«

»

Problemele infrastructurii rutiere din Romania continua

Share

Problemele infrastructurii rutiere in Romania sunt aceleasi de ani de zile: slaba capacitate administrativa a statului, in special amatorismul, fuga de responsabilitate si incompetenta crasa a oficialilor CNAIR, pregatirea dezastruoasa a proiectelor (cu studii de fezabilitate de foarte slaba calitate, facute acum 10-12 ani pe genunchi, pe repede-nainte, multe din birou, fara studii de teren serioase, pe normative vechi), documentatii de licitatie cu multe erori si inadvertente care genereaza numeroase contestatii castigate la CNSC si in instanta (peste 60% dintre contestatii sunt admise, conform monitorizarii noastre), prelungind procedurile de evaluare oferte, desemnare castigator si atribuire contract cu lunile, chiar ani intregi!

Toate acestea (si sunt doar cateva probleme majore) genereaza blocaje greu de deslusit in executie: probleme cu relocarile de utilitati, exproprierile suplimentare, modificari (aditionari) de contract care nu sunt asumate de CNAIR, descoperiri de tot felul de obstacole in teren (lilieci, ursi, cimitire, gropi de gunoi, halde de steril, dealuri care o iau la vale si multe altele) sau aspecte pur tehnice de constructie (modificari de proiect tehnic sau inaplicabilitatea in teren a studiului de fezabilitate, optimizari ale antreprenorilor care nu tin sau solutii tehnice din documentatia initiala care nu sunt suficiente pentru ca autostrada sa nu o ia la vale).

Pe langa aceste piedici pur tehnice, vin cele strict politice: lipsa de viziune, schimbarea planurilor / prioritatilor in functie de locul de nastere al ministrului Transporturilor (degeaba avem Master Plan General de Transport, hulit sau slavit in functie de cum le convine politicienilor sau „conducatorilor” din MT si CNAIR), neasumarea deciziilor dificile pe contracte complicate, chiar razbunari stupide pe contracte finalizate (vezi refuzul receptiei si inaugurarii care au generat „muzeele” de autostrada pe A10 Sebes – Turda sau A1 Lugoj – Deva).

Ce este cel mai grav: nu vedem nicio schimbare majora de atitudine, nicio reforma reala. Seful CNAIR se alege tot prin mandat pe 4 luni, prin numire directa, fara concurs, prin rotatia cadrelor. Sefii vechi (Neaga, Ionita, Scarlat) sunt resapati si pusi pe posturi caldute sau chiar de decizie dupa ce fac praf si pulbere proiectele majore cand sunt in fruntea CNAIR.

Nimic nu se schimba, toata incompetenta si prostia se recicleaza intr-un cerc vicios al dezastrului.

Asadar, si in 2020 ne asteptam la aceleasi rezultate slabe spre dezastruoase. Aceleasi licitatii cu sute, chiar mii de clarificari, multe contestatii rezultate din documentatia catastrofala, impreuna ducand la timpi de peste 2 ani de zile de adjudecare. Aceleasi santiere blocate in tot felul de detalii (lipsa exproprieri pentru cate-un stalp de curent sau teava de gaz/apa, gropi de gunoi sau alunecari de teren), probleme care sunt pasate ca un cartof fierbinte intre antreprenori si autoritati.

Si, per total, aceeasi viteza de inaugurare a loturilor de autostrada. Daca anul trecut am avut, cu chiu cu vai, 43 de km noi de autostrada, exact cat am preconizat noi la inceputul anului in scenariul realist, desi politicienii, sefii CNAIR si ministrii Transporturilor promiteau de la 100 pana la 180 de km (!!!), anul acesta vom avea, cel mai probabil, si mai putini: doar 17,9 km (lotul Iernut – Chetani din A3) plus 5,35 km (ciotul de la granita de vest la nord de Oradea, tot pe A3), deci 23,25 km in scenariul realist.

Dar sa fim optimisti! DACA antreprenorul se va mobiliza si DACA autoritatile vor rezolva blocajele de pe santier (groapa de gunoi, relocarile de stalpi LEA), atunci, cu chiu cu vai, putem spera ca la final de an vom folosi (pe bretelele scurte din nodul Sebes) si cei 17 km ai lotului 1 din A10 Sebes – Turda. De asemenea, tot printr-o minune, am putea vedea o inaugurare partiala intre Alba Iulia Nord si Teius, tot pe A10, aproximativ 8 km. Si, printr-o mare, mare, foarte mare minune, cu mari eforturi ale antreprenorului, am putea circula pe primii 16,3 km de autostrada din Moldova, parte din Centura Bacau.

Deci, putem visa, in cel mai optimist scenariu, la aproape 65 de km noi in 2020, insa probabil vom avea parte doar de 23,25 km.

Autor:
Ionut Ciurea – director executiv Asociatia Pro Infrastructura 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 44

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/04/01/problemele-infrastructurii-rutiere-din-romania-continua/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>