Proiectul se refera la structura din lemn lamelat incleiat executata pentru acoperirea unui bazin olimpic de inot amplasat in municipiul Targu Mures. Acesta face parte din programul dezvoltat de catre Compania Nationala de Investitii. In anul 2019 GLULAM SA a intocmit proiectul de adaptare la teren tinand cont de normativele in vigoare si de o abordare noua a structurii.
Pentru calculul structural au fost luate in considerare urmatoarele caracteristici ale amplasamentului:
- presiunea de referinta a vantului q0 = 0,4 kPa;
- incarcare din zapada pe sol sk = 1,50 kN/m2;
- acceleratia de proiectare a terenului ag = 0,15 g m/s2;
- perioada de colt Tc = 0,7 s.
Constructia a fost incadrata in clasa de importanta II cu γi = 1,20.
Ansamblul structural are o forma rectangulara in plan si are dimensiunile de gabarit de 44,00 m x 84,43 m.
Constructia este alcatuita din unsprezece travee de cate 7,20 m si o deschidere de 38,40 m. Frontoanele sunt pozitionate la 2,60 m dincolo de primul si de ultimul cadru.
Sistemul structural este format din cadre dublu articulate amplasate pe directia transversala si pane dispuse longitudinal. Pentru preluarea fortelor orizontale din vant si seism s-a prevazut, in patru dintre travee, un sistem de contravantuire alcatuit din tiranti metalici cu intinzator si pane de compresiune. Fiecare cadru transversal este format dintr-un stalp cu zabrele cu ramura exterioara dreapta si ramura interioara curba si o grinda dreapta care urmareste panta acoperisului.
Articulatia inferioara a cadrului reazema pe un soclu de beton armat aflat la cota +1,75, iar articulatia de la partea superioara reazema la cota +11,05 pe peretele structural aflat la marginea tribunei.
Adoptarea unui sistem structural cu eficienta scazuta, impus de geometria constructiei, precum si deschiderea si traveea relativ mari au pus probleme deosebite de rezistenta si stabilitate.
Solicitarile maxime obtinute in urma calculului structural au fost urmatoarele:
- Pentru grinda:
– My = 3.080 kNm (moment incovoietor);
– Vz = 584 kN (forta taietoare);
– Nx = 904 kN (compresiune axiala).
- Pentru stalp:
* Ramura dreapta
– My = 120 kNm (moment incovoietor);
– Vz = 39 kN (forta taietoare);
– Nx = 1.067 kN (intindere axiala).
* Ramura curba
– My = 515 kNm (moment incovoietor);
– Vz = 210 kNm (forta taietoare);
– Nx = 2.205 kN (compresiune axiala).
* Zabrele
– Nx = 651 kN (compresiune axiala maxima);
– Nx = 149 kN (intindere axiala maxima).
La realizarea grinzilor principale s-a optat pentru utilizarea unor sectiuni compuse din cate doua elemente intre care au fost montate la partea inferioara si la partea superioara fururi, obtinandu-se astfel o sectiune cu dimensiunile de gabarit de 540 mm x 1.880 mm. In interiorul ansamblului obtinut, in dreptul panelor de compresiune s-au montat fururi verticale, acestea avand rolul de blocaj la voalare.
Pentru a evita dificultatile legate de productia, manipularea si transportul unor grinzi cu lungimea totala de 44,42 m, a fost necesara tronsonarea grinzilor. Tronsonul scurt care reazema pe ramurile stalpilor cu zabrele are o lungime de 13,17 m, iar tronsonul lung care reazema pe peretii din beton are o lungime totala de 31,25 m, acesta incluzand si zona de consola. Lungimile acestor tronsoane au fost determinate de pozitia zonei de solicitari minime in care se realizeaza cuplarea.
Ramura verticala a stalpului cu zabrele este realizata din trei sectiuni distincte care formeaza o sectiune compusa cu dimensiunile de gabarit de 540 mm x 640 mm.
Ramura curba a stalpului cu zabrele este realizata din trei arce si doua fururi intercalate, acestea formand impreuna o sectiune cu dimensiunile de gabarit de 900 mm x 800 mm.
Fiecare cadru a fost asamblat in fabrica pentru a avea certitudinea pozitionarii corecte a conexiunilor metalice, dupa care a fost dezasamblat si transportat la santier.
Pentru realizarea montajului au fost asamblati la sol toti stalpii cu zabrele, ridicati si sprijiniti astfel incat sa stea in pozitia corecta.
S-au reasamblat separat grinzile principale in santier si au fost montate pe capetele stalpilor, dupa care au fost montate panele de compresiune, panele antivoalare si contravantuirile.
Dupa montarea intregii structuri principale s-au montat panele de acoperis, elementele marunte ale zonei de streasina, elementele frontoanelor, in etapa finala urmand a se monta riglele de pe fatada principala care vor sustine peretele cortina.
Citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 170 – iunie 2020, pag. 36
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns