«

»

SBR SOLETANCHE BACHY FUNDATII: Inovatia si hidrofreza

Share

Hidrofreza, o inventie a Soletanche Bachy in anii 1970, a devenit instrumentul esential pentru realizarea peretilor mulati. In ultimii ani dezvoltarile in domeniu s-au accelerat pentru a raspunde nevoilor clientilor si a proiectelor din ce in ce mai ambitioase: amplasamente restranse cu acces limitat, pereti mulati cu grosimi reduse si adancimi marite, tolerante de executie din ce in ce mai exigente.

 

Putina istorie

Dezvoltarea peretelui mulat in anii 1960 a dus la progrese considerabile in domeniul fundatiilor speciale: fiabilitatea etanseizarii si a rolului de sprijinire si, mai ales, posibilitatea integrarii fundatiei si/sau a structurii de sprijin in structura cladirii – un atu important pentru construirea de parcari subterane, statii de metrou si excavatii adanci.

Primele utilaje de sapat sunt graiferele mecanice cu cabluri, cu performante limitate:

  • randament redus de excavatie,
  • putine mijloace pentru a controla traiectoria utilajului, un control sumar al verticalitatii si, mai ales,
  • obligatia de a folosi trepanul atunci cand solul devine prea dificil de forat.

In contextul urban, construirea peretilor mulati nu trece neobservata: transportul materialelor excavate amestecate cu noroi bentonitic, vibratiile induse prin basculare si mai ales resturile de la sapele de foraj.

Inventarea utilajelor de tip hidrofreza de catre Soletanche in anii ‘70 a reprezentat un adevarat salt tehnologic. Excavarea in terenuri dificile este acum realizata prin intermediul a doua perechi de tamburi rotativi, echipate cu dinti, facand posibila abordarea tuturor tipurilor de terenuri dificile. Sasiul inalt si excavarea rotativa asigura o stabilitate ridicata a utilajului si abateri de la verticalitate foarte mici. Materialul excavat rezultat este evacuat prin noroi, care apoi este tratat intr-o statie de denisipare, ce permite evacuarea materialelor componente in mod corespunzator.

De la prima utilizare in 1974 pe statia RER din Gare de Lyon, hidrofreza s-a bucurat de un succes considerabil, devenind un standard de piata.

Mai multe generatii de hidrofreze au fost dezvoltate pentru a raspunde exigentelor ridicate ale  proiectelor mari de infrastructura internationale in ceea ce priveste grosimea peretilor (2.200 mm Akashi din Japonia in 1990, 1.800 mm barajul Wolf Creek in Statele Unite in 2008-2012 sau puturile Lee Tunnel din Londra in 2011) si adancime (peste 120 m adancime pentru barajul Mud Montain din Statele Unite in 1990 sau Turnurile Petronas din Kuala Lumpur din Malaysia in 1993).

 

O gama larga

In ultimii ani, 3 noi familii de hidrofreze au fost dezvoltate pentru a satisface diferite nevoi:

  • excavatie la inaltime redusa;
  • excavatie pe santiere urbane;
  • excavatie in terenuri cu grad de duritate foarte ridicat.

 

Hidrofreza pentru inaltime limitata: HC05

Dupa primele generatii de hidrofreze compacte (Latina si HC03), gama hidrofrezelor HC05 a fost imbogatita cu o noua referinta care permite lucrul la inaltimi limitate si este usor de transportat. Atuul sau principal este compactitatea sa. Este capabila sa foreze pana la 50 m adancime cu o grosime ce poate varia intre 630 … 1.500 mm, toate sub o inaltime limitata de 5,30 m.

 

Hidrofreza urbana: XS

Hidrofreza XS este un model cu dimensiuni reduse, dar totusi puternic si eficient, destinat in special pentru santierele urbane. Acest utilaj, care poate cobori pana la 25 m adancime, are de asemenea avantajul de a putea produce pereti cu grosimea de 500 mm (fata de 630 mm pentru echipamentele standard) – o caracteristica interesanta pentru excavatiile urbane, unde permite crearea de locuri de parcare suplimentare.

 

Hidrofreza cu clesti: HF8

Cel mai nou membru al familiei, modelul cu clesti HF8, reinnoieste procesul de executie a peretelui mulat propunand un nou utilaj capabil sa foreze la o adancime de peste 70 m cu o forta de peste 120 t, in timp ce greutatea suspendata este de doar 45 t. Acest lucru este posibil datorita unui nou design al utilajului in doua module:

  • un modul de ancorare care, datorita prinderilor, este ancorat de sol in timpul forajului, ceea ce face posibila mobilizarea unei frecari laterale semnificative;
  • un modul de foraj glisant in raport cu modul de ancorare.

Hidrofreza cu clesti a fost utilizata cu succes in regiunea Paris ca parte a extinderii nordice a liniei de metrou 14 si apoi pe statiile de la linia 15 la sud de Grand Paris Express.

 

Dezvoltarea durabila reprezinta o alta preocupare pentru a facilita utilizarea hidrofrezei. Simulatorul Hidrofreza este folosit pentru instruirea operatorilor de utilaje. Echiparea hidrofrezelor cu unitati de alimentare electrice are consecinta directa de a reduce/elimina emisia de noxe. Unitatea de tratare a noroiului bentonitic prin hidrociclonare este destinata eficientizarii procesului de recirculare a noroiului.

 

Hidrofreza Soletanche Bachy se reinventeaza constant pentru a oferi rapid solutii clientilor ale caror proiecte sunt din ce in ce mai complexe. Oricare ar fi dimensiunea hidrofrezei, cresterea productivitatii in timp ce se respecta mediul inconjurator, precum si controlul verticalitatii forajului, raman doua cerinte care ghideaza dezvoltarea acesteia.

Dedicat inovatiilor tehnice, Soletanche Bachy investeste anual 2% din cifra de afaceri in programe de cercetare, si lucreaza in permanenta la noi solutii in vederea extinderii inovatiilor din ultimii ani, permitand astfel hidrofrezei sa ramana reperul principal in forajul cu pereti mulati.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 171 – iulie 2020, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/07/01/sbr-soletanche-bachy-fundatii-inovatia-si-hidrofreza/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>