«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Impermeabilizarea podurilor

Share

Podurile sunt in general constructii statice, amplasate de cele mai multe ori in medii cu clasa de coroziune ridicata si supuse actiunilor agresive ale naturii. Spre deosebire de alte structuri, ele sunt proiectate sa aiba durate de viata ridicate. Durata de viata a podurilor depinde de o serie de factori: calitatea materialelor utilizate la punerea in opera, frecventa si calitatea lucrarilorde mentenanta, expunerea la solicitari statice si dinamice, expunerea chimica, conditiile climatice si modul de proiectare.

Utilizarea unor sisteme de hidroizolatii performante este esentiala la construirea podurilor deoarece o buna hidroizolare reduce considerabil lucrarile de mentenanta, in general costisitoare, minimizand, in acelasi timp, si efectele negative sub aspect de timp si costuri ce decurg din restrictionarea traficului.

Hidroizolarea podurilor rutiere are un rol vital in sporirea durabilitatii lor structurale, deoarece asigura:

*           protectia betonului impotriva atacului chimic al bioxidului de carbon care, in urma fenomenului de carbonatare, afecteaza caractaristicile sale mecanice, si impotriva actiunii de segregare a apei care penetreaza prin fisurile din beton si care, in urma ciclurilor inghet-dezghet, conduce la degradari mecanice

*           protectia armaturii metalice a elementelor structurale atat impotriva coroziunii cauzate de carbonatarea betonului, care ii afecteaza mediul bazic protector, cat si impotriva actiunii corozive a sarurilor pentru dezghet aplicate pe timp de iarna (exemple in imaginile de mai jos).

Incepand cu 1 octombrie 2011, numai membranele conforme standardului EN 14695 pot fi aplicate sub asfalt, in afara de testele clasice: greutate, grosime, rezistenta la tractiune, comportamentul la cald si la rece, noile metode de testare europene se focalizeaza pe masurarea performantelor membranei dupa ce a fost direct asfaltata. Astfel, se masoara aderenta la beton si asfalt, rezistenta la socuri termice ca urmare a operatiunii de asfaltare, rezistenta la oboseala in zona fisurilor din covorul asfaltic si rezistenta la eforturile tangentiale dintre asfalt si beton generate de franari bruste etc.

Sistemele de hidroizolatii produse de firma INDEX Italia raspund in mod eficace acestor cerinte atat din punct de vedere tehnic cat si privitor la raportul calitate – pret, asigurand o impermeabilizare eficienta care impiedica patrunderea apei, a substantelor chimice, a sarurilor pentru dezghet in betonul structural, evitandu-se astfel degradarea betonului si coroziunea armaturii.

INDEX Italia ofera sisteme speciale de hidroizolatii pentru poduri cu aplicare la cald, pe baza de bitum distilat in amestec cu un continut ridicat de plastomeri si elastomeri, de tip TESTUDO SPUNBOND POLYESTER, PROTEADUO TRIMARMATO si PROTEADUO POLYESTER 25 pentru climat rece, care se lipesc complet pe suprafata caii podului, dupa aplicarea unui strat de amorsa, sau cu membrana termoautoadeziva AUTOTENE ASFALTICO POLIESTERE, care se lipeste pe suprafata datorita caldurii indirecte transferate prin turnarea mixturii asfaltice.

Membranele constau din polimer bitum distilat cu voal poliesteric netesut spunbond, sunt certificate conform cerintelor standardului UNI EN 14695 si rezista la temperaturile de turnare ale asfaltului si mixturilor asfaltice. Tipurile de amorsa utilizate la poduri si care asigura cele mai severe cerinte sunt INDEVER (amorsa bituminoasa pe baza de solvent) si PRIMER AB (amorsa epoxidica bicomponenta).

Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: marketing@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 170 – iunie 2020, pag. 8

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/06/01/iridex-group-plastic-impermeabilizarea-podurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.