«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, Cluj Napoca

Share

Antreprenor General: Asocierea SC TCI CONTRACTOR GENERAL (lider) si SC CASTRUM CORPORATION SRL
Subantreprenori: SC IANUS ROMANIA SRL (instalatii electrice)
Proiectant General: SC ARHIMOBIL SRL
Proiectant de specialitate: SC DRUMEX SRL (drumuri), SC Instal Data Proiect SRL (instalatii), SC Bog`art Construct SRL (rezistenta)
Beneficiarul lucrarii: Municipiul Cluj-Napoca
Ordonatorul principal de credit (finantatorul lucrarii): Municipiul Cluj-Napoca

 

Obiectul nr. 1 cuprinde constructia principala care este subimpartita in patru corpuri: A, B, C si D. Aceasta subimpartire este motivata de structura diferita si de rosturile de tasare; din punct de vedere functional corpurile alcatuiesc un tot unitar. Cladirea are pe verticala 2 niveluri de subsol, parter si 4 etaje.

Obiectul nr. 2 cuprinde spatiile eferente rezervorului apelor de incendiu si camerei pompelor.

Obiectul nr. 3 cuprinde lucrarile de amenajari exterioare configurand un Amfiteatru Verde si spatii exterioare deschise publicului pentru organizarea diverselor manifestari in aer liber.

Corpul A are un numar de sapte niveluri: doua niveluri de subsol, nivelul parterului si patru etaje.

La subsolul 2 se afla parcare subterana pentru autoturisme, doua case de scara, trei lifturi si doua spatii pentru adapost de protectie civila.

Subsolul 1 adaposteste din punct de vedere functional parcare subterana pentru autoturisme, doua case de scara, trei lifturi. Se asigura doua locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati.

Parterul Corpului A asigura accesul pietonal principal si parcare autocare. Parterul acestui corp adaposteste urmatoarele functiuni: holuri, receptie, doua case de scara plus o scara amplasata intr-un hol deschis, trei lifturi, grupuri sanitare pe sexe, inclusiv unul pentru persoane cu dizabilitati, sala de mese, spatii anexe, garderoba. Etajele 2, 3 si 4 au, pe langa spatiile utile functionarii, spatii destinate activitatilor diverselor firme din industria creativa, care se vor inchiria. In acest fel se ofera flexibilitate si posibilitatea de a raspunde cerintelor diferitilor clienti potentiali. Este asigurata o mare flexibilitate a spatiilor interioare prin posibilitatea de mutare a peretilor amovibili, astfel incat sa fie asigurata satisfacerea cerintelor cat mai diverse. La etajul 4 exista spatii pentru administratia Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative – Ac desfasurata = 8.754,89 mp, Au = 7.601,46 mp.

Parterul Corpului B adaposteste, din punct de vedere functional, sala principala a Studioului de film, sala care poate fi folosita pentru industria cinematografica sau de televiziune, impreuna cu incaperile amplasate in Corpul A. Corpul B a fost izolat fonic fata de exterior pentru a asigura o buna functionare a activitatilor specifice. Pentru corpul B suprafetele pe niveluri sunt urmatoarele: Subsol 2 – Ac = 667,65 mp, Au = 625,96 mp; Subsol 1 – Ac = 667,65 mp, Au = 625,97 mp / Parter – Ac = 667,65 mp, Au = 629,40 mp.

Corpul C are un singur nivel si adaposteste urmatoarele spatii: un hol si doua sali, care sunt multifunctionale, grupuri sanitare si un spatiu de depozitare.

Spatiile corpului C permit, cu ajutorul peretilor amovibili, recompartimentari multiple in vederea satisfacerii cerintelor utilizatorilor. Corpul C are urmatoarele suprafete: Ac = 1.576,41 mp; Au = 1.394,44 mp; Ac desfasurata corp C = 1.576,41 mp.

Corpul D are doua niveluri rezultate in urma adaptarii la conditiile terenului. Nivelul de subsol 3 are un acces auto dinspre aleea de la nordul ansamblului printr-o usa sectionala cu panouri cu grila metalica, care va servi si la ventilarea naturala. In afara de functiunea de garaj subteran, la nivelul subsolului 3 se gasesc spatiile tehnice precum centrala termica, grupul electrogen etc.

Corpul D are si o terasa inierbata circulabila care pe langa rolul de protectie termica are si rolul de a servi unor activitati in aer liber. Corpul D are urmatoarele suprafete: Ac = 2.634,84 mp; Au = 2.379,13 mp.

Finisajele interioare: Pardoselile sunt de urmatoarele tipuri: pardoseli reci din granit, gresie pentru oficii holuri pentru toate corpurile, pardoseli calde realizate din elemente de tip pardoseala flotanta cu finisaj din parchet din lemn masiv; pardoseli din beton cu intaritor pentru spatiile de la suboluri unde au acces autoturismele; pardoseli din rasini sintetice de calitate superioara la nivelul parterului in corpurile A, B si C; pardoseli din rasini sintetice de calitate superioara pentru nivelul subsolului 2 al Corpului D, unde se gasesc atelierele. Peretii sunt finisati dupa cum urmeaza: la grupuri sanitare, vestiare, dusuri, oficii si spatii de depozitare se va aplica faianta portelanata de calitate superioara; peretii se tencuiesc la interior cu mortar var-ciment peste care se trage glet de var si vopsea lavabila. Tavanele sunt de doua tipuri din punctul de vedere al finisajelor: tencuiala gletuita si vopsita cu vopsele lavabile aplicate tavanelor unde nu se monteaza tavan suspendat fonoabsorbant. La exterior, cea mai mare parte a suprafetelor fatadelor sunt placate in sistem ventilat cu tabla zincata de calitate superioara, iar pe restul suprafetelor se aplica tencuieli.

Invelitoarea este de tip terasa, terase necirculabile, cu exceptia terasei de peste Corpul D care este circulabila si inierbata.

Tamplaria exterioara este realizata din aluminiu cu geam termopan, tocurile si cercevelele de culoare gri. Peretii de compartimentare exteriori se vor realiza din caramida termoeficienta de 20 cm si 30 cm grosime, iar cei de compartimentare interioara din caramida termoeficienta de 20 cm.

Izolatia termica se va realiza astfel: la peretii de inchidere exterioara, din polistiren pentru fatada de 30 cm grosime, iar acoperisul terasa, cu un strat din polistiren expandat de 40 cm grosime, iar la terasa inierbata polistiren extrudat de aceeasi grosime. Termoizolarea subsolului se va realiza cu polistiren expandat de 30 cm grosime pe intreg conturul exterior. Pentru logii se foloseste polistiren de 10 cm grosime, la aticuri polistiren de 15 cm grosime, iar pe tavanul subsolului se izoleaza cu polistiren expandat de 20 cm grosime. Sistemul termoizolant este un sistem performant de termoizolare a fatadelor, alcatuit din placi termoizolante de polistiren expandat pentru fatada avand urmatoarele caracteristi tehnice (conditii minimale): coeficient de transfer termic = 0,034 W/m2k, protejate cu o masa de spaclu armata cu fibra de sticla peste care se aplica finisajul.

La exterior exista plantatii de gazon circulabil – rezistent la circulatia pietonala – pe o suprafata de 14.500 mp in zona amfiteatrului verde, destinat diferitelor manifestari si evenimete in aer liber. Exista si plantatii de gazon necirculabil pentru suprafetele din jurul cladirii sau al parcarilor pe care pietonii nu vor circula, in suprafata de circa 4.500 mp. Pe terenul de 7,33 ha au fost prevazute suprafete plantate cu pini (100 buc) si molift (125 bucati) grupati in patru zone pe o suprafata de circa 1 ha cu scopul de a asigura o protectie vizuala a zonelor amfiteatrului sau a rezervorului de apa, dar si pentru a imbunatati calitatea mediului ambiant. Tot pentru calitatea mediului si pentru o estetica a spatiului exterior au fost amplasati 24 de castani si 16 tei cu dimensiuni la plantare de minimum 4 metri de-a lungul drumurilor interioare, dar si in zona parcarii.

Citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 170 – iunie 2020, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/06/01/trofeul-calitatii-araco-centrul-regional-de-excelenta-pentru-industrii-creative-cluj-napoca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.