«

»

ALUPROF: Cladirea Maraton din Poznań cu sistemele ALUPROF, cea mai buna cladire de birouri din Polonia

Share

Centrul de Birouri si Servicii Maraton a primit acest premiu in cadrul prestigiosului concurs Eurobuilds Award. Cladirea, in care au fost utilizate sistemele de aluminiu ALUPROF SA, a castigat premiul Eurobuild Award la categoria New Office of the Year!

Juriul concursului a luat in considerare la evaluarea sa, printre altele, reputatia proiectului, ocuparea, calitatea proiectului si a specificatiilor, precum si certificarea BREEAM / LEED. Cladirea de birouri proiectata de biroul CDF Architekci, al carui investitor si dezvoltator este Skanska Property Poland Sp. z.o.o., a invins 13 cladiri concurente din Cracovia, Varsovia, Wrocław si altele. Acesta nu este primul premiu castigat de cladirea Maraton in cadrul unui concurs de arhitectura. In anul 2018 s-a aflat printre cele 10 cladiri premiate in cadrul concursului „Cladirea anului cu sistemele Aluprof”.

Parte integranta a peisajului urban

Cladirea Maraton, a carei denumire provine de la numele strazii Maratońska, aflate in apropiere, a fost proiectata ca o cladire de birouri cu 6 niveluri. Construita in plan, in forma literei „H”, formeaza doua curti exterioare. Cea nordica are caracter public si joaca rolul unei piete urbane, iar cea sudica se afla pe partea cu locuinte. Diverse latimi ale elementelor verticale ale fatadei si ritmul regulat al panourilor evidentiaza rosturile orizontale si alungesc optic fatada principala. Aceasta solutie a fost utilizata in scopul unei mai bune adaptari a proiectului la contextul urban, in special in raport cu proportia cladirii Academiei de Educatie Fizica, invecinate cu cladirea Maraton. Pe de alta parte, zona adancita a fatadei vestice face legatura cu linia cladirilor invecinate Maraton Gardens. Investitia este dominata de nuante delicate (gri, alb si negru), raportandu-se la culorile constructiilor invecinate.

Sistemele Aluprof

Cladirea Maraton a meritat distinctia pentru cea mai buna cladire de birouri din Polonia, printre altele datorita solutiilor arhitecturale moderne utilizate. Fatada cladirii a fost modelata prin utilizarea sistemului de fatada montant-traversa MB-SR50N HI+ cu nivel ridicat de izolare termica. Sistemul este destinat construirii fatadelor cortina precum si acoperisurilor, luminatoarelor si altor structuri spatiale similare. Avantajul sistemului este posibilitatea proiectarii fatadelor cu linii de separare inguste vizibile, asigurand totodata durabilitate si rezistenta structurii.

Pentru a iesi in intampinarea nevoilor arhitectilor, care doresc sa configureze spatii elegante, functionale si totodata sigure, inginerii ALUPROF au creat sistemul MB-78EI, care a devenit baza peretilor ignifugi translucizi. Acest tip de pereti ignifugi, utilizati in cladirea din Poznań, permit proiectarea si construirea libera a unor suprafete foarte mari de pereti despartitori interiori (inclusiv fara sprosuri), pastrand rezistenta deplina la foc. Peretii fara montanti verticali, cu module transparente, permit marirea optica a spatiului din interiorul cladirii, iar in combinatie cu libertatea organizarii zonelor de incendiu si garantia conditiilor corespunzatoare pentru evacuarea persoanelor, asigura excelente conditii de vizibilitate si siguranta.

Cladirea de birouri a fost de asemenea dotata cu usi exterioare fabricate cu sistemul MB-70HI cu bariera termica. Structura speciala a sistemului reduce fluxul de caldura, limiteaza convectia si radiatia termica. Usile moderne si rezistente din aluminiu, pe langa gradul ridicat de izolare, se caracterizeaza prin designul elegant si nivelul ridicat de siguranta.

Modern inseamna inteligent

Cladirea Maraton, amplasata in centrul orasului Poznań, are certificat LEED la nivel PLATINIUM. Semnul distinctiv al cladirii este sistemul de umidificare a aerului cu ajutorul unui lant de duze pentru atomizarea apei. Este alimentat cu energie termica, mai ieftina decat traditionala energie electrica.

Astfel, proiectantii si constructorii au asigurat utilizatorilor aer umidificat, care este important pentru sanatatea si productivitatea acestora.

Suprafata de birouri a acestei cladiri cu 6 etaje se ridica la 25.000 m2, creand nevoia unei distribuiri eficiente a energiei. In acest scop, a fost utilizat sistemul inteligent de management al cladirii BMS. Datorita senzorilor de miscare montati in spatiile comune, a avut loc reducerea necesarului de energie in cladirea de birouri cu 50% pe timpul noptii.

Lista facilitatilor pentru utilizatorii cladirii este inchisa de bogata oferta gastronomica si de servicii, parcarea cu 300 de locuri aflata pe doua niveluri subterane si parcarea pentru biciclete, cu vestiare si dusuri.

Premiu dupa premiu, certificat dupa certificat

Acesta nu este primul premiu castigat de cladirea Maraton in cadrul concursului de arhitectura. In anul 2018 s-a aflat printre cele 10 cladiri premiate in cadrul concursului „Cladirea anului cu sistemele Aluprof”.

Suntem mandri ca sistemele arhitecturale din aluminiu furnizate de noi pentru construirea cladirii de birouri stau drept marturie a avantajelor lor tehnologice. Rezultatele perfecte la concursuri, premiile si certificatele obtinute sunt efectul unui proces de proiectare bine gandit, profund orientat catre nevoile utilizatorilor si protejarea mediului natural. Sa fim parte a acestui proces este o distrinctie si o motivare pentru a munci sustinut in continuare pentru a ne perfectiona sistemele.” – declara Bożena Ryszka, Director de Marketing si PR in cadrul ALUPROF SA.

Cladirea a primit de asemenea certificatul „Building without Barriers” de la Fundatia Integration. Acest lucru inseamna ca este complet adaptata nevoilor persoanelor cu dizabilitati, parintilor si copiilor acestora, persoanelor in varsta sau persoanelor din alte tari. Investitia din Poznań este una dintre cele 10 amplasamente de spatii de coworking Skanska si Business Link.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 28

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/04/01/aluprof-cladirea-maraton-din-poznan-cu-sistemele-aluprof-cea-mai-buna-cladire-de-birouri-din-polonia/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.