«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Centrul de Conferinte si Cultura al Universitatii Politehnica Bucuresti

Share

Ordonator principal de credit: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
Beneficiarul investitiei: UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI
Proiectant: SC CARPATI PROIECT SRL
Executant: SC AEDIFICIA CARPATI SA

 

DESPRE PROIECT

Proiectul pentru Sala de Conferinte a fost realizat in anii 2008 – 2009, proiectant fiind SC Carpati Proiect SRL iar lucrarile de construire executate de SC Aedificia Carpati SA au inceput in anul 2013, fiind in plina desfasurare in momentul hotararii de a transforma destinatia din Sala de conferinte (Aula) in Centru de Conferinte si Cultura.

Conform temei initiale, nucleul cladirii il constituie Sala de Conferinte cu 1.100 locuri, toate celelalte functiuni gravitand in jurul ei. Constructia este alcatuita dintr-un singur volum care se desfasoara pe D + P + 2E.

Pornind de la planul circular al Salii de Conferinte, cu un diametru de 34 m, a fost conceput un volum prismatic/piramidal care imbraca sala permitand, prin planurile inclinate ale fatadelor, o iluminare proprie optima si o vizibilitate pentru corpul Bibliotecii aflat in apropiere.

Sala de Conferinte a fost dimensionata si echipata conform standardelor actuale. Au fost prevazute accese atat de la nivelul parterului, cat si la nivel intermediar (cota +3,00) si nivelul superior (cota +8,00), pentru a asigura confortul spectatorilor si a evita crearea aglomerarilor in momentele de incepere si terminare ale evenimentelor desfasurate si de asemenea evacuarea in caz de incendiu.

Locurile pentru spectatori, dispuse in randuri, in amfiteatru, au circulatii de acces perimetrale si sunt impartite in 3 pachete prin 2 culoare de circulatie. A fost respectata latimea libera necesara pentru trecerea fluxurilor de evacuare, conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor si numarul maxim de locuri dispus pe un rand, intre doua circulatii.

S-a considerat optima dispunerea randurilor intr-o configurare de segment de cerc nu doar pentru o mai buna orientare catre scena, ci si pentru o mai buna perceptie a spectatorilor.

La partea superioara a salii a fost prevazut un luminator pe structura de aluminiu cu ochiuri mobile, care va permite atat iluminarea directa, cat si ventilatia naturala si desfumarea in caz de incendiu. Pentru reglarea luminii naturale (necesara in cazul unui anumit gen de manifestari), luminatorul este prevazut cu un sistem de jaluzele actionat automat care sa permita obturarea acestuia.

A fost urmarita o dispunere fluenta a spatiilor, atat in plan orizontal, cat si pe verticala, comunicarea fiind realizata prin intermediul scarilor deschise si al litfurilor panoramice.

Holul constituie un spatiu de detenta pentru circulatiile verticale – atat cele spre nivelele superioare, cat si spre demisol.

La cotele +3,0 si +8,00 m sunt dispuse foyerele, in legatura cu accesele in Sala de Conferinte. Supanta etajului 1 se deschide spre holul principal de intrare, asigurand fluiditatea spatiului.

Forma circulara a salii asigura o acustica naturala buna. In urma studiului privind acustica spatiului a fost determinata atat geometria plafonului fals, cat si materialele din care este realizat.

Peretele din spatele ultimului rand este izolat fonic si capitonat cu material fonoabsorbant la suprafata pentru a preveni formarea ecoului. Rezultatul vorbirii trebuie sa ajunga in mod egal la auditoriu, fara ecouri care deranjeaza.

Pentru scena au fost prevazute dotari complexe: ecran de proiectie, table glisante pe verticala, statii sonorizare, mobilier prezidiu etc.

A fost prevazut un acces direct in exterior, pentru a putea introduce echipamente/decoruri de diferite dimensiuni. In legatura directa cu estrada se afla spatii pentru culise, spatii regrupare, birouri destinate pregatirii conferentiarilor, vestiare, grupuri sanitare.

 

DATE CONSTRUCTIVE

  • Sc Aula = 1.982,20 mp;
  • Sd Aula = 5.004,40 mp;
  • h max. fata de teren = 21,65 m.

Pentru implementarea acestor cerinte din proiect, s-a considerat necesara extinderea cladirii pe latura de vest care sa adaposteasca mai multe functiuni necesare noii destinatii: cabine tehnice, cabine actori, cabine repetitii.

Noua extindere, adiacenta fatadei de vest a Aulei, se va dezvolta pe 6 niveluri.

In zona parterului estrada existenta (incluzand extinderea) are toate elementele necesare pentru a deveni o scena pentru desfasurarea de spectacole de teatru /concerte.

 

SOLUTII CONSTRUCTIVE SI FINISAJE

Constructia existenta are un sistem structural mixt din beton si metal.

Demisolul este conform conceptului de „cutie rigida” din beton armat cu pereti de 60 cm, 50 cm, 40 cm si 30 cm grosime ce se nasc dintr-un sistem de fundare de tip grinzi intoarse continui sub pereti.

Suprastructura verticala este alcatuita dintr-un tub central de b.a. (care cuprinde sala de conferinte), capabil sa preia atat fortele gravitationale cat si pe cele orizontale induse intr-un eventual seism.

Pe langa tubul central de beton armat exista o serie de stalpi metalici „agatati” de structura centrala si care au rolul de a prelua incarcarile gravitationale date de planseele intermediare ale foyerelor (cota +3,00, +8,00).

Planseul de peste demisol este din beton armat ce sprijina pe grinzi si pereti din beton armat iar planseele intermediare ale suprastructurii sunt din tabla cutata cu suprabetonare ce sprijina pe o retea de grinzi metalice.

Invelitoarea din tabla tip Lindab este sustinuta de un sistem de pane asezate pe grinzi metalice.

Noua extindere s-a realizat printr-o constructie usoara metalica adosata tubului si structurii de beton armat existent, in asa fel incat sa nu fie afectata starea de rezistenta si stabilitate a cladirii.

Fatada este realizata pe acelasi principiu cu fatada existenta – casete din tabla cutata cu termoizolatie de vata minerala 10 cm la interior.

Conform Studiului acustic refacut, peretii salii sunt realizati din panouri reflectante – gips-carton lis + vata minerala si panouri fono-absorbante din gips-carton perforat cu tratament acustic + vata minerala. O parte dintre aceste panouri, conform unei geometrii recomandate prin acest studiu, sunt mobile, avand un dublu rol, fonoabsorbant sau reflectant, in functie de genul de manifestare care va avea loc – teatru, concert etc.

Pentru zona de scena: plafonul este suspendat reflectant, modular, cu inaltime variabila, redusa spre spatele scenei. Pentru scena s a intocmit un proiect special pentru mecanica de scena, proiect care intra in sarcina beneficiarului.

Instalatiile acestui obiectiv raspund necesitatilor actuale astfel:

  • Pentru climatizarea spatiilor principale s-au folosit centrale de tratare aer CTA cu capacitate de 4.000 mc/ora cu aer de recirculare si Centrale de tratare de 6.500 mc/ora cu recuperare de caldura si un Chiller de 700 KW.
  • Restul spatiilor sunt prevazute cu instalatii de climatizare in sistem split.
  • In dotarea acestui obiectiv se regaseste o instalatie de paratrasnet cu dispozitiv de amorsare si 2 grupuri electrogene de cate 180 kw.
  • De asemenea, Centrul de Conferinte si Cultura are in dotare si o centrala de detectie si semnalizare efractie, centrala de semnalizare incendiu cu instalatii de stins incendiu compuse din hidranti, drencere si sprinklere conectate la un grup de pompare apa rece.
  • Instalatiile de iluminat sala de spectacol/aula sunt prevazute cu un sistem de management lumina BMS.
  • Pentru accesul pe verticala s-au montat doua ascensoare Schindller, iar scena este dotata cu platforma elevatoare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 168 – aprilie 2020, pag. 6

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/04/01/trofeul-calitatii-araco-centrul-de-conferinte-si-cultura-al-universitatii-politehnica-bucuresti/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.