Da, da! Nu-i nimic exagerat cand spui „prostia” atata timp cat nu trebuie sa ne „sape altii groapa” pentru ca noi am fost si suntem „originali”: ne-o sapam singuri… Sau, potrivit unei expresii populare, „ne taiem singuri craca de sub picioare”…
Ne plangeam cu multi ani in urma ca „s-au dus vremurile cand, cine vrea si nu vrea, facea ceva neplacut pe capul nostru”…
Acum avem si noi „gura” si, cu nesabuinta, orice neica-nimeni si-a gasit vocatia de a debita ceva ce i se pare lui ca ar fi placut tuturor. Ce daca exista cel putin 3 simboluri care sunt definitorii pentru orice adevarata democratie: Constitutia, Curtea Constitutionala si Parlamentul! Totul pe hartie! Pentru ca in realitate, la noi, afara-i vopsit gardul si inauntru nu-i leopardul!
Constitutia? O brosurica prafuita ingramadita printre altele pe un raft aflat in mai stiu eu ce boxa sau subsol. Credeti ca este exagerat? Nu, pentru ca a o incalca cu buna stiinta nu-i ceva rar la noi, romanii. Din contra, ea, Constitutia, este pentru unii un paravan dupa care pot face „ce le vor muschii lor” si nu reprezinta cartea de capatai a fiecaruia dintre noi si pe care trebuie sa o respectam.
Nu toti dintre noi, insa, o privim atat de superficial pentru ca, scoliti sau nescoliti, daca ne uitam in Dictionarul Limbii Romane, vom vedea si vom intelege ce este prostia care din pacate ajunge uneori sa cuprinda mai toate sectoarele de activitate.
Iata, succint, ce se mentioneaza in dictionar la cuvantul prost si prostie: ceva de calitate inferioara, lipsit de valoare, necorespunzator, nesatisfacator, ceva care nemultumeste, mahneste, daunator, lipsit de inteligenta, fara judecata, natarau, nerod…
In acest sens, ce pericol social ne pandeste daca nu amelioram sau stopam tot ceea ce intra in sfera cuvintelor clare si lamuritoare in care se incadreaza orice nesabuinta. Si deci si prostie…
Din pacate, desi destui cunosc sensul prostiei, se folosesc de ea pentru a beneficia cu varf si indesat deoarece nu intampina, cum ar trebui, o riposta a societatii.
Ca si in expresia intalnita nu numai prin zonele rurale: „Lasa maica, ce sa faci! Ei cu ale lor, noi cu ale noastre!”. Adica acei care se ascund sub plapuma prostiei merg mai departe si beneficiaza de toleranta celorlalti. Altfel nu se explica lipsa de reactie la ceea ce se intampla in zilele noastre. Curg din nou pe tobogan siroaie de dosare penale cu iz politic pentru a distrage atentia de la problemele care ar trebui rezolvate cat mai curand.
Daca au fost si sunt dosare de ce nu s-au rezolvat la timp si cine nu a facut asta? De ce nu suporta consecintele juridice? Se asteapta o conjunctura „benefica” unui personaj sau partid politic?
Unii, deloc neinteresati, ne agaseaza zi si noapte cu alegeri anticipate. De ce? Ghiciti si dumneavoastra! In Constitutie se spune clar ca anticipatele nu se fac decat in situatii cu totul deosebite. Daca anticipatele aduc aceeasi majoritate parlamentara si personajul care ar trebui sa respecte Constitutia (nu ca pana in prezent) vrea in continuare majoritatea in Parlamentul si Guvernul sau? Mai putem spera, atunci, la ceva normal si nu la cresterea si dezvoltarea prostiei?!
Vedeti, aceasta este, vrem, nu vrem, explicatia fundamentala a sensului prostiei din care unii, al caror numar este in continua crestere, profita de lipsa de intransigenta sociala.
Si cand te gandesti la cate sunt de facut in Romania pentru a iesi din saracia care s-a instaurat in zilele de fata… Adica productie si produse „made in Romania”, edificii administrative, scoli, spitale, spatii de cultura si de recreatie etc. care au la baza, evident pentru toata lumea, si care se subscriu unui cuvant expresiv: constructiile. Fara ele nimic nu poate fi urnit din loc.
Trebuie sa vrem cu adevarat o Romanie moderna, puternica din punct de vedere economic, o tara partener de colaborare cu alte tari dar in conditii benefice, reciproc avantajoase si nu de „taraba de desfacere” a unor produse si servicii indesate in principal in domeniul consumului.
Si cand te gandesti cat de pilduitor suna prima strofa a Imnului Romaniei iti vine sa-ti iei campii (ceea ce unii o si fac) si sa nu mai ai ce face in fata prostiei, ignorantei existente din belsug pe meleagurile noastre.
PS: Covid-19 a pus capac la toate. Speram ca si prostiei, pentru ca nimeni nu prevede ce-o sa mai fie. Punct.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns