«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Valcea

Share

Autoritatea Contractanta : CONSILIUL JUDETEAN VALCEA

Executant: Consortiul HIDROCONSTRUCTIA SA SI ARGIF PROIECT

Beneficiar: CONSILIUL JUDETEAN VALCEA

 

Statia sortare Brezoi – Judetul Valcea – a fost realizata la o distanta de aproximativ 37 km de centrul municipiului Ramnicu Valcea, care este principalul producator de deseuri. Amplasamentul se afla langa statia de transfer si statia de epurare, in partea de nord-est a orasului Brezoi, pe strada Eroilor si are o suprafata de 10.000 mp apartinand domeniului public al orasului.

Amplasamentul se afla la cca. 100 m fata de malul raului Lotru.

 

Date constructive

Statia de sortare Brezoi are capacitatea de 2.992 t/an si o suprafata de 763 mp formata din:

 • Hala 1: Zona primire/receptie/depozitare temporara deseuri;
 • Hala 2: Zona sortare/Balotare/Depozitare baloti.

Cladirea administrativa este o constructie din caramida, de tip parter, cu suprafata utila de 56,8 mp si volum de 164,72 mc.

Cabina cantar si platforma electronica de cantarire auto – este amenajata intr-un container prefabricat cu pereti si tavan din panouri termoizolate. Cantarul este destinat cantaririi autovehiculelor care intra si ies din incinta Statiei de sortare. Acesta are sase celule de sarcina cu capacitate de 60 tone.

Cantarul are scopul de a stabili cantitatea de deseuri intrate si cantitatea de materiale iesite din incinta.

Statia de pompare apa incendiu (SPI) – este o constructie din zidarie BCA, care adaposteste grupul de pompare aferent instalatiei automate de stingere a incendiului; suprafata construita: 23,76 mp.

Cladirea statiei de pompare adaposteste:

 • Grupul de pompare pentru instalatia de stingere automata cu sprinklere din hala de sortare (GPI);
 • Sistem complex de comanda, automatizare si control.

Grupul de pompare (1A+1R+1PA) pentru instalatia de stingere automata cu sprinklere din hala de sortare are urmatoarele caracteristici:

 • Qpompa = 30 l/s, H= 60 mCA, P= 2 x 30 kW + 1,1 kW;
 • GPI se alimenteaza din rezervor prin doua conducte din teava OL, Dn 150 mm.

Rezervor apa incendiu (RMI) – Inmagazinarea apei necesare pentru combaterea incendiilor prin instalatia de sprinklere din hala de sortare se face intr-un rezervor metalic cu Vutil = 200 mc, de tip cilindric, suprateran.

Zonele aeriene ale conductelor de admisie a apei si de plecare a apei din rezervor sunt prevazute cu izolatie termica, cu exceptia preaplinului.

Imprejmuire si poarta – perimetrul statiei este protejat cu un gard din tevi de fier galvanizat cu diametrul 2” si inaltimea de 3,85 m. Stalpii sunt verticali si au inaltimea de 2,00 m; pe ultimii 50 cm stalpii au doua randuri de plasa din sarma ghimpata.

Spatii verzi – Pe tot perimetrul statiei s-au plantat arbori verzi tot timpul anului, respectiv molizi.

Separator de hidrocarburi – datorita specificului activitatii pe parcaje, respectiv platformele de intoarcere, apele prezinta incarcari de hidrocarburi si particule solide, si astfel se impune tratarea acestora printr-un separator de hidrocarburi cu trapa de namol.

Tehnologia de operare in statia de sortare – se face in trei fluxuri separate: Fluxul 1 – Hartie + carton; Fluxul 2 – sticla alba si sticla colorata; Fluxul 3 – plastice + metal.

Cantitati procesate zilnic: carton 0,2 to; hartie 2,00 to; plastic 1,4 to; metale feroase 0,5 to; metale neferoase 0,2 to; total 4,3 to.

Cantitatile de deseuri reciclabile prognozate in Statia Brezoi: hartie + carton 761 to/an; plastic 592 to/an; metale 211 to/an; sticla 402 to/an; nereciclabile 1.026 to/an; total 2.992 to/an.

 

UTILITATI

Sistemul de alimentare cu apa se compune din:

 • Bransament la reteaua publica de alimentare cu apa, prin conducta PEID, Dn 160 mm, PN 10;
 • Rezervor apa incendiu RMI realizat din tole de otel galvanizat, avand diametrul D = 7,70 m si inaltimea totala de 5,00 m, suprateran pe fundatie din beton armat;
 • Statia de pompare apa incendiu SPI cuprinde grupul de pompare apa necesara pentru instalatia de stingere automata din hala de sortare (instalatia de sprinklere);
 • Retea de stingere a incendiilor cu un debit de 15 l/s pentru stingerea din exterior, asigurata prin cei trei hidranti exteriori Dn 80 mm, alimentati din reteaua oraseneasca, prin conducte PEID, De = 110 mm, PN10 ATA;
 • Retea de alimentare si distributie a apei in incinta, realizata printr-o conducta din PEID, Dn 110 mm, PN10 ATA asigurand necesarul de apa pentru toti consumatorii din incinta.

Retele de canalizare – in incinta s-au realizat retele pentru apa uzata si ape pluviale:

 • Reteaua de canalizare menajera – conduce apele uzate spre caminele de racord ape uzate menajere si apoi prin tronsoane, montate cu pante normale de curgere, spre caminul de racord (Cm3/CR). De aici, apa uzata este pompata in reteaua de canalizare oraseneasca;
 • Reteaua de canalizare pluviala – apa pluviala de pe invelitori si de pe platforme este preluata printr-un sistem de rigole, cu descarcare in separatorul de hidrocarburi; este formata din conducte PVC, SN8, Dn 200 mm / Dn 400 mm, rigola prefabricata in dreptul sediului administrativ, santuri de garda deschise perimetrale, podet tubular in dreptul zonei de acces.

Instalatii si retele electrice – alimenteaza cu energie electrica instalatiile interioare, de automatizare si SCADA de la tabloul electric general amplasat in incaperea postului de transformare; puterea electrica instalata a postului de transformare este de 400 kVA;

Tablouri electrice – sunt alimentate din tabloul electric general de distributie pentru urmatoarele obiecte din platforma: cladire administrativa TE.CA (Pi = 23 kW, Un = 400/230 V), grup pompare apa pluviala TE.GPP (Pi = 6kW, Un = 400/230 V), cabina poarta TE.CP (Pi = 4,1 kW, Un = 230 V), grup pompare incendiu TA.PI (Pi = 61,1 kW, Un = 400/230 V), hala statie de sortare TE.H (Pi = 125,63 kW, Un = 400/230 V), iluminat exterior TE.Il.ext (Pi = 2,6kW, Un = 400/230 V).

Instalatia de protectie impotriva atingerilor accidentale si a trasnetelor – s-a montat o instalatie exterioara de protectie impotriva trasnetelor (IEPT), realizata cu 1dispozitiv de amorsare de tip PDA; priza de pamant s-a montat in sistem mixt dintr-o priza artificiala, constituita dintr-un electrod orizontal la care sunt legati electrozii verticali, asigurandu-se o valoare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant de Rp < 4Ω.

Instalatia de detectare, semnalizare si avertizare incendiu – este realizata cu detectoare de fum multisenzor, butoane manuale de avertizare si detectoare liniare analogice adresabile.

Instalatie de desprafuire si ventilatie in hala de sortare realizata dintr-o cutie filtranta, dotata cu filtre cu saci, care asigura filtrarea unui debit de pana la 16.000 mc/h aer si conectata la un Ventilator CASALS MBRM 901T4 de 30 kW, cu un debit de aer evacuat de pana la 16.600 mc/h (4 sch/h); asigura o presiune de 3.100 Pascal (316 mmH2O).

Instalatie de incalzire in hala de sortareeste realizata cu  un CTA dotat cu expansiune directa (DX) pentru anotimpul cald si asigura minimum 18°C iarna si cca. 20°C vara.

 

Statia de sortare Raureni, Judetul Valcea

Amplasamentul Statiei de sortare Raureni este pozitionat intre statia de epurare a municipiului si statia de compostare existenta, la o distanta de 11,5 km de depozitul de deseuri de la Feteni.

Suprafata totala a amplasamentului statiei de sortare este de 5.000 mp.

In aceasta statie de sortare constructiile din amplasament sunt similare cu cele din statia Brezoi si  are aceleasi utilitati.

Cantitati procesate zilnic: carton 0,2 to/zi, hartie 2,0 to/zi, plastic 1,4 to/zi, metale feroase 0,5 to/zi, metale neferoase 0,2 to/zi, in total 4,3 to/zi.

Cantitatile de deseuri reciclabile, pe tipuri de deseuri, prognozate a intra statia de sortare Raureni sunt: hartie + carton 7.177 to/an, plastic 5.411 to/an, metale 2.021 to/an, sticla 3.622 to/an, nereciclabile 9.640 to/an, in total 27.871 to/an.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 169 – mai 2020, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/05/01/trofeul-calitatii-araco-sistem-de-management-integrat-al-deseurilor-in-judetul-valcea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.