«

»

ARACO: Propuneri de masuri social-economice necesare sectorului de constructii in contextul pandemiei Covid-19

Share

Catre:

ES Domnul Ludovic Orban – Prim-ministru al Guvernului Romaniei

Spre stiinta:
Domnului Florin Catu – Ministrul Finantelor Publice
Domnului Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne
Domnului Ion Stefan – Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei
Domnului Lucian Bode – Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor
Domnului Victor Costache – Ministrul Sanatatii
Domnului Virgil Popescu – Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri
Doamnei Violeta Alexandru – Ministrul Muncii si Justitiei Sociale

Ref.: Propuneri de masuri social-economice necesare sectorului de constructii in contextul pandemiei Covid – 19

Stimate Domnule Premier,
Stimati Membri ai Guvernului Romaniei,

Pandemia generata de Covid -19 va impacta negativ pe termen scurt si mediu sectorul de constructii din Romania, avand in vedere efectele deja generate sau prevazute a se manifesta in perioada imediat urmatoare, astfel:
a) Societatile se confrunta deja cu probleme generate de necesitatea protejarii sanatatii si securitatii in munca a personalului propriu.
b) Anxietatea angajatilor din sectorul de constructii generata de incertitudinile ancorate in dinamica epidemiei Covid – 19.
c) Societatile se confrunta cu probleme majore legate de lanturile de aprovizionare cu materiale si echipamente in santier.
d) Au aparut probleme logistice in ceea ce priveste transportul fortei de munca.
e) Exista riscuri potentiale ca anumite santiere sa fie suspendate ca urmare a deciziei autoritatilor centrale /locale sau ca urmare a problemelor generate de imposibilitatea utilizarii fortei de munca.
f) Societatile se confrunta cu probleme in asigurarea lichiditatilor financiare, acestea urmand a fi escaladate in conditii de impreviziune a dinamicii efectelor generate de epidemia Covid – 19.
g) Impactul epidemiei va fi sever in sectorul de constructii generand intarzieri majore si intreruperi/suspendari de activitati in santiere.

Tinand cont de elementele prezentate anterior si de efectele negative inevitabile pentru sectorul de constructii din Romania, va propunem promovarea in regim de urgenta a unui prim set de masuri social-economice care sa limiteze pagubele prognozate, astfel:
1. Plata in regim de urgenta a creantelor la zi catre societatile de constructii (inclusiv TVA de rambursat, concedii medicale etc.).
2. Anularea Instructiunii nr.1/2019 a ANAP si revenirea la Instructiunea nr.2/2018 a ANAP si aplicarea sa in conditiile derularii contractelor in perioada afectata de epidemie permitand astfel un proces corect de ajustare dinamica a preturilor.
3. Promovarea unor masuri de urgenta care sa permita suspendarea activitatii in anumite santiere fara a se aduce atingere infrastructurii critice.
4. Clarificarea si fluidizarea procedurii de activare a clauzei de forta majora.
5.Promovarea masurilor de urgenta necesare finantarii conservarii/pazei santierelor unde activitatea va fi temporar intrerupta/suspendata.
6. Extinderea termenelor de executie pentru contractele aflate in derulare atat la proiectele publice cat si la cele private cu o perioada cel putin egala cu cea aferenta pandemiei Covid -19.
7. Asigurarea resurselor financiare pentru plata somajului tehnic (75% din salariul net lunar) pentru urmatoarele 3 – 6 luni aferent personalului care isi suspenda temporar activitatea in contextul pandemiei Covid – 19.
8. Acordarea de credite cu dobanda nula, garantate de stat, in vederea asigurarii lichiditatii minim necesare activitatii societatilor din sectorul de constructii.
9. Suspendarea temporara a platii impozitelor pentru urmatoarele 3 – 6 luni.
10. Promovarea unor masuri care sa permita eliberarea integrala sau partiala a garantiilor de buna executie – GBE, constituite de societatile de constructii.
11. Promovarea unui mecanism clar de compensare a datoriilor reciproce intre agentul economic si stat.
12.Asigurarea finantarii proiectelor pentru contractele aflate in derulare si confirmarea ferma a sustinerii politicilor de investitii publice in Romania.
Suntem constienti de efortul exceptional pe care Guvernul condus de Dumneavoastra, Domnule Prim-ministru, il asuma pentru gestionarea efectelor pandemiei Covid – 19 si apreciem, de asemenea, constientizarea aratata in planul nevoii urgente de a gestiona si criza economico-sociala subsecventa.
De aceea si societatile care actioneaza in sectorul de constructii sunt constiente de necesitatea protejarii fortei noastre socio-economice, a mentinerii activitatii acolo unde conditiile o permit si revenirea cat mai curand in activitate acolo unde evolutiile actuale vor genera suspendari temporare de activitate.

Cu consideratie,

Laurentiu Plosceanu
Presedinte ARACO

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/04/01/araco-propuneri-de-masuri-social-economice-necesare-sectorului-de-constructii-in-contextul-pandemiei-covid-19/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.