S-a nascut la 3 aprilie 1932 in comuna Zvoristu, judetul Suceava.
A absolvit Facultatea de Drumuri si Poduri, Sectia de Geodezie – Institutul de Constructii Bucuresti, in anul 1958.
Intre anii 1958-1959, a functionat ca inginer geodez la Atelierul Topo-Geodez de la Institutul Regional pentru Proiectare Constructii Constanta, efectuand lucrari pentru aductiune apa potabila, portul Constanta; garaj si linie troleibuze Constanta; alimentari cu apa Eforie Nord; plan topografic sistematizare Jurilovca; aductiune apa potabila Combinatul viti-vinicol Niculitel.
Activitatea in invatamant a inceput-o in anul 1959, ca sef de Laborator geodezie la Institutul de Constructii Bucuresti. A ocupat dupa aceea functiile didactice: asistent (1959-1965); sef de lucrari (1965-1975); conferentiar (1975-1990); profesor (1990-2001), la Facultatea de Geodezie, predand cursurile: Astronomie geodezica si Masuratori geodezice prin unde.
De mentionat ca, intre anii 1971-1973, a fost bursier la Fundatia Alexander van Humboldt, la Universitatea Tehnica din München si Institutul German de Cercetari Geodezice, sub conducerea prof. dr. ing. HC Max Kneisel.
Din anul 2001 este profesor consultant si conducator de doctorat la Facultatea de Geodezie.
Este membru in Comisia de avizare a temelor de cercetare si in Consiliul Stiintific al Institutului National de Metrologie; membru in Comisia de Etalonare Nationala – Biroul Roman de Metrologie Legala, expert tehnic al Autoritatii Nationale pentru Acreditare Laboratoare.
Amintim domeniile de competenta ale prof. Mircea Atudorei: geodezie (geodezie cu sateliti – tehnologie GPS), astronomie geodezica, masuratori geodezice cu unde electromagnetice, metrologie industriala.
Activitatea publicistica a prof. Mircea Atudorei cuprinde cartile: Instrumente topografice si geodezice, Ed. Tehnica, 1982; Dictionar enciclopedic – Partea geodezie, Ed. Nemira, 2009, articole si comunicari prezentate la diferite manifestari stiintifice, dintre care amintim congresele internationale: Melbourne, 1994 (Dispozitiv optic universal pentru controlul metrologic al instrumentelor geodezice); Helsinki, 1990; Atlanta, 1996; Universitatea Hanovra, 1993 (Doua aplicatii ale interferentei luminii Laser in stiinta masuratorilor).
Este doctor inginer din anul 1975, prezentand teza: Masuratori geodezice cu unde electromagnetice si conducator de doctoranzi, dintre care 8 au obtinut titlul de doctor inginer.
Pentru intreaga sa activitate a fost decorat de Presedintele Romaniei cu Ordinul pentru invatamant in grad de cavaler, 2004; decorat de Observatorul Astronomic Militar – Directia Topografica Militara, cu ocazia centenarului acestuia (1985 – 1995), pentru contributia adusa la dezvoltarea astronomiei geodezice militare romanesti.
Autor al lucrarii originale Metoda interferentiala pentru controlul axelor instrumentelor astronomice universale si de pasaj cu ajutorul laserului He-Ne (elaborata la Institutul German de Cercetari Geodezice din München) s-a facut cunoscut in lumea specialistilor onorandu-si numele.
Inteligent, dornic de a introduce noul in profesie, cu real talent pedagogic si dotat in cercetarea stiintifica, s-a ridicat la nivelul inaintasilor in domeniu, ce au facut cinste scolii geodezice. Corect in relatiile interpersonale si dornic de a face binele, este exemplu de om in activitatea inginereasca.
(Din vol. Personalitati romanesti din constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 169 – mai 2020, pag. 61
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns