«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Sistem de protectie impotriva emisiilor de gaze volatile din pamant sub fundatia cladirilor

Share

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, element ce se gaseste in diverse cantitati in rocile si solurile din intreaga lume. Face parte din categoria gazelor rare si este unul dintre cele mai grele gaze.

Radonul este prezent in atmosfera in cantitati mici, fiind foarte diluat. Cu toate acestea, in cladirile publice si rezidentiale, poate fi prezent in cantitati mari, intrucat se poate infiltra in interior prin diferite cai: podele din lut, fisuri in placa de beton, fisuri in fundatie, camine (colectoare), goluri ale instalatiei sanitare, puncte de legatura etc.

Radonul este mai greu decat aerul, avand tendinta sa se acumuleze in partile inferioare si mai putin ventilate ale cladirilor, cum ar fi subsolurile aferente acestora.

In Romania a inceput sa existe o preocupare pentru emisiile de radon, avand in vedere concentratii mari in zona de centru si vest a tarii. Studiile realizate arata ca in Romania sunt 16 judete unde nivelul concentratiei de radon poate produce probleme in locuinte.

 

Iridex Group Plastic SRL, impreuna cu partenerul sau AFITEXINOV, din Franta, exceleaza in dezvoltarea de noi solutii de impermeabilizare pentru provocarile intalnite in aplicatiile civile. Una dintre aceste solutii o constituie sistemul EVOH, special conceput pentru reducerea emisiilor de radon cu ajutorul geomembranei compozite AFIFLEX EVOH obtinuta printr-o tehnologie unica, ea fiind alcatuita din 7 straturi extrudate si asigurand captarea si transportarea gazelor printr-un geocompozit de drenaj cu mini tuburi.

 

Iridex Group Plastic SRL vine suplimentar in intampinarea sistemului EVOH cu solutii tehnice adaptate de la caz la caz, breviare de calcul, dimensionari, detalii de proiect, detalii de executie, asistenta tehnica, instalare sau proiect la pachet.

 

Caracteristici tehnice ale sistemului EVOH

 

Bariera compozita AFIFLEX EVOH

Prin combinarea avantajelor polietilenei si ale polivinilului alcool, membrana AFIFLEX EVOH mentine flexibilitatea materialului, oferind in acelasi timp o bariera impotriva gazelor volatile.

Membrana AFIFLEX EVOH este obtinuta printr-o tehnologie unica, fiind alcatuita din 7 straturi extrudate (fig. 1).

Straturile exterioare sunt compuse din poliolefine (PEID, PEJD etc.) care asigura proprietati mecanice excelente si permeabilitate foarte scazuta la apa si vapori.

Membrana EVOH se poate produce in grosimi cuprinse intre 0,5 si 2,5 mm, raspunzand astfel oricarei necesitati.

Stratul intermediar este fabricat din etilena de vinil alcool (EVOH), care este un copolimer de:

 • etilena usor extrudata;
 • polivinil alcool (PVA), care are permeabilitatea extrem de scazuta la gaze.

Concentratia de etilena EVOH este responsabila pentru mai multe proprietati:

 • cu cat este mai mare procentul de etilena, cu atat AFIFLEX va fi mai flexibil;
 • cu cat procentul etilenic este mai scazut, cu atat mai putin oxigen este capabil sa treaca prin geomembrana.

In Tabelele 1 si 2 se pot observa performantele superioare ale membranei EVOH ca rata de transmisie a gazelor, in comparatie cu alte tipuri de membrane.

In Tabelul 1 se poate observa rata de transmisie a oxigenului prin diferite tipuri de membrane. Conform acestei comparatii, membrana tip EVOH are cea mai mica rata de transmitere a oxigenului, realizand astfel cea mai buna protectie impotriva infiltrarii gazelor volatile din pamant.

In Tabelul 2 se regasesc proprietati la permeabilitate ale barierelor de gaz din EVOH si HDPE pentru care s-au realizat teste la diferite gaze volatile.

Pentru aceeasi grosime, membrana de tip EVOH prezinta rezultate mai bune decat membrana de tip PEID (polietilena de inalta densitate) si permite utilizarea unor membrane mai subtiri si mai flexibile ca bariere de gaze volatile.

Permeabilitatea la radon a membranei EVOH de 0,3 mm grosime este mai mica de 10-9 m/s.

Alte aplicatii ale membranei EVOH:

 

 • Retinerea gazelor din solurile contaminate

Impermeabilizarea cu membrana EVOH ofera o protectie rapida si previne emisiile de gaze volatile de la solurile contaminate.

 

 • Inchiderea depozitelor de deseuri

Membrana EVOH este utilizata in captarea si inchiderea depozitelor de deseuri pentru a creste colectarea de metan (in asociere cu un sistem de drenare DRAINTUBE), pentru a elimina mirosurile si emisiile de compusi organici volatili (COV). Instalarea sa este mai rapida si mai usoara decat la o geomembrana PEID cu grosimea de 2 mm.

 

 • Bariera gaz metan

Metanul poate migra din subteran la suprafata si poate intra in cladiri. Acest fapt poate cauza accidente interne. Membrana EVOH este instalata sub fundatia cladirilor pentru a impiedica cresterea CH4 la suprafata.

 

Iridex Group Plastic poate realiza la cheie proiecte de bariere impotriva gazelor volatile si va sprijina in proiectul dumneavoastra cu servicii de:

 • Asistenta tehnica la proiectare (gratuita)
 • Transport in santier al materialelor achizitionate
 • Instalarea materialelor furnizate

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 20201, pag. 18

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/04/01/iridex-group-plastic-sistem-de-protectie-impotriva-emisiilor-de-gaze-volatile-din-pamant-sub-fundatia-cladirilor/

1 comentariu

 1. Marin a spus:

  Informatii valoroase, ancorate in realitatea cotidiana, articole bine documentate stintific, care tin pasul cu noua tendinta in domeniu ! Multe articole care apar in revista ajuta la activitatea practica in domeniu !
  Multumesc colectivului de redactare si SCCC ERBASU ! Doamne ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.