Cominco Oltenia SA activeaza pe piata constructiilor din anul 1999. In toata aceasta perioada, si-a consolidat pozitia pe piata, raspunzand afirmativ celor mai importante provocari. Prin lucrarile realizate atat in Romania cat si in alte tari din Uniunea Europeana, compania a demonstrat ca este un partener ce se ridica la inaltimea celor mai mari exigente.
O scurta trecere in revista a evolutiei companiei valcene, cu provocarile aparute pe parcurs si cu bine-meritatele satisfactii, ne-o face dl Florin Rusu, directorul general al Cominco Oltenia SA.
Revista Constructiilor: Cominco Oltenia activeaza pe piata constructiilor din Romania din 1999. La 20 de ani de la acel moment de inceput, cat de departe ati ajuns? Cate domenii specifice aveti capacitatea sa abordati astazi?
Florin Rusu: Obiectivul nostru inca de la inceput a fost acela de a construi o firma solida in jurul unui nucleu de oameni responsabili, devotati. Nu am urmarit nici cresterea cifrei de afaceri si nici pe cea a profitului. Acestea au evoluat natural ca urmare a calitatii muncii depuse, a seriozitatii si a respectului acordat clientilor, partenerilor si salariatilor nostri. Chiar si asa, daca ar fi sa comparam strict cifrele anului recent incheiat, 2019, cu primul an intreg al existentei noastre pe piata, am constata ca cifra de afaceri a crescut de peste 42 ori in timp ce numarul de salariati doar de 3 ori. Aceasta demonstreaza ca am aplicat o politica manageriala corecta si ca nu am neglijat investitiile. Am alocat sume importante in dotarea firmei cu mijloace de productie moderne dar in acelasi timp am acordat o mare atentie specializarii lucratorilor nostri.
Ca domenii principale de activitate putem enumera:
- lucrari de geniu civil, inclusiv hale industriale la cheie;
- terasamente si infrastructura pentru lucrari de drumuri;
- structuri din beton armat;
- constructii metalice (fabricatie si montaj);
- constructii edilitare (inclusiv statii de epurare, statii de pompare si rezervoare apa).
Revista Constructiilor: Cu cati angajati lucrati in prezent? Si cu ce specializari?
Florin Rusu: In prezent avem peste 200 salariati din urmatoarele meserii: dulgheri, fierari, betonisti, zidari, lacatusi, sudori, mecanici, soferi s.a.
Revista Constructiilor: Un moment important pentru companie a fost, dupa cum ne spuneati in numarul din decembrie al revistei, implementarea Standardului EN1090-2 „Executia structurilor de otel si a structurilor de aluminiu”. Care a fost prima lucrare de anvergura in baza acestei certificari?
Florin Rusu: Implementarea standardului EN 1090-2 cu TUV SUD, cel mai reputat organism de inspectii si consultanta tehnica activ pe piata locala, a reprezentat un moment cheie privind vizibilitatea noastra la nivel european pe specializarea „Executia structurilor de otel”. Unul dintre proiectele cele mai importante datorate acestei certificari a avut drept client final HOLCIM OBOURG – Belgia. Cu aceasta ocazie am beneficiat de un nou audit de terta parte, de aceasta data de la firma SECO Belgium, iar concluziile auditului ma fac mandru de toata munca noastra in directia asta.
Revista Constructiilor: Ati executat acest proiect (inclusiv partea de montare) integral cu personal propriu?
Florin Rusu: In acest caz nu ni s-a solicitat, dar faptul ca montajul a fost realizat de o alta firma si nu am primit nicio observatie referitor la calitatea executiei in fabrica ma indreptateste sa afirm ca toate eforturile noastre sunt rasplatite si merg in directia buna. Referitor la capacitatea noastra de montaj in strainatate va pot spune ca cea mai mare provocare a constituit-o fabricatia si montajul a 1.100 tone de structuri metalice la Uzinele Renault din Revoz, Slovenia. Acolo, cu oamenii nostri, cu macaralele si nacelele noastre dislocate din tara, am reusit sa montam in 4 luni intreaga cantitate.
Revista Constructiilor: Care ar fi cuvintele-cheie cu care convingeti un posibil beneficiar sa apeleze la capacitatea de productie pe care o aveti la Coltesti?
Florin Rusu: Nu avem nevoie de cuvinte cheie sau magice! Capacitatea noastra de productie se prezinta singura prin oamenii sai si prin ceea ce realizeaza. Toate auditurile de terta parte care au avut loc, atat de la organismele de certificare cat si de la clienti, confirma asta.
Revista Constructiilor: Dar un constructor – fie el tanar absolvent sau muncitor cu experienta – sa se alature organizatiei pe care o conduceti?
Florin Rusu: Cuvinte cheie: munca, profesionalism, corectitudine, respect.
Revista Constructiilor: Pentru acest an, ce proiecte aveti in lucru? Acopera toate domeniile de activitate ale companiei?
Florin Rusu: Portofoliul de contracte in derulare pentru acest an ne indreptateste sa credem ca vom depasi cu bine turbulentele create in piata de diversi factori perturbatori. Singurul domeniu in care la momentul acesta lucram la ralanti sunt terasamentele, dar vom recupera cu siguranta.
Revista Constructiilor: Planuri de investitii in dotari?
Florin Rusu: Avem cam tot ce ne trebuie la acest nivel. Trebuie sa intretinem echipamentele din dotare asa cum am facut-o si pana acum, iar daca va aparea o oportunitate de investitii cu fonduri europene, nu vom ezita. Ne pregatim pentru viitor, trebuie sa tinem pasul!
Revista Constructiilor: Cu provocarea de a ne povesti, intr-un numar viitor, despre cea mai spectaculoasa lucrare speciala care poarta semnatura Cominco Oltenia, incheiem dorindu-va spor pe masura angajamentelor asumate.
Florin Rusu: Cu mare drag.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 58
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns