Modul de gandire asupra proiectarii cladirilor si implicit asupra procesului de realizare, precum si de productie a materialelor de constructii se va schimba ireversibil in urma experimentarii pandemiei.
Proiectarea responsabila, intr-un grad si mai mare decat pana in prezent, se va baza pe aspectele ecologice.
Scopul suprem al investitorilor si al domeniului se va concentra pe asigurarea confortului pe diferite niveluri pentru utilizatorii cladirilor.
Domeniul constructiilor a parcurs o adevarata renastere in ultimii douazeci de ani. Cladirile care au luat fiinta in aceasta perioada reprezinta cele mai ridicate standarde si nu sunt cu nimic mai prejos de realizarile vecinilor nostri din vest. Tot mai des firmele externe si arhitectii se inspira din investitiile din Polonia si folosesc cu incredere materialele producatorilor polonezi, admirand realizarile tehnice poloneze. Experienta fara precedent a acestei pandemii a demonstrat ca eforturile facute pana in prezent reprezinta inca prea putin. Atat investitorii, cat si domeniul, au inteles ca fundamentul constructiilor moderne este fara indoiala ecologia in combinatie cu nevoile utilizatorilor si informatizarea la scara larga.
– Cladirile nou aparute vor fi mai inteligente si mai ecologice. Am inteles, ca societate, ca un eventual pericol din partea mediului este real. Asadar, in proiectare vor deveni deosebit de importante aspectele ecologice, lucru care se va manifesta prin ridicarea standardelor conditionate de piata si de prevederi. Experienta muncii la distanta ne-a invatat un lucru foarte important, si anume ca nu suntem in urmatorii ani si ca nu vom fi inca pregatiti sa lucram „full time” de acasa. Suplimentar, va creste gradul de constientizare a utilitatii si posibilitatilor sistemelor IT, care se vor dezvolta si mai mult. Acest lucru poate reprezenta inspiratia pentru crearea unor spatii multimedia multifunctionale in cladiri. Directia naturala a schimbarilor va fi globalizarea. Experienta pandemiei a aratat ca doar uniti putem salva planeta. Colaborand la scara globala, ne bucuram de succes si obtinem reale beneficii – subliniaza arhitectul Piotr Jasiński, Directorul Departamentului de Proiectare in cadrul Cavatina Holding, care este responsabil de proiectarea celor doua noi cladiri de birouri de pe harta orasului Wrocław – Carbon Tower si Diamentum Office.
Scopul: confortul utilizatorilor
Cand vorbim de constructii ecologice, ne gandim in primul rand la protectia mediului. Nu de putine ori este omis aspectul confortului, legat de acesta. Aceasta perceptie se va schimba ca urmare a tot ceea ce a experimentat societatea pe perioada izolarii. Aspectele care au devenit in acest timp si mai importante pentru utilizatori sunt deja realizate in constructiile cu economisire de energie.
– Petrecem in interiorul cladirilor cca. 90% din timp, de aceea in timpul proiectarii cladirilor si al alegerii materialelor de constructii este necesar sa analizam impactul interioarelor asupra noastra. Cladirile cu economisire de energie si cladirile pasive trebuie sa indeplineasca o serie de criterii specifice. Printre acestea se numara calitatea ridicata a mediului interior garantata de asigurarea confortului acustic, termic, accesul la lumina naturala, ventilatia perfecta si nivelul redus de impuritati ale aerului. In calitatea noastra de producator de sisteme arhitecturale din aluminiu cunoastem perfect acest lucru si deja de mai multi ani cream produse avansate din punct de vedere tehnologic, care sa raspunda asteptarilor investitorilor si chiar sa le depaseasca. Datorita acestui lucru suntem prima alegere in cazul realizarilor cheie din Polonia si din lume, care conduc prin implementarea unor solutii moderne si ecologice si care au devenit o sursa de inspiratie pentru domeniul nostru – declara Bożena Ryszka, director marketing si PR in cadrul companiei ALUPROF SA, care a furnizat sisteme inovatoare pentru construirea cladirii de top Mennica Legacy Tower, din Varsovia.
Experienta producatorilor polonezi, acumulata pe parcursul ultimilor ani, va da roade in timpul trasarii noilor standarde in constructii. Firme precum ALUPROF se pot adapta mai repede la conditiile actuale si odata cu arhitectii si contractantii pot crea realitatea pe piata, pregatindu-se pentru sosirea unor noi provocari.
Constructiile comerciale, precursorul bunelor practici
Modalitatea de clasificare a cladirilor prin prisma impactului lor asupra oamenilor si mediului este reprezentata de sistemele de certificare (BREEAM, DGNB, HQE, LEED, WELL), admise ca metode internationale de evaluare a cladirilor verzi. Harta cladirilor sustenabile din Polonia se completeaza dinamic, aceasta tara ramanand lider al certificarilor in Europa Centrala si de Sud-Est. Asa cum rezulta din raportul publicat deja pentru a 5-a oara, „Certificarea Cladirilor Verzi in Cifre 2020”, pregatit de Asociatia Poloneza a Constructiilor Ecologice PLGBC, suprafata utila a tuturor cladirilor certificate din Polonia a crescut pe parcursul unui an cu 3 mil. m2 si a depasit deja 17 mil. m2.
– Liderul neschimbat al certificarilor poloneze din acest domeniu este sectorul cladirilor de birouri, cu o cota de aproape 62%. La sfarsitul anului 2019 in Polonia dispuneam de 11,2 mil. m2 de suprafete moderne de birouri. Partea in curs de certificare reprezinta deja 76% din total! Acesta este un salt de 9% comparativ cu anul trecut. Aceste cifre indica fara echivoc si ca cei mai mari sceptici ai certificarii nu pot fi de acord cu faptul ca certificarea in sectorul imobilelor comerciale este deja un standard. Mai mult, din perspectiva experimentarii izolarii in timpul pandemiei, va fi directia principala de dezvoltare a domeniului si constructiilor – a concluzionat Rafał Schurma, Presedintele Asociatiei Poloneze a Constructiilor Ecologice PLGBC.
Evaluarea cladirii printr-o anumita certificare este de asemenea importanta pentru valoarea de piata a imobilului. Investitia cu certificat devine mai atractiva pentru potentialii chiriasi. In situatia de fata, piata va filtra rapid companiile care nu au reusit sa adopte standardele ecologice.
Timpul pentru apartamente si case
Conform datelor din raportul PLGBC, sectorul apartamentelor a avut o crestere a cotei numarului de cladiri certificate in Polonia la peste 5%.
– Dezvoltarea certificarii in domeniul constructiilor multifamiliale are un ritm tot mai rapid si de la an la an sunt tot mai multe proiecte certificate in acest sector. Deocamdata, acesta este un numar incomparabil cu certificarea din domeniul birourilor, care conduce in Polonia (si in intreaga lume), insa cresterea dinamica a numarului de cladiri multifamiliale certificate ne face sa consideram ca in viitor acesta va fi un element tot mai important – subliniaza Alicja Kuczera, Director Executiv al Asociatiei Poloneze a Constructiilor Ecologice PLGBC.
Spatiul in care traim a devenit deosebit de important pentru oameni care au experimentat izolarea. Apartamentele si casele care sunt camin si loc de relaxare au preluat functia de birouri (in multe cazuri si de crese si gradinite), lucru care le-a verificat suplimentar posibilitatile si utilitatea. Cladirile nou aparute vor realiza tot mai bine aceste functii, pentru a le asigura locatarilor conditii cat mai bune de trai.
– Investitorii se vor decide tot mai mult sa construiasca cladiri cu consum redus de energie, care garanteaza un spatiu mult mai bun de viata decat cele aparute prin metoda traditionala. In oferta noastra avem printre altele ferestre MB-104 Passive, care se preteaza perfect pentru orice constructie, in care mizam pe economisirea energiei, confort si respectul pentru mediu. Aceasta este propunerea cu structura cel mai bine izolata termic din portofoliul Aluprof. Merita sa adaugam ca sistemele de aluminiu, datorita rezistentei ridicate a profilelor, sunt durabile si sigure – declara Bożena Ryszka, din cadrul ALUPROF SA.
Trendurile in constructii in anii urmatori vor fi caracterizate de o constientizare tot mai mare a impactului mediului asupra noastra si invers. Constructiile durabile, economisirea energiei si asigurarea sanatatii si sigurantei utilizatorilor vor deveni cele mai importante scopuri pentru domeniul nostru si pentru investitorii contemporani.
Citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 170 – iunie 2020, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns