Constructiile, sector prioritar in Romania, reprezinta unul dintre motoarele pentru o crestere economica sustenabila a tarii, bazata pe investitii. Un rol important in acest domeniu le revine arhitectilor, a caror activitate a fost, de asemenea, semnificativ afectata de criza generata de pandemia de COVID-19 si decretarea starii de urgenta, care a impus masuri speciale de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2. Ordinul Arhitectilor din Romania a fost printre primele entitati cu activitate publica care au reactionat si si-a recalibrat activitatea de la sediul central, fapt posibil datorita unui nivel ridicat de digitalizare a Ordinului.
Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Lucian Alexandru Gavozdea, ne vorbeste despre masurile luate de OAR pentru a veni in sprijinul profesiei si al membrilor, despre starea actuala a profesiei si rolul major pe care arhitectii il joaca in societate pentru revenirea la starea de normalitate si despre proiectele de viitor ale Ordinului.
Revista Constructiilor: Domnule presedinte, am observat ca Ordinul Arhitectilor din Romania a reactionat rapid si ferm inca de la inceputul crizei. Cum ati descrie activitatea Ordinului in aceste ultime trei luni?
Alexandru Gavozdea: O activitate preponderent digitala, in parametri foarte apropiati de cei obisnuiti. Multumita unui nivel ridicat de digitalizare a OAR, serviciile si comunicarea au migrat pe canale online si telefonice, asigurandu-se o functionare normala, cu minime modificari ale structurilor organizatiei. Astfel, orice persoana interesata a putut beneficia de serviciile sau obtine informatii in legatura cu serviciile prestate de OAR telefonic sau prin intermediul mijloacelor digitale.
De asemenea, sedintele care asigura buna functionare a activitatilor Ordinului, de exemplu sedintele de Colegiu Director, cele ale Grupurilor de lucru pe temele de interes si ale Presedintilor de filiale si, recent, sedinta Consiliului National, s-au desfasurat in mediul online, cu asigurarea tuturor conditiilor necesare prevazute de reglementarile in vigoare.
Nu in ultimul rand, evidentiez faptul ca sesiunile de jurizare a proiectelor editoriale si a celor culturale finantate din fondul Timbrul Arhitecturii s-au desfasurat online, in conditii optime, conform calendarului, si mare parte dintre beneficiari au inceput deja implementarea proiectelor castigatoare, cu adaptarea unor activitati pentru a respecta restrictiile impuse pe fondul starii de urgenta.
Iar acum pregatim sesiunea pilot de interviu in vederea acordarii dreptului de semnatura, care se va desfasura, de asemenea, online. Daca totul decurge conform planului, luam in calcul organizarea, cel putin provizoriu, a unor astfel de sesiuni, pentru a debloca procesul de acordare a dreptului de semnatura.
Revista Constructiilor: Efectele restrictiilor impuse in starea de urgenta au afectat activitatea de zi cu zi a arhitectilor. Ce demersuri si initiative ati intreprins pentru a sprijini profesia?
Alexandru Gavozdea: Inca de la debutul starii de urgenta, am dorit sa fim aproape de membrii OAR si sa ne concentram pe gestionarea efectelor colaterale, in special economice si profesionale, generate de restrictionarea activitatii in domeniul arhitecturii in special si al constructiilor in general, astfel incat sa venim in sprijinul arhitectilor si al entitatilor in cadrul carora acestia isi exercita profesia.
Concret, am facut demersuri pentru protejarea si sprijinirea activitatii profesionistilor liberali, prin masuri legislative care sa contribuie la reducerea efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus (alaturi de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – CNIPMMR si Uniunea Profesiilor Liberale din Romania – UPLR), in special pentru recunoasterea parafei profesionale electronice, ca alternativa a modului traditional de lucru, alaturi de asociatiile partenere AICPS si AIIR, si pentru adaptarea OUG 29 si 30 din 18.03.2020 in vederea asigurarii unor conditii similare si echitabile pentru profesionistii din domeniul constructiilor, indiferent de forma de organizare.
De asemenea, ne-am axat pe structurarea si distribuirea de informatii catre membrii OAR privind masurile economice si de organizare a activitatii birourilor si societatilor de arhitectura in conditii de dinamica redusa a pietei. Astfel, am „tradus” legislatia din aceasta perioada intr-un limbaj accesibil, cu exemple pentru profesia noastra, am informat despre modalitatile prin care forta majora isi poate gasi aplicabilitatea in practica, am prezentat pe scurt reglementarile relevante pentru arhitecti din OUG 29, 30, 32, 48, 69 si 70, masurile de impact asupra exercitarii profesiei de arhitect in perioada celor 2 ani de stagiu, conditiile si beneficiile programului IMM IMVEST etc.
Revista Constructiilor: Cum a decurs activitatea arhitectilor prin prisma relatiei cu administratiile locale in aceasta perioada?
Alexandru Gavozdea: Semnalele primite de la membrii Ordinului, in urma unui chestionar prin care am colectat opiniile arhitectilor referitoare la problemele generate de starea de urgenta, au indicat o activitate mult ingreunata in acest interval, printre principalii factori numarandu-se interactiunea dificila cu autoritatile locale care eliberau avize (timpi de raspuns intarziati din cauza intreruperii programului cu publicul sau a reducerii activitatii, imposibilitatea predarii unor documente pe e-mail, lipsa semnaturii electronice calificate sau a mijloacelor de recunoastere a acesteia), ceea ce a dus la blocarea procesului de autorizare. Paradoxal, in situatii punctuale rarisime, procesele au fost mai eficiente decat in afara starii de urgenta, ceea ce arata un nivel extrem de scazut de predictibilitate in demers. De aceea, ne-am implicat activ in stabilirea unui cadru legislativ care sa permita digitalizarea domeniului si recunoasterea semnaturii electronice calificate pentru profesionistii atestati, in acord cu legislatiile europene si sunt de parere ca acesta este pasul firesc spre progres.
Revista Constructiilor: Previziunile specialistilor converg spre o concluzie unanima: urmeaza o criza financiara. OAR a luat pulsul profesiei, cum sunt afectati arhitectii?
Alexandru Gavozdea: Raspunsurile primite de la membrii OAR la chestionarul mentionat mai sus indica deja din luna martie o scadere a pietei, printre cauzele mentionate cel mai des numarandu-se decizia beneficiarilor de a amana investitia, blocajele generate de lipsa activitatii / digitalizarii administratiilor locale si obligativitatea predarii unor documentatii in format fizic, restrictii in vizitele pe teren, scaderea fondurilor / lipsa de fonduri pentru investitii, in special in industriile grav afectate (HORECA, RETAIL etc).
Din fericire, Guvernul a luat o serie de masuri care au sprijinit actorii din constructii, inclusiv arhitectii, indiferent de forma de exercitare a profesiei, iar semnalele actuale din piata sunt incurajatoare, odata cu redeschiderea majoritatii santierelor la nivel national si reluarea activitatii autoritatilor si entitatilor avizatoare, fapt care va permite deblocarea proceselor de autorizare. Ma declar optimist si cred ca urmeaza o revigorare a investitiilor publice si private si, in egala masura, previzionez noi moduri de lucru si manifestare a revenirii economice, catalizate de reinventarea impusa de restrictiile crizei sanitare.
Revista Constructiilor: In interviul precedent, ne-ati vorbit despre rolul pe care arhitectii il au in dezvoltarea societatii. Prezentati-ne, pe scurt, proiectul arhINITIATIVE, lansat de curand.
Alexandru Gavozdea: Consider ca acum, poate mai mult ca oricand, competentele deosebite ale profesionistilor din domeniu sunt esentiale pentru depasirea crizei COVID-19 si reconfigurarea spatiilor in care ne desfasuram activitatile curente. De la abordarea nevoilor imediate de mitigare a transmiterii virusului pana la ajutorarea comunitatilor in reconstructia sociala dupa pandemie, arhitectii au un rol major in societate. Prin acest call, arhitectii sunt chemati sa isi puna competentele, experienta si creativitatea in sprijinul adaptarii sociale si reconfigurarii spatiilor publice sau private pentru revenirea, pe scara larga, la activitatile obisnuite (sau unele mai bune, de ce nu?), in conditii de maxima siguranta. Vom fi onorati sa prezentam pe site-ul OAR initiativele colegilor nostri arhitecti.
Revista Constructiilor: Ce se afla pe ordinea de zi a agendei OAR pentru perioada urmatoare?
Alexandru Gavozdea: Ne aflam pe ultima suta de metri cu dezvoltarea unor solutii-suport pentru arhitecti, asa cum anuntam in interviul anterior, atat pentru sprijin social si economic (pachete medicale pentru membri, pachete de asigurari si banking prenegociate ca grup), cat si profesional, pe care le vom anunta si oferi concret curand.
De asemenea, suntem consecventi obiectivului de a organiza, promova si sustine concursurile de solutii de arhitectura si/sau urbanism, cu respectarea si sustinerea standardelor recomandate de Ghidul UIA-UNESCO pentru organizarea concursurilor de solutii si respectarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice si a HG 395/2016. Urmarim, astfel, promovarea mediului construit de calitate si consolidarea comunitatii profesionale, pentru a-si imbratisa rolul determinant si responsabil pe care il are in dezvoltarea societatii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 171 – iulie 2020, pag. 36
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns