Pentru a nu fi niciun dubiu, de la inceput spun ca nu exista nici la noi, si nici pe mapamond, semeni pe care i-am putea considera… perfecti. Nimeni nu poate atinge un astfel de deziderat: perfectiunea. Viata noastra ne supune la atatea incercari carora nu le poti gasi intotdeauna o rezolvare de netagaduit.
Cercetatori asidui, scriitori, inventatori, oameni de stiinta, savanti, au iesit si ies din comun prin operele lor intr-un anumit domeniu de activitate, fara sa fi fost nici ei perfecti.
Sigur, fara ei si realizarile lor in cele mai diverse zone de activitate, progresele omenirii de pana acum nu ar fi fost posibile.
Si, ca exemplu, ce importanta cruciala au avut descoperirea focului si a rotii in evolutia ulterioara a atator si atator lucruri folositoare oamenilor!
Revenind la vremurile noastre, ramanem pur si simplu… „tablou” privind cum, in cateva milenii, omul a evoluat de la cel primitiv la cosmonauti, de exemplu. Oameni care pot merge, cunoaste si trai pe alte planete ale sistemului solar din care facem parte.
Iata de ce dorim sa cunoastem mai indeaproape si oameni intre oameni ai zilelor noastre. Si poate nu dintre cei care au atins apogeul in domeniul lor de activitate dar care, nu putini la numar, ies totusi din comun fata de noi, ceilalti.
Printre ei, nu putem sa nu punem la loc de cinste pe cei care au durat si dureaza omenirii puncte de reper ale trecerii lor prin aceasta viata. Ma refer cu deosebire la constructori.
Lor, constructorilor, le datoram faptul ca avem spatii unde putem sa ne desfasuram activitatea pe toata paleta vietii economice si culturale.
Fabrici, platforme industriale, ansambluri de locuinte, edificii educationale si culturale, retele rutiere energetice si utilitare, monumente culturale etc.
Cine sunt deci autorii lor? Nimeni altii decat constructorii.
In paginile acestei publicatii tehnice de specialitate – Revista Constructiilor – ati putut vedea si veti putea avea ocazia sa-i cunoasteti si de acum incolo pe cei mai reprezentativi.
Nu intamplator randurile de pana acum le-am consacrat acestei profesii onorante. Le-am inserat pentru a vedea concret cum a decurs si decurge activitatea unui impatimit om al santierelor: inginerul Petre Badea, director general al cunoscutei firme de constructii ce poarta un nume… „edificator”: Aedificia Carpati, din Capitala Romaniei.
Am mai scris despre acest „om intre oameni” in mai multe ocazii, cu prioritate la cele care marcau implinirea unui numar de ani, cum este si in cazul evenimentului de la 1 aprilie, anul acesta, cand domnia sa aniverseaza 72 de ani, ani care au in urma lor puncte indubitabile concretizate in edificii din mai toata gama constructiilor.
In urma cu 72 de ani, deci, pe 1 aprilie, parintii sai, tarani get-beget, au adus pe lume un reprezentativ viitor constructor. Ca sa ajunga aici, Petre Badea a parcurs treapta cu treapta intregul itinerar al scolarizarii sale incepand cu clasele primare, cele liceale si in final cu studiile superioare.
Si, ca un corolar, a absolvit Institutul de Constructii din Bucuresti capatand astfel titlul de inginer intr-o profesie care i-a marcat pozitiv intreaga sa activitate de pana acum.
Pentru cei care nu-l cunosc, inginerul Petre Badea este mic de statura dar mare prin tot ceea ce a facut pana acum, lasand in urma sa constructii insemnate prin natura lor estetica si functionala – si asta pentru ca tot am amintit si numele firmei unde si-a desfasurat si isi desfasoara profesia de constructor.
Vorbind de „oameni intre oameni” in Dictionarul Limbii Romane se mentioneaza ca „om de omenie” este o persoana cumsecade, cinstita si ospitaliera.
In cazul de fata ele sunt si atributele care pot explica personalitatea acestui constructor. De aceea, la 72 de ani de viata, nu putem sa nu reiteram principalele sale reusite.
Inginerul Petre Badea impreuna cu prestigiosul sau colectiv de munca sunt cei care ne fac sa ne bucuram de ceea ce reprezinta azi Ateneul Roman, Biblioteca Universitara, Muzeul National de Arta al Romaniei, Palatul Patriarhiei, Corpul vechi al Bancii Nationale, Biblioteca Nationala, si enumerarea ar putea continua.
Dar lucrarea cea mai recenta prin importanta si anvergura ei este Teatrul National din Bucuresti. De retinut insa si faptul ca acest lacas poarta si pecetea celui care a proiectat intregul ansamblu ce domina centrul Capitalei noastre: autorul este acad. prof. dr. arh. Romeo Belea, autor si al altor numeroase capodopere.
In principal ne referim insa la ansamblul TNB pentru ca acesta a cunoscut ample lucrari de consolidare, recompartimentare si modernizare pana sa ajunga la ceea ce vedem de cativa ani incoace.
Mai multe sali de spectacole, de repetitii, de petrecere a timpului liber, biblioteca, sali pentru expozitii, cabine pentru actori etc.
Cei doi, arh. Romeo Belea si ing. Petre Badea, isi inscriu in palmaresul lor profesional adevarate opere constructive si de arta care infrumuseteaza locurile unde sunt amplasate si ne relaxeaza sufleteaste atunci cand le trecem pragul.
Pentru inginerul constructor Petre Badea, din ceea ce am creionat pana acum avem argumente concrete exprimate prin numeroase aprecieri ale mai multor autoritati. Iata cateva dintre ele: Ordinul National Serviciu credincios in grad de Cavaler; Medalia Cotroceni la 100 de ani (1895 – 1995) pentru opera de restaurare a Palatului Cotroceni; Ordinul National Serviciu credincios in grad de Ofiter, acordat de presedintele Romaniei; Placheta Camerei Deputatilor, 1996, pentru contributia adusa la darea in folosinta a Salii de sedinte a Camerei Deputatilor; Crucea Patriarhala, acordata de P.F. Parinte Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane; Titlul de Arhonte al Ortodoxiei, acordat de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului si Patriarh Ecumenic, cu ocazia sfintirii Bisericii Sf. Grigore Palama din Campusul Universitatii Politehnice Bucuresti, ctitorita chiar de SC AEDIFICIA CARPATI SA.
O veste imbucuratoare pentru multa lume este ca firmei Aedificia Carpati i-au fost atribuite lucrarile de consolidare, reabilitare si modernizare a Cazinoului din Constanta. O lucrare nu numai de anvergura dar si de indreptatita convingere ca aceasta constructie isi va inaugura peste doi ani o renastere din amintirea a ceea ce a fost si va fi intotdeauna. Si aceasta si pentru ca sub managementul inginerului Petre Badea Cazinoul din Constanta va fi o reusita din toate punctele de vedere.
72 de ani – un munte aniversar stralucit care insoteste cu brio cartea de vizita pentru tot ceea ce lasa constructiv semenilor sai inginerul Petre Badea.
Ce putem spune in final?
Din toata inima, in clinchet de pahare si „jos palaria” un sincer, de 72 de ori, La multi ani dlui inginer constructor Petre Badea, insotit de traditionalele urari de sanatate si cele bune din lume!
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 4
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns