Evolutia din ultimii ani in domeniul constructiilor, cat si dezvoltarea unor echipamente tehnologice specifice au permis aparitia si aplicarea unor tehnologii si materiale moderne ce pot fi folosite cu succes pentru construirea, intretinerea si dezvoltarea infrastructurii si a sistemelor de transport.
In acest context, in cele ce urmeaza se prezinta lucrarile de interventie in prima urgenta pentru consolidarea unui zid de sprijin intr-o zona de munte din tara noastra.
Inainte de inceperea realizarii lucrarilor, in urma elaborarii expertizei tehnice s-a constatat ca zidul construit in perioada anilor 1960 – 1970 este degradat si afectat de fenomene de instabilitate, pericolul in zona afectata fiind major; pierderea stabilitatii zidului de sprijin punea in pericol circulatia pietonala si putea determina blocarea circulatiei auto in localitate si catre o statiune montana cu potential turistic deosebit.
Din aceste motive a fost necesara interventia in prima urgenta cu lucrari de consolidare a zidului, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare fiind realizate de catre GEOSOND SA.
Solutii aplicate: consolidarea zidului de sprijin cu micropiloti si ancore autoforante injectate si o grinda din beton armat la partea superioara a zidului, executia de drenuri forate, decolmatarea barbacanelor, reparatii ale paramentului din piatra bruta al zidului.
Tinand seama de prevederile Expertizei s-au executat lucrari ce se refera atat la structura propriu-zisa a zidului cat si la cele necesare pentru consolidare, dupa cum urmeaza:
- dezafectarea parapetului existent si demolarea partii superioare a zidului;
- executia de micropiloti verticali/inclinati autoforanti injectati executati la partea superioara a zidului de sprijin;
- executia de ancore autoforante injectate la partea superioara a zidului;
- grinda de beton armat la partea superioara a zidului;
- grinda pentru parapet din beton armat;
- executia de drenuri forate si decolmatarea barbacanelor;
- reparatii la paramentul zidului de sprijin – cca. 50% din suprafata.
Micropilotii au fost executati prin forare verticala in corpul zidului de sprijin. Zidul a fost ancorat pe doua nivele, la partea superioara si la partea centrala, ancorele fiind inclinate la 45o si avand lungimea de 15 m. Pentru executia micropilotilor si ancorelor s-au folosit bare autoforante de tip Ischebeck Ø40/16 mm, fixarea capetelor acestora fiind realizata cu placi metalice si piulite. Prin tehnologia de executie cu injectare in doua etape a suspensiei de ciment, cu presiuni pana la 20 bar, s-a realizat totodata si imbunatatirea si consolidarea terenului adiacent.
Partea superioara a zidului de sprijin s-a demolat si s-a inlocuit cu o grinda din beton armat. Capetele micropilotilor si ancorelor, respectiv elementele de prindere ale parapetului au fost fixate si inglobate in grinda. S-au refacut zonele deteriorate prin inlocuirea blocurilor de piatra degradate sau instabile, noile blocuri fiind fixate cu mortar de ciment. Ulterior executiei acestor lucrari, s-a realizat montarea parapetului, refacerea bordurii si a trotuarului pietonal, respectiv refacerea structurii asfaltice.
Durata de executie a lucrarilor a fost de sase saptamani, dificultatile intampinate pe parcursul executiei lucrarilor fiind majore deoarece s-a lucrat sub trafic cu restrictii pentru a permite accesul locatarilor din amonte la casele lor.
Concluzii: Prin lucrarile de consolidare realizate in regim de urgenta s-a rezolvat intr-un timp scurt o problema majora privind accesul la proprietati, stabilitatea si siguranta in exploatare a strazii si a constructiilor adiacente din amonte, cat si siguranta auto si pietonala in zona afectata.
Exemplul prezinta solutii tehnice de consolidare bazate pe tehnologii recente care asigura o productivitate sporita, in special in cazurile in care lucrarile au caracter de interventie reclamate de deteriorari structurale sau cedari ale terenului care survin si evolueaza foarte rapid.
In plus, din punct de vedere arhitectural s-a reusit mentinerea specificului zonei de munte.
In faza de proiectare, pentru astfel de lucrari ar fi de dorit sa se tina mai mult seama de posibilitatile tehnice de executie care sa permita accesul utilajelor fara sa se distruga aspectul natural al zonei si sa se incadreze in peisaj.
Autori:
ing. Petre Uta,
ing. Ionut Ciocaniu,
ing. Iustin Ene
GEOSOND SA
Romania, Bucuresti, Sector 6, Strada Alexandru Ivasiuc nr. 12
Tel/fax: + 40 (21) 319 48 44; Mobil: +40 744 55 00 14/ +40 749 12 08 45
www.geosond.com; office@geosond.com; birou@geosond.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns