«

»

KADRA: Reconfigurand frontierele urbane

Share

Daca spui despre o companie ca are, ca Linii de business, accesul automat (usi, porti, ferestre), sisteme de management al parcarilor si sisteme de trape de fum, luminatoare si policarbonat, schitezi deja un profil interesant. Daca acestui profil ii adaugi si un nume – KADRA – aproape oricine intelege ca vorbesti despre excelenta in domeniu. KADRA nu este o noutate pe piata romaneasca, ci unul dintre cei mai constanti furnizori de noutati, cupola sub care se aduna „cele mai inovatoare solutii de inginerie de acces, o echipa de profesionisti care au imbratisat viziunea noastra antreprenoriala, si 25 de ani de experienta”.

Andreea Strugaru, Marketing Manager, si Radu Opris, Business Development Manager, ne deschid portile catre povestea din spatele a ceea ce este, astazi, KADRA.

 

Revista Constructiilor: Kadra este un business antreprenorial romanesc pornit de la zero care continua sa creasca sanatos si solid. Daca ar fi sa faceti un scurt istoric al companiei, care ar fi cele mai importante momente prin care aceasta a trecut?

Andreea Strugaru: Istoria Aluterm incepe in 1993, anul in care s-a infiintat in orasul Cluj-Napoca prima firma care isi propunea sa revolutioneze piata constructiilor din Romania, oferind solutii si tehnologii avangardiste prin parteneriatele cu furnizori europeni.

Pe masura ce anii au trecut am realizat ca in industria constructiilor conteaza cel mai mult echipa, colaborarea perfecta dintre antreprenor, constructor, arhitect, furnizor si beneficiar. Prin urmare, pe parcursul anilor, am dezvoltat parteneriate strategice importante, cum au fost cele cu CAME SpA sau RECORD AGTATEC, am introdus ca o noutate absoluta pe piata din Romania – sistemul de plata cu cardul bancar la statiile automate de plata a parcarilor, in urma unui proiect de cercetare-dezvoltare desfasurat de divizia tehnica Aluterm. Ne-am construit propriul sediu in Cluj-Napoca – centru logistic si cladire de birouri, am castigat un proiect pe fonduri nerambursabile EBERD pentru proiect complex de transformare organizationala si profesionalizare a firmei. In anul 2000 am deschis primul punct de lucru din Bucuresti, prima data ca birou comercial, iar din 2003 am deschis si depozitul Bucuresti care deserveste astazi tot sudul Romaniei. In 2005 am schimbat numele firmei in Aluterm Group si am impartit activitatea in doua divizii comerciale  separate, Siatec si Makroplast. In 2009, am deschis punct de lucru si in Bacau, iar in 2010 am pus pe picioare Parkomatic. Intre anii 2011-2014 au aparut nevoi noi in piata constructiilor: protectia la foc, evacuarea fumului, renovarea spitalelor publice si dezvoltarea retelelor private etc. Firma a incheiat atunci noi parteneriate cu producatori europeni consacrati si a importat tot mai multe produse specializate pe aceste nevoi: cortine rezistente la foc, actuatoare pentru trape de fum si luminatoare, usi automate ermetice, sisteme de management al parcarilor etc.

In 2019 Aluterm Group devine Kadra, compania trecand printr-un proces de reidentificare, in urma caruia intreaga organizatie a adoptat un nou model de business. Astfel, dintr-o companie care era impartita in mai multe divizii, s-a trecut la o singura organizatie centrata pe solutii integrate. Cele trei divizii ale companiei – Siatec, Parkomatic si Makroplast s-au transformat in linii de business, integrate ca solutii complementare in orice aplicatie din domeniul constructiilor civile si industriale.

 

Revista Constructiilor: Compania si-a schimbat modelul de business si identitatea de brand, integrand toate diviziile de activitate intr-un singur proces de business. Care a fost scopul acestui rebranding?

Andreea Strugaru: In urma unei analize atente, ne-am dat seama ca timp inseamna transformare. Iar transformarea e valabila atat pentru oameni, cat si pentru companii. Ca transformarea e semn de viata, de sanatate pentru orice organism/organizatie si ca e inevitabila. Iar atunci cand e ghidata de un plan, transformarea inseamna evolutie.

Am inceput in anul 1993, in Cluj-Napoca, motivati de dorinta schimbarii si de increderea in tehnologiile de acces dezvoltate in Europa de Vest. 25 de ani mai tarziu, dupa sute de proiecte finalizate si mii de lectii invatate, suntem in continuare cei care aduc in Romania inovatia in sistemele automate de acces, fie ca este vorba de solutiile de automatizare a usilor si portilor, de sistemele de management al parcarilor sau de sistemele automate de evacuare a fumului. Dupa acesti 25 de ani de acumulari, am simtit ca a sosit timpul sa aducem numele la nivelul renumelui, astfel incat Aluterm Group a devenit KADRA. Acces Engineering.

Obiectivul remodelarii companiei a fost acela de a le oferi partenerilor nostri o solutie integrata in ariile in care ne-am specializat, fara insa a pierde beneficiile serviciilor noastre specializate in fiecare domeniu de aplicare.

KADRA a devenit cupola sub care am adunat cele mai inovatoare solutii de inginerie de acces, o echipa de profesionisti, care a imbratisat viziunea noastra antreprenoriala si 25 de ani de experienta. Am decis sa facem un upgrade organizational al afacerii, astfel ca am integrat toate diviziile de activitate (Siatec, Parkomatic si Makroplast) intr-un singur proces de business, care functioneaza sinergic, oferind clientilor solutii integrate de consultanta, proiectare si executie in ceea ce priveste solutiile automatizate de acces in cladiri, spatii publice sau rezidentiale. KADRA  inseamna asadar o redefinire a noastra in piata sub o noua identitate de brand, o reconfigurare a proceselor interne pe noi coordonate tehnice.

 

Revista Constructiilor: Kadra ofera clientilor sai solutii integrate de consultanta, proiectare si executie in ceea ce priveste solutiile automatizate de acces in cladiri, spatii publice sau rezidentiale. Practic nu sunteti doar furnizori de produse, ci asigurati si consultanta si mentenanta. Cat de mult va diferentiaza acest lucru fata de competitori?

Andreea Strugaru: Diferentierea vine mai ales din faptul ca nu vrem sa vindem un produs, ci mai degraba sa gasim cea mai buna varianta de raspuns pentru nevoile beneficiarului. Unii isi doresc ca solutiile sa raspunda la cerinte pur functionale (ex: o usa automata cu sistem de evacuare de urgenta proiectata pentru un trafic intens de persoane), altii isi doresc sa aiba o durata de viata cat mai lunga a sistemelor montate ca sa-si optimizeze costurile pe toata durata de viata a cladirilor, altii isi doresc o intrare cu staif (ex: o usa automata ca o carte de vizita a unei cladiri luxoase) si asa mai departe. Noi nu suntem aici sa instalam cai de acces automatizate, suntem aici pentru a-i gasi clientului cea mai buna varianta pentru necesitatile sale. Acest lucru inseamna personalizare, croiala pe masura fiecaruia.

Un alt aspect tine de faptul ca misiunea noastra nu se incheie odata cu semnarea procesului verbal de receptie a lucrarii. Daca clientul doreste, il putem insoti pe toata durata de viata a produsului. Odata sistemul de management al parcarii instalat sau usa automata pusa in functiune, pare ca proiectul s-a incheiat, insa toate solutiile noastre au un puternic caracter tehnic si necesita intretinere. La fel ca un autoturism… daca ai grija de el, dureaza mai mult si functioneaza mai bine. Unii se bucura de aceste solutii ingineresti 5 ani, altii 20. De aceea, am infiintat departamentul de mentenanta in cadrul companiei.

 

Revista Constructiilor: Cand ati pornit Parkomatic, in urma cu 12 ani, nu existau sisteme automate de parcari in Romania – sunteti practic deschizatorii acestui drum. Ne puteti spune care au fost cele mai mari provocari / greutati / dificultati cu care v-ati confruntat atunci?

Radu Opris: Orice produs sau sistem nou intrat intr-o piata aproape inexistenta se loveste in primul rand de necunoasterea acestuia de catre potentialii clienti. Aici, vorbind de un produs tehnic, cu atat mai mult au fost necesare foarte multe ore de discutii, de cele mai multe ori cu scopul de constientizare a potentialului client asupra avantajelor integrarii acestuia. De asemenea, am batut impreuna cu echipa mii de kilometri, pentru a acoperi intreaga tara, de multe ori distantele intre proiectele (putine la numar) fiind si foarte mari. Intreg acest proces a fost o mare provocare pentru noi, data fiind increderea pe care noi o aveam deja in necesitatea imediata de acoperire a acestui sector. Eram si suntem si acum mult in urma statelor din jurul nostru in ceea ce priveste organizarea traficului auto, respectiv a tututuror avantajelor care decurg din acesta.

 

Revista Constructiilor: Care sunt proiectele functionale pe care le-ati implementat in acesti ani si de care sunteti cel mai mandri?

Radu Opris: As incepe cu unul dintre cele mai mari, respectiv City Park Mall Constanta, unde avem 2.500 de locuri cu multiple intrari si iesiri, multe puncte de plata, acces in si din bulevarde aglomerate; apoi, la un numar de peste 2.000 de locuri, una dintre cele mai importante cladiri de birouri din Romania, The Office Cluj, cu un flux foarte mare de masini in anumite intervale orare, accesul acestora facandu-se major prin intermediul LPR (recunoastere numar de inmatriculare). As aminti apoi cea mai securizata parcare de tiruri din Europa de est, A&O Truck, clasificata 4 lacate, aici integrand sisteme de siguranta auto dintre cele mai complexe existente in Europa; nu mai putin de 5 aeroporturi in Romania, si enumerarea ar putea continua.

 

Revista Constructiilor: In curand, veti inaugura la Cluj-Napoca un sediu nou, aflat in Parcul TETAROM 1. Cat de important este sa fiti prezenti in incinta celui mai important business-park din oras?

Radu Opris: Ne simtim foarte bine aici, am fost primiti in contextul apartenentei noastre la directia de dezvoltare stiintifica si tehnologica a acestuia. Practic, aici suntem parte a unui HUB de inovatie, avand acces la un networking de calitate, care urmareste desigur si strategia noastra pe termen lung.

 

Revista Constructiilor: Noul sediu ce se va deschide in Cluj se compune din depozitul central de marfa si o cladire de birouri, care va gazdui si un showroom cu solutiile de automatizare, unde veti expune toate sistemele si ingineriile de acces pe care le realizati. Cat de important este pentru un business ca al dumneavoastra sa le aratati clientilor toate beneficiile sistemelor pe care le puneti la dispozitie?

Radu Opris: Desi suntem mandri de realizarile noastre existente deja in piata, vizibile practic pentru oricine, demersul de a organiza un showroom complet si complex este relevant pentru multitudinea de sisteme si procese pe care noi le putem automatiza, toate acestea putand acum fi „palpabile” intr-un singur loc. De asemenea, si cladirea noastra este dotata cu ultimele tehnologii din domeniul accesului, astfel incat produsele se pot vedea si „la lucru”.

Gradul de tehnologizare al acestor sisteme – respectiv softurile care le administreaza – necesita o prezentare completa pentru a fi corect interpretate (intelese), iar pentru aceasta ne-am pregatit o zona dedicata, in care colegii nostri pot face demonstratii si apoi configuram personalizat fiecare proiect in parte.

 

Revista Constructiilor: Urmeaza sa lansati in curand prima aplicatie de smart mobility pentru parcari, menita sa usureze parcarea, sa fie si simplu de utilizat, dar sa si aduca beneficii atat pentru soferi, cat si pentru administratorii parcarilor. Ce ne puteti spune despre ea? Cat timp va sta in testare? Cand va fi disponibila pentru clienti?

Radu Opris: Este un demers firesc al dorintei noastre de a tehnologiza si moderniza sistemele existente.  De asemenea, ne place sa fim pionieri acolo unde avem incredere ca putem realiza o plus valoare pentru piata, pentru colaboratorii nostri si, desigur, in cazul acestui produs, pentru toti participantii la traficul acestei tari. Este vorba de o aplicatie prin intermediul careia toti soferii vor fi mult mai bine informati, vor putea accesa mult mai simplu parcarile, efectuand plata simplu si rapid. As rezuma prin doua cuvinte: comoditate si modernism. Acum suntem in teste cu aceasta, vrem sa ne asiguram de buna ei functionare inainte de lansarea in piata, pe care o prognozam in a doua parte a anului.

 

Revista Constructiilor: Aplicatia va fi o premiera pentru piata din Romania. Cu ce alte premiere la nivel national va mai mandriti?

Radu Opris: Aminteam mai sus de reusita implementarii proiectului unic in Europa de Est, a unui sistem integrat de acces auto si pietonal la cea mai securizata parcare de tir-uri.

 

Andreea Strugaru: Am proiectat o usa curata pentru saloanele spitalelor si am incheiat un parteneriat cu o mare fabrica europeana de usi, care o produce dupa proiectul nostru. Am fost primii care au introdus plata cu cardul la automatele de plata ale parcarilor. Pentru asta am dezvoltat un proiect impreuna cu o importanta banca romaneasca. Aceasta dezvoltare ne-a diferentiat puternic de competitorii nostri, asigurandu-ne un avans de 2 ani. Am adus in Romania prima usa rotativa din bronz si, din cate stim, suntem singurii care au reusit, in colaborare cu partenerul nostru RECORD, sa obtina o solutie atat de rafinata si sofisticata, in acelasi timp.

 

Revista Constructiilor: Pornit in Cluj, business-ul s-a extins foarte mult si in alte orase. In care dintre ele aveti cele mai mari proiecte implementate si care sunt acele proiecte?

Radu Opris: Firesc, date fiind numarul investitiilor imobiliare si specificitatea acestora, Bucurestiul este orasul cu cele mai mari proiecte, iar aici as aminti: Globalworth Tower, Globalworth Campus, Landmark, Unirii View, Spitalul Gomoiu, Regina Maria – maternitatea Baneasa, Pasajul Basarab- statie de tramvai, Renault Office.

In Cluj ne mandrim cu: The Office (cladire de birouri), Platinia (proiect mixt), Iquest (office), Bosch (intreprindere), Emerson (intreprindere), Novis Plaza (cladire de birouri), parcari publice Unirii si Mihai Viteazul etc. In Timisoara amintim sediile Incubox, Nestle, Palas, Iulius Mall, Ischo, aeroporturile din Bacau, Sibiu, Oradea. De asemenea, in zona Moldovei la proiectul Palas Iasi regasiti cateva dintre cele mai frumoase si complexe usi rotative din portofoliu, la fel si la Timisoara.

 

Revista Constructiilor: Spuneti deoseori ca pentru dumneavoastra Kadra este „locul de joaca” unde va duceti in fiecare zi cu placere. Asadar, cu ce va „jucati” acum?

Radu Opris: Spunem asta, pentru ca asa simtim in raport cu ceea ce facem, cred ca este un demers firesc atunci cand se intalnesc pasiunile cu job-ul si acestea concomitent cu oamenii frumosi din echipa, la fel de pasionati si increzatori in directia pe care ne-am propus impreuna sa o urmam. Acum suntem in mana cu telefonul, cu WhatsApp-ul pornit, suntem cu diverse culori de cabluri in jurul nostru, cateva desene tehnice, toate acestea facand sa functioneze ce ne-am propus.

 

 

Contact:

KADRA. Acces Engineering.

  • Telefon: 0372 368 355
  • E-Mail: contact@kadra.ro
  • Web: kadra.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 26

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/04/01/kadra-reconfigurand-frontierele-urbane/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>