Tehnologia de scanare 3D le ofera acum posibilitatea tuturor celor din Romania de a avea acces rapid la date precise despre constructii si proprietati. Graphein, o companie fondata in 2014, urmareste sa faca aceasta tehnologie accesibila pentru investitori, dezvoltatori si profesionisti din domeniul constructiilor. Graphein se pozitioneaza astfel pe primele locuri in Romania la furnizarea de servicii rapide si precise de asistenta topografica in santier, scanare 3D si asistenta tehnica pentru cadastru si intabulare. Precizia lor este recunoscuta la nivel national prin premii si nominalizari din domeniu, fiind promovati ca un exemplu de excelenta in inovatie si tehnologie.
„Scanarea 3D le este de folos inginerilor, arhitectilor si specialistilor din domeniul constructiilor, cu utilizare pentru: Building Information Modeling, proiecte civile si industriale, arhitectura si urbanism, monumente istorice si site-uri arheologice. Informatiile sunt precise si utile oricarui specialist in domeniu, intrucat permit efectuarea de mici interventii in mod rapid si fara costuri ridicate. Tehnologia este non-invaziva si se poate utiliza indiferent ca este vorba despre o cladire noua, veche sau in curs de construire. Un mare plus pe care il aduce aceasta metoda este faptul ca diferitele probleme ale structurii sau fatadei se detecteaza din timp si pot fi remediate inainte sa se agraveze. Datele generate permit analiza detaliata, de la fatade, pereti si pana la pardoseli, indiferent de obstacole. Metoda ajuta astfel la reducerea riscurilor si la diminuarea costurilor aferente. Scanarea 3D aduce astfel beneficii intregului sistem care opereaza in domeniul constructiilor”, recomanda specialistii Graphein.
Cu un portofoliul consistent care numara peste 100 clienti si 600 proiecte in Romania, Franta, Elvetia, Germania, Cipru, Anglia etc., Graphein a devenit in doar cativa ani o companie sustenabila pe piata romaneasca, avand la baza performantei o echipa de peste 30 de profesionisti. Dispune constant de tehnologie de ultima generatie, cu ajutorul careia poate masura orice imobil, pana la cel mai mic detaliu. Serviciile lor sunt adaptate pentru a deservi intreaga piata a constructiilor: de la proiecte rezidentiale la cele industriale, de la constructii corporate la patrimoniu, de la spatii comerciale la infrastructura. Sunt specializati in procese eficiente de conversie a oricarei structuri fizice in modelul sau digital. Acesta poate fi ulterior prelucrat in BIM (Building Information Modeling), in model 3D sau in releveu 2D, la nivelul de detaliere dorit de client. Graphein este astfel un promotor important al implementarii solutiilor BIM in Romania, importand know-how international si facilitand accesul profesionistilor la servicii tehnologizate integrate.
Pe langa serviciile dedicate sectorului constructiilor, Graphein ofera servicii pentru piata imobiliara, pentru managerii de proprietati sau de facilitati, contribuind cu solutii rapide de realizare a releveelor exterioare si interioare prin BOMA, cel mai utilizat standard international de masurare a spatiilor comerciale si birourilor. Cum asigurarea constructiilor devine un subiect din ce in ce mai prezent in spatiul romanesc, posibilitatea verificarii conditiilor de exploatare sau evaluarea conditiilor de prevenire a incidentelor, accidentelor si avariilor devine o necesitate.
In ultimii ani, Graphein urmareste activ extinderea serviciilor sale pentru promovarea culturii digitale ca instrument de crestere a calitatii mediului construit. In acest scop a initiat un proiect educational in cadrul Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu” – Bucuresti pentru a familiariza studentii cu noua tehnologie si a face cunoscute beneficiile acesteia. Din 2020, se numara printre partenerii fondatori ai Bucharest Building Blocks, un proiect de cercetare-dezvoltare, alaturi de alti tineri profesionisti din domeniu. Pornind de la scanarea 3D, proiectul isi propune sa dezvolte solutii de gestiune a datelor urbane, de inventariere digitala si de integrare a acestora cu date despre utilitati sau servicii publice.
Graphein Talks, cel mai recent proiect al echipei, este o initiativa care urmareste promovarea oportunitatilor din domeniul constructiilor alaturi de invitatii speciali, profesionisti consacrati sau emergenti. Cu aceasta ocazie, Graphein ii invita pe cei interesati de subiect sa urmareasca evenimentul online pe Zoom, YouTube si LIVE pe pagina de Facebook Graphein in fiecare zi de marti, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea cladirilor din Romania, dar si despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare si inovatie.
Citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 170 – iunie 2020, pag. 34
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns