locale;
  • Asigurarea bazei tehnice necesare pentru restituirea CORECTA a proprietatii in cadrul aplicarii prevederilor Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania si implicit reducerea numarului de litigii in materie de fond funciar;
  • Influentarea pozitiva in derularea cat mai rapida a Programelor de protectie a mediului si de inlaturare a efectelor schimbarilor climatice (prevenirea inundatiilor si consolidarea malurilor si a zonei costiere, alunecari de teren, taieri de paduri, impaduriri etc.);
  • Sprijinirea nevoii de dezvoltare urbana durabila a localitatilor, reglementata prin documentatiile de urbanism (P.U.G./P.U.Z./P.U.D.) care sunt bazate pe redarea unei situatii juridice a terenurilor corecta si completa precum si prin inscrierea automata in cartea funciara a acelor restrictii urbanistice care decurg din legi speciale sau din Regulamentele de Urbanism. Acest proces contribuie si la corecta informare a cetatenilor care achizitioneaza proprietati, diminuand astfel riscul unor litigii pe tema data.

Avand in vedere importanta acestei lucrari pentru economia romaneasca si faptul ca sunt alocate fonduri consistente, ar trebui ca mass media sa invite la discutii serioase specialisti in cadastru pentru a informa corect populatia despre modul in care trebuie sa actioneze atunci cand localitatea lor incepe aceste lucrari. Sunt necesare informari despre pasii care trebuie facuti si modul in care trebuie sa urmareasca un proprietar lucrarea pentru a evita unele erori inerente. Orice eroare care nu este depistata la afisarea lucrarii la Primarie poate sa duca la litigii sau chiar la pierderea proprietatii.

Cetatenii trebuie sa stie ca au drepturi dar si obligatii atunci cand sunt proprietari.

Din acest motiv ar trebui o serie de discutii privind cadastrul general, astfel ca cetatenii sa devina constienti de faptul ca sunt intabulati gratis, sau cu un efort minim, dar ca trebuie sa respecte niste reguli.

Nu exista sanctiuni pentru ANCPI sau OCPI atunci cand tergiverseaza verificarile sau impun cerinte care nu se regasesc nici in Lege si nici in Caietul de Sarcini. De aici, liber la abuzuri privind verificarea lucrarilor.

 

Autor:
Cornel Paunescu – director general CORNEL&CORNEL TOPOEXIM SRL

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 167 – martie 2020, pag. 61

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/03/01/realizarea-cadastrului-sistematic-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.