«

»

KADRA: Solutii de protectie la incendiu pentru caile de acces

Share

O dimensiune vitala a solutiilor destinate cailor de acces o reprezinta capacitatea de raspuns a acestora in conditii extreme, dintre care se evidentiaza net scenariul de aparitie a unui incendiu. Pentru un rol eficient in protejarea vietilor omenesti dar si a bunurilor, solutia trebuie gandita sa imbine protectia la foc (respectiv limitarea raspandirii acestuia si protejarea zonelor de evacuare), facilitarea evacuarii (prin sisteme de usi automate si sisteme antipanica) si desfumare (astfel incat evacuarea persoanelor sa se faca  in conditii de vizibilitate si respiratie normale).

Ca proces de business „care functioneaza sinergic, oferind clientilor solutii integrate de consultanta si executie in ceea ce priveste solutiile automatizate de acces in cladiri, spatii publice sau rezidentiale”, KADRA este genul de partener pe care va puteti baza cand configurati caile de acces avand in vedere cea mai buna comportare in caz de incendiu. Despre gama vasta de posibilitati oferite ne vorbeste dl Laurentiu COMAN, Product Manager Fire-Smoke-Ventilation in cadrul companiei.

 

Redactia: Care este rolul dumneavoastra in cadrul companiei Kadra? Cu ce va ocupati mai exact, care sunt responsabilitatile jobului dumneavoastra?

Laurentiu Coman: Din pozitia de Fire-Smoke-Ventilation Product Manager pe care o ocup in Kadra, principala responsabilitate este aceea de a furniza solutii salvatoare de vieti si bunuri, impreuna cu colegii mei. Ne asiguram ca toate solutiile de protectie la incendiu propuse in piata raspund celor mai inalte exigente calitative si respecta normele in constructii, normele de exploatare si legislatia in vigoare, romaneasca si europeana.

 

Redactia: Cat de importante sunt sistemele de acces intr-o cladire? Daca ne gandim la tragedia de la Colectiv, credeti ca niste sisteme de acces mult mai bine puse la punct ar fi putut diminua semnificativ efectele incendiului?

Laurentiu Coman: Focul este una dintre primele inventii ale omului si astazi, la mii de ani distanta, inca nu am reusit sa il controlam. Este important sa intelegem ca peste 90% din viata ne-o petrecem intr-o incapere. Fie ca este birou, fie ca este casa, scoala, spital sau centru comercial, valoarea calorica creste de la zi la zi din cauza materialelor de finisaj si design, avem din ce in ce mai multe echipamente consumatoare de energie si din ce in ce mai multe obiecte de mobilier din rasina, plastic, pal – in general produse petrolifere. Din minut in minut ne pandeste o catastrofa. Nu se pune problema daca, ci cand.

Solutiile pe care noi, cei de la Kadra, le propunem sunt asemenea airbag-ului unei masini. Cand iti cumperi o masina nu te gandesti la airbag, la centuri si, in general, la siguranta. Insa ele sunt singurele care te pot salva in momentul unui incident.

In momentul unui incendiu, inundarea spatiului cu fum se petrece in mai putin de 5 minute. De altfel, 85% dintre decesele survenite in cazul unui incendiu la nivel european sunt cauzate de intoxicatia cu fum. Singurele care ne pot salva sunt culoarele de evacuare si eliminarea fumului din incapere, impreuna cu inchideri rezistente la foc.

Daca clubul Colectiv ar fi avut usi suficiente, fara prag, cu goluri mari, care sa permita evacuarea rapida a oamenilor din cladire, astazi nu am fi vorbit de atatea victime si de atatea persoane care au ramas mutilate pe viata.

 

Redactia: Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a proteja viata celor aflati in spitale. Printre acestea se numara usile rezistente la foc, care se regasesc in portofoliul Kadra si in gama TORMED. Ce ne puteti spune despre ele?

Laurentiu Coman: Spitalul este o cladire ce adaposteste oameni cu nevoi speciale, greu deplasabili si este, in general, un spatiu aglomerat. Toate masurile de preventie a unui incendiu si de evacuare in siguranta a persoanelor din orice cladire trebuie implementate si intr-un spital. Ele trebuie sa raspunda si conditiilor sanitare. De aceea, usa noastra TORMED este dotata cu maner antibacterian, e imbracata in HPL pentru a se putea curata cu orice solvent, are prag cazator si garnituri de calitate superioara, pentru a retine presiunea mai mare din blocurile operatorii si camerele de reanimare. Pentru usile cu fereastra, diferenta de nivel dintre fereastra si canat nu exista, pentru a nu retine bacterii. Usile TORMED permit latimi foarte mari si nu au prag pentru a se putea intra cu targa sau alte echipamente specifice spitalelor. Am dezvoltat acest produs dupa studierea aprofundata a normelor specifice camerelor sterile si in conformitate cu nevoia din piata.

 

Redactia: Ce trebuie sa aiba o usa ca sa fie rezistenta la foc?

Laurentiu Coman: Conditiile de testare a unui produs cu destinatia protectie la incendiu sunt foarte dure si presupun replicarea unei situatii reale intr-un laborator de testare. Produsul la care facem referinta – usa – este supusa la flacara deschisa, iar cand atinge 1.000°C, din acel moment se masoara timpul pana cand apare cel mai mic defect, cea mai mica deformare. Trebuie sa se pastreze rece o perioada pe partea neexpusa pentru a nu transmite radiatiile termice, sa nu permita scapari de gaze fierbinti (fum), sa nu aiba prag pentru a nu impiedica trecerea libera prin cadrul ei.

Usile de pe culoarele de evacuare vor fi dotate cu bara anti-panica deoarece fumul va bloca vizibilitatea si usa trebuie sa fie deschisa fara maini. Celelalte usi rezistente la foc sunt dotate cu manere in forma de „U”, care sa nu transmita caldura si care sa nu permita agatarea accidentala a hainelor. Desigur, finisarea acestor usi poate veni in orice culoare, pot fi imbracate cu textura de lemn, pot avea manere de inox antibacteriene, iar pentru cei mai exigenti designeri, pot fi pictate. Pentru maxima eficienta, pot fi comandate electromecanic pentru deschidere automata. Toate aceste solutii pot fi discutate cu orice coleg Kadra, care sa indrume catre cea mai buna solutie in functie de nevoile clientului, de norme si, din pacate, de buget. Si spun din pacate, pentru ca tendinta anului 2020 este sa punem mai mare accent pe buget, decat pe protectie.

Deoarece trebuie sa raspunda la atatea cerinte – de foc, de confort, de mediu, putem spune ca reprezinta Regina usilor.

 

Redactia: Care sunt spitalele din Romania unde sunt implementate sisteme de acces oferite de Kadra, care asigura securitatea la incendii?

Laurentiu Coman: In cei peste 27 de ani de prezenta in piata romaneasca, compania Kadra a realizat zeci, sute de proiecte la nivel national, prin intermediul celor 4 puncte de lucru. Pot mentiona rapid cateva dintre proiectele dezvoltate, precum Spitalul Judetean Bacau – Corp A, maternitatile din Suceava, Botosani, Targu Mures, Spitalul Gomoiu, precum si cea mai mare investitie a Ministerului Sanatatii realizata in judetul meu natal, Arges, la Mioveni. Este unul dintre cele mai mari si cu siguranta cel mai modern spital realizat de dupa revolutie. Suntem mandri ca am furnizat toate solutiile de inchidere pentru acest proiect.

 

Redactia: Cu ce fel de  echipamente speciale de protectie la foc/fum in caz de incendiu trebuie sa fie echipate spitalele? Care sunt sistemele de acces produse de Kadra care pot fi folosite cu incredere pentru astfel de situatii?

Laurentiu Coman: Portofoliul Kadra acopera toate solutiile de inchideri rezistente la foc, evacuare persoane, evacuare gaze fierbinti (fum) necesare oricarui spital. Merita mentionate aici produsele precum cortine rezistente la foc, usi glisante si batante, trape de fum si actionari electrice pentru ferestre cu care se poate face ventilatie naturala zilnica, ce pot avea si rolul de evacuare gaze fierbinti in caz de incendiu. Ventilatia naturala este foarte importanta pentru sanatate. De asemenea, ea reduce si consumul de energie electrica, inlocuind in mare parte aerul conditionat.

 

Redactia: Printre sistemele moderne si eficiente propuse de Kadra in spatiile foarte aglomerate precum mall-urile, centrele comerciale, parcarile subterane si spatiile publice se numara cortinele rezistente la foc si cortinele antifum. Ce rol joaca acestea in securitatea la incendii? 

Laurentiu Coman: Cortinele rezistente la foc reprezinta solutia de compartimentare a spatiilor foarte mari, izoland astfel focul si impiedicand propagarea lui. Datorita constructiei lor, pot fi implementate in orice loc. Cortinele de fum, care pot fi automate sau fixe, au un rol foarte important in a impiedica propagarea gazelor fierbinti la nivelul acoperisului/ planseului, indepartandu-se astfel riscul de afectare a structurii de rezistenta a acestuia si de propagare a temperaturilor ridicate cauzatoare de incendii noi.

 

Redactia: Care este rolul trapelor de fum furnizate de KADRA si care este protectia pe care o ofera ele in cazul unor incendii?

Laurentiu Coman: Solutiile de evacuare a gazelor fierbinti furnizate de Kadra, printre care si trapa de fum, au rolul de a proteja vietile si bunurile prin limitarea propagarii incendiilor. Acestea se deschid in momentul incendiului, automat sau manual, evacuand fumul si permitand astfel circulatia in siguranta a persoanelor. Evacuarea fumului nu se poate face fara aport de aer, realizat cu ajutorul usilor si al actionarilor pentru usi pe care Kadra le pune la dispozitie. Trapele pot fi alimentate atat cu gaz, cat si electric. Trapele Kadra aduc lumina naturala, ventilatie, desfumare si acces, totul intr-un singur produs, iar costurile lor de operare sunt minime.

 

Redactia: De ce anume este influentata securitatea la incendiu a unei cladiri, din perspectiva protectiei la foc?

Laurentiu Coman: In caz de incendiu, oamenii actioneaza instinctiv, din frica. Au nevoie de spatii mari, neingradite de obstacole si, cel mai important, au nevoie de oxigen. De aceea credem ca nu exista protectie la foc doar cu usi, ci intotdeauna sunt necesare si sistemele de evacuare a gazelor fierbinti, ce trebuie sa comunice foarte usor cu sistemele de detectie si alarmare.

 

Redactia: Aeroportul International Bacau beneficiaza de un terminal care dispune de toate facilitatile unui aeroport modern, inclusiv securitatea la incendiu. Stim ca pentru acest proiect, o parte din protectia in caz de urgenta a fost oferita de KADRA. Care sunt sistemele de protectie a oamenilor, bunurilor si a cladirii in caz de incendiu pe care le-ati propus pentru acest aeroport?

Laurentiu Coman: Vorbim de 14 usi automate dotate cu sisteme brake-out, ceea ce permite evacuarea persoanelor in caz de alarma, nu doar de incendiu, fara a fi actionate electric, de 8 usi automate batante, 20 de trape pe acoperis, mai multe automatizari de fereastra si peste 400 de usi batante, cu toc metalic si HPL, de peste 60 de usi rezistente la foc dotate cu bara antipanica. Toate aceste solutii furnizate de Kadra ajuta aeroportul George Enescu din Bacau sa fie un spatiu sigur.

 

Redactia: Care sunt institutiile publice unde putem gasi sisteme de acces anti foc/anti fum implementate de Kadra?

Laurentiu Coman: Tribunale, universitati, scoli… de spitale am vorbit deja. De exemplu la Universitatea Alecsandri din Bacau am montat 7 cortine rezistente la foc. Piata Traian din Vaslui, unde am furnizat luminatoarele si trapele. Tribunalul Sf. Gheorghe, pe care l-am dotat cu 28 de cortine rezistente la foc. Biblioteca Nationala, Teatrul National Bucuresti, Camera Notarilor Publici din Th. Pallady, unde am implementat sistemul de evacuare gaze fierbinti cu tiraj natural organizat prin usi si ferestre.

 

Redactia: Cu ce premiere se poate lauda Kadra, care sunt sistemele inovatoare cu care a venit pe piata din Romania, in ceea ce priveste securitatea la incendii a cladirilor?

Laurentiu Coman: Anul acesta deja propunem trapa de fum escamotabila care permite trecerea lejera pe acoperis datorita faptului ca nu are niciun element dispus pe centrul ei, iar actionarile se fac pe laterala. Totodata, ofera cel mai bun coeficient de desfumare din piata si o pierdere energetica minima datorita cupolei de sticla.

 

Redactia: Ce ar trebui sa ia in calcul constructorii care intentioneaza sa ridice diverse cladiri publice sau private, inainte de a incepe proiectarea lor?

Laurentiu Coman: In primul rand, este importanta stabilirea furnizorilor de materiale si solutii de la inceputul proiectului, pentru o mai buna anticipare si planificare a modului de lucru, pentru a evita o colaborare sub presiune. Un alt pas este verificare solutiilor propuse in proiectare, care de multe ori sunt vagi, iar diferentele dintre produse si producatori sunt majore.

 

Redactia: Ce simtiti ca lipseste in acest moment pe piata constructiilor de la noi in ceea ce priveste securitatea la incendii?

Laurentiu Coman: Fiecare profesionist din domeniul constructiilor are un rol esential in viata fiecarei persoane care tranziteaza sau locuieste in cladirea construita. De la proiectant pana la cel care pune doar o caramida, fiecare are responsabilitatea sigurantei a zeci, mii de vieti. Tocmai de aceea cred ca este nevoie de norme coerente, precum si de un dialog constructiv permanent intre totii actorii implicati (de la cei care executa pana la cei care avizeaza) in care focusul trebuie sa fie pe siguranta beneficiarilor, nu pe cost.

 

Redactia: Care sunt proiectele pentru viitor la care lucreaza Kadra pentru a imbunatati sistemele de securitate in caz de incendiu/fum?

Laurentiu Coman: Cred ca rolul unui furnizor si implementator de solutii este si cel de a educa piata. Suntem implicati activ in organizatiile profesionale, dar avem si un dialog permanent cu autoritatile pentru un viitor mai sigur. Totodata, urmarim permanent toate organismele internationale, toti producatorii care pot propune solutii noi, inovatoare, care sa permita un grad mai mare de siguranta in exploatarea cladirilor.

 

Redactia: Cum va propuneti sa „educati” piata din Romania, astfel incat tot mai multi oameni din domeniu sa cunoasca avantajele sistemelor implementate de Kadra? Cu ce institutii colaborati in acest sens? Ce evenimente aveti in plan?

Laurentiu Coman: Tragedia Colectiv a fost un moment care m-a marcat profund. Am constientizat cat de nepregatita era piata de constructii din Romania la acel moment pentru a intelege si a preveni astfel de tragedii. Asadar, imbunatatirea nivelului de educatie a fost primul pas pe care l-am facut incepand cu ziua doi dupa tragedie. Mi-am setat de atunci o misiune personala – aceea de acumula cat mai multe informatii din domeniu, pe care sa o impartasesc cu actorii implicati – de la colegi la parteneri. Cand vorbim de protejarea de vieti, atat calitatea unei solutii, cat si implementarea acesteia pot face diferenta dintre un incident fara decese si o tragedie. Tocmai aceasta abordare o propune Kadra – oferind nu doar sistemele, ci si expertii care sa le implementeze la standarde de calitate ridicata, personalizat pe fiecare proiect si in conformitate cu legislatia locala.

Am dezvoltat o serie de training-uri pentru colaboratorii si partenerii nostri, ne-am implicat in evenimente dedicate acestui segment de piata. Nu doar facem educatie, dar ne si educam continuu.

 

Contact:
KADRA
Telefon: 0372 368 355
E-Mail: contact@kadra.ro
Web: kadra.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 171 – iulie 2020, pag. 44

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/07/01/kadra-solutii-de-protectie-la-incendiu-pentru-caile-de-acces/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.