«

»

AICPS: Ingineria structurala din Romania sub imperiul posibilelor crize

Share

Pentru inginerii proiectanti de structuri, 2020 reprezinta o asteptata implinire: 30 de ani de activitate neintrerupta a asociatiei profesionale dedicate (AICPS). Evenimentul urma sa fie marcat la inceputul lunii mai, in cadrul celei de-a 30-a Conferinte Nationale a AICPS, programata sa se desfasoare, simbolic, la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, „punct de reper pentru inginerii constructori proiectanti de structuri din Romania”, dupa cum remarcau organizatorii.

Discutia cu dl dr. ing. Lucian Melinceanu, presedinte AICPS, care ar fi vizat contextul, provocarile si asteptarile legate de conferinta a fost insa „deturnata” de situatia greu de evaluat pe care o traversam. Este o criza in adevaratul sens al cuvantului? Si, daca da, cum se pregatesc specialistii in proiectare structurala sa ii faca fata?

 

Revista Constructiilor: Domnule presedinte, cea de-a 30-a editie a Conferintei Nationale a AICPS s-a amanat nu cu cateva luni, ci, intelegem, pentru anul viitor. Un termen foarte acoperitor, sau doar realist? Ne puteti da cateva detalii?

Lucian Melinceanu: Dupa cum probabil stiti, cel mai mare cutremur din Romania a fost in luna noiembrie a anului 1940. O prima varianta de lucru a fost si ideea replanificarii conferintei pentru luna noiembrie a anului 2020 (la 80 de ani de la marele cutremur).

Conferinta 30 a AICPS este un eveniment de anvergura, de celebrare si onorare a asociatiei si a breslei noastre, a inginerilor proiectanti de structuri. Aniversarea a 30 de ani de traditie si activitate AICPS este un eveniment de referinta atat pentru noi, membri AICPS, cat si pentru comunitatea de ingineri din Romania si nu numai. Pregatirile erau in toi, iar resursele alocate, pe masura.

Ne doream si ne dorim ca, indiferent cand vom desfasura conferinta, aceasta sa fie de un inalt nivel ingineresc si nu numai. Pentru evenimentul care ar fi urmat sa aiba loc in 6-8 mai 2020 au fost invitati 3 keynote speakeri de mare prestigiu: experti in risc seismic si tehnologii avansate de calcul in evaluarea riscului, fondatori de companii, din Noua Zeelanda si America. Ii puteti descoperi pe siteul conferintei, unde veti gasi inclusiv scurte clipuri video din prezentarile lor anterioare – 30.aicps.ro.

Discutand si cu domniile lor, luand in calcul si unii factori logistici (pastrarea desfasurarii evenimentului la Palatul Parlamentului, respectiv Hotelul Marriot) si considerand si ca cel mai important aspect al organizarii acestui eveniment este acela de a ne intalni in conditii de siguranta totala, am decis sa mutam conferinta 30 AICPS pentru luna mai 2021.

Mai mult decat atat, anul viitor ne va aduce, foarte probabil, un plus de substanta in discutiile si dezbaterile planificate, intrucat vom asista la multe schimbari in societate si implicit la nivelul inginerilor proiectanti in urmatoarele luni; si ce loc mai bun de dezbatut impactul acestei provocari sociale si economice decat la cea de-a 30-a Conferinta Nationala a AICPS?

 

Revista Constructiilor: Multe afaceri sunt on hold pentru moment. Cum sunt afectati inginerii structuristi? Ce semnale aveti din partea membrilor asociatiei?

Lucian Melinceanu: Ne dorim sa avem o imagine cat mai clara si cat mai realista a impactului pe care evenimentele actuale il au asupra inginerilor structuristi, formandu-ne astfel un fundament pe baza caruia sa actionam daca va fi nevoie. Astfel, am considerat ca cel mai transparent si eficient mod prin care ne putem aduna aceste date este adresarea directa a catorva intrebari, la care membrii nostri sa raspunda. In aceasta directie, s-a trimis fiecarui membru AICPS un chestionar care abordeaza intrebari precum: locul de desfasurare a activitatii, numarul de angajati ai companiei, lucratul de acasa si productivitatea inregistrata, predictiile angajatorilor in ceea ce priveste posibilitatea reducerii de personal si nu in ultimul rand cum este resimtit impactul acestei crize la nivel personal.

Din primele 200 de raspunsuri pe care le-am vazut (sondajul este inca in desfasurare), inginerii structuristi simt momentele delicate prin care trecem, dar le trateaza, as zice, de pe o pozitie „moderat optimista”, cu luciditate si lipsit de dramatism.

 

Revista Constructiilor: Au inceput sa apara estimari de impact din exterior? Cu datele pe care le aveti la momentul actual, va asteptati la o criza reala, cu consecinte economice severe, sau doar la o „amanare” a proiectelor?

Lucian Melinceanu: Incerc sa raman informat si observ ca marile puteri economice europene planifica injectii majore de capital in relansarea economiilor proprii, prin investitii importante, in special in zona de infrastructura.

Sunt destule analize care avanseaza ipoteze ale unei crize economice, mult mai adanci decat cea din 2008. Ultimul summit al ministrilor de finante ai UE nu a lasat un gust prea bun, unitatea asteptata a Europei, in aceste momente de cumpana, nu se intrevede prea curand.

Sper ca fortele politice care ne conduc sa gaseasca solutiile optime atat pentru investitii (si in Romania sunt atat de multe zone in care se poate investi major) cat si pentru pastrarea puterii de cumparare a cetateanului la un nivel comparabil cu cel de dinainte de pandemie.

Personal, prin prisma firmei de proiectare pe care o conduc, si observand mutarile pe care clientii nostri traditionali le fac, as zice ca sunt mai degraba moderat pesimist.

 

Revista Constructiilor: Conferinta Nationala a AICPS, care urma sa aiba, ca tema, Ingineria structurala in Romania si in lume, la inceputul secolului XXI, avea sa invite si la urmatoarea reflectie, valabila astazi la nivelul comunitatii profesionale internationale: „Vom proiecta noi in viitor structuri mai sigure si mai rezistente sau structuri mai ieftine? Vom gasi o simbioza reusita intre cele doua deziderate?” Noul context risca sa incline balanta? Credeti ca nevoia de a recupera pierderile financiare cauzate de criza va duce la compromisuri legate de siguranta structurilor? La presiuni asupra proiectantilor, in aceasta directie?

Lucian Melinceanu: Ne vom confrunta poate, din nou, cu un context imprevizibil, oamenii vor fi mai reticenti in fata investitiilor si vor avea nevoie mai mult ca niciodata de siguranta – atat la nivel de randament al investitiei cat si al calitatii constructiei.

Indiferent de contextul politic si economic si indiferent de presiunile traditionale rezultate din aceste contexte, noi ca ingineri proiectanti avem experienta necesara sa gasim solutiile corecte astfel incat sa ramanem intr-o zona optima a raportului calitate/pret.

Asa cum am spus-o de foarte multe ori, este de datoria noastra ca breasla si ca asociatie sa avem o voce puternica, sa fim implicati in procesele de ofertare, executie, vanzare si sa nu lasam loc compromisurilor.

 

Revista Constructiilor: Revenind la AICPS: aveti in vedere masuri concrete prin care sa-i sprijiniti pe membrii asociatiei, in perioada imediat urmatoare?

Lucian Melinceanu: Suntem o asociatie non profit si cu bugetul cat se poate de dramuit, dar cu ambitii foarte mari. Este foarte dificil sa promitem avantaje economice pentru toti membrii, dar bineinteles cazurile sensibile le vom analiza si trata pe fiecare in parte.

De asemenea, impreuna cu asociatiile partenere (OAR, AIR), AICPS s-a implicat activ in promovarea cadrului legislativ necesar digitalizarii si recunoasterii semnaturii electronice ca alternativa a modului traditional de lucru.

Pe de alta parte, exploram mai multe variante de a ne sprijini membrii prin realizarea unor cursuri online, pentru a-i ajuta in instruirea si perfectionarea profesionala, intr-un mod cat mai facil.

 

Revista Constructiilor: Cum se va desfasura activitatea AICPS in continuare? Uzual, aveti pe agenda numeroase cursuri, intalniri profesionale si consultari publice. Mutarea temporara online ar fi o solutie?

Lucian Melinceanu: Suntem azi, cu totii, in fata unui nou tip de provocare, care ne obliga sa fim creativi si sa cautam solutii alternative. Flexibilitatea si capacitatea de adaptare sunt elementele cheie care pot face diferenta in aceste momente.

Cu siguranta, trecerea temporara in mediul online este o solutie viabila. Indiferent de context, AICPS s-a angajat sa sustina comunitatea de ingineri si sa contribuie activ la dezvoltarea profesionala a acesteia. Continuam sa ne indeplinim acest angajament prin mijloacele pe care le avem disponibile in aceste momente: anul acesta, adunarea generala a membrilor se va desfasura online, in una dintre lunile urmatoare.

 

Revista Constructiilor: Daca v-am propune sa incheiem intr-o nota optimista, la ce v-ati opri?

Lucian Melinceanu: Sper ca acum intreaga societate, clasa politica, factorii de decizie sa inteleaga, din alta perspectiva, o situatie de criza. Cel putin momentan avem electricitate, avem internet cu totii, trebuie doar sa stam acasa. Ce vom face dupa un cutremur major? Cum vom sti sa gestionam atunci situatia de criza? Fara internet, poate fara telefonie, pentru unii dintre noi poate si fara adapost…

In aceste momente, in care ne petrecem aproape tot timpul in case, poate ca ne gandim la cat de dependenta este siguranta noastra de siguranta cladirilor in care alegem sa ne aflam.

Cred ca aceasta pandemie a adus cu ea cateva intrebari pe care le ocoleam de mult, sau la care nu ne gaseam timp niciodata sa dam raspunsuri profunde. Acum este timp pentru analiza si pentru autoanaliza. Poate mai mult ca niciodata, societatea va analiza mai profund principiul „pretului minim” si al „timpului cel mai scurt”. Cred ca este un moment foarte bun in care ne putem gandi concret cum vom aloca de acum incolo mai mult timp si resurse conceptelor despre siguranta si stabilitate pe termen lung. Poate vor aparea alte criterii sau alte sisteme de valori, iar siguranta nu va mai fi doar o optiune, mai mult sau mai putin discutabila.

Circumstantele ne obliga sa fim creativi, sa gandim si sa ne depasim limitele si zona de confort, atat la nivel personal cat si profesional. Este posibil ca, dincolo de aceasta criza, sa obtinem comunitati mai solide, o comunicare mai profunda, solutii si tehnologii alternative.

Intrebarea cheie din tema conferintei AICPS 30 cred ca devine cu atat mai relevanta in noul context pe care il traversam: Mai sigur sau mai ieftin, acum tu ce alegi?

Sper ca perioada aceasta sa fie o mare invatatura pentru noi toti, atat la nivel de individ cat si de comunitate.

 

„Despre tema conferintei si despre comunitatea AICPS va invit sa descoperiti mai multe pe 30.aicps.ro si aicps.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 169 – mai 2020, pag. 28

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/05/01/aicps-ingineria-structurala-din-romania-sub-imperiul-posibilelor-crize/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.