«

»

OAR: Concursul de solutii de arhitectura. Drumul corect de la idee la implementare – standardele OAR in organizarea concursurilor de solutii

Share

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) este organizatia profesionala responsabila de reglementarea profesiei de arhitect si de implinirea misiunii de a convinge societatea ca arhitectura reprezinta, in primul rand, un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice.

Organizarea constanta a concursurilor de solutii, inca de la infiintarea OAR, reprezinta un demers care asigura perfectarea treptata a procedurii de organizare a unui concurs, corelata permanent cu standardele internationale si revizuirile acestora. Din 2015, odata cu infiintarea Departamentului de concursuri, OAR a organizat un numar de 16 concursuri nationale si internationale, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, la Seoul, in cadrul Congresului UIA sau in Emiratele Arabe Unite, pentru pavilionul Romaniei in cadrul Expo 2020 Dubai.

Prin afilierea la Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA), Ordinul Arhitectilor isi asuma, in concursurile organizate, respectarea standardelor recomandate de UIA prin Ghidul UIA-UNESCO pentru concursuri. Alaturi de Regulamentul Concursurilor de Arhitectura si/sau Urbanism adoptat de Ordinul Arhitectilor in 2005, aceste standarde au rolul de a sprijini desfasurarea corecta a unui concurs de solutii.

Experienta internationala arata ca procedura de achizitie a serviciilor de proiectare prin concurs de solutii s-a dovedit a fi cea mai sigura cale pentru a obtine un proiect de calitate, care sa raspunda atat nevoilor promotorului, cat si dorintelor comunitatii.

Drumul de la idee – de la care porneste un promotor, fie el public sau privat, si in definirea careia i se alatura organizatorul concursului – pana la incheierea contractului de servicii de proiectare cu arhitectul castigator, este, desi mai putin cunoscut de catre public, tocmai cheia implementarii cu succes a solutiei castigatoare.

Acest drum tinteste, de fiecare data, o serie de obiective comune deopotriva arhitectilor si publicului beneficiar: coagularea comunitatilor in jurul unor teme importante pentru orasele noastre, accesul pe criterii calitative la comanda de arhitectura, recunoasterea unor valori comune in interiorul profesiei si in afara ei – pentru a numi numai cateva dintre ele.

Dar doar termenul de „concurs” de arhitectura nu este o garantie a calitatii rezultatului. Dincolo de importanta incarcatura culturala pe care o are acesta, drumul de la idee la implementarea proiectului castigator trebuie sa respecte o serie de exigente. Rolul acestor exigente, pe care OAR le numeste standarde, nu este numai acela de a promova buna practica in organizarea concursurilor de solutii, ci si de a sprijini cadrul bunei practici profesionale dupa stabilirea solutiei castigatoare.

Un concurs de solutii bine organizat impiedica aparitia unor situatii pe care le vedem deseori intamplandu-se in fazele de proiectare si executie. Indiferent daca ne referim la modificarea radicala a bugetului implementarii dupa incheierea etapei de proiectare, ori la modificarea arhitecturii solutiei castigatoare, aceste situatii pot afecta in mod direct atat modul in care arata silueta oraselor noastre prin realizarea unor solutii de compromis, cat si increderea pe care o avem in institutia concursului, atunci cand proiectul castigator nu este realizat.

Prevenind astfel de accidente, standardele pe care OAR le sustine si promoveaza in organizarea concursurilor de solutii pot fi formulate, pe scurt, astfel:

  • Corectitudinea procedurii de concurs. Calitatea unui concurs si implicit a proiectelor primite (si castigatoare) depinde de corectitudinea conditiilor de participare precum oferirea unui timp adecvat pentru conceperea proiectelor, conditii de eligibilitate clare, respectarea procedurilor specifice.
  • Achizitia serviciilor de proiectare prin concurs. Contractul pentru serviciile de proiectare in vederea realizarii obiectivului ce constituie obiectul procedurii va fi atribuit castigatorului concursului. Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare trebuie sa corespunda complexitatii obiectivului, sa fie corect apreciata in raport cu cerintele contractului si sa fie competitiva pe piata, astfel incat sa constituie un argument motivant atat pentru participarea la concurs, cat si pentru indeplinirea contractului cu profesionalism. Valoarea premiilor trebuie sa fie atractiva pentru participarea la concurs, indiferent de tara de provenienta a viitorilor participanti.
  • Juriul profesionist si independent. Juriul va fi alcatuit din profesionisti recunoscuti si respectati la nivel national si/sau international, va fi independent, autonom si suveran, pentru a oferi garantia unui rezultat performant si a conferi participantilor incredere in profesionalismului jurizarii. Componenta juriului trebuie facuta publica de la lansarea concursului si nu se admit schimbari ale acesteia dupa lansarea procedurii, acestea putand duce la situatii de incompatibilitate cu potentiali participanti, anuland efortul depus de acestia pana in acel moment.
  • Tema concursului construita pe un fundament deontologic este punctul de pornire al solutiilor. Nu orice subiect de arhitectura poate deveni tema unui concurs si nu orice tema se potriveste oricarui tip de concurs. Tema concursului trebuie sa fie obligatoriu fundamentata temeinic prin realizarea de studii, expertize tehnice, relevee, clarificarea situatiei juridice, elemente esentiale pentru a obtine proiecte de calitate in cadrul concursul, dar si pentru a oferi un punct de pornire corect, ancorat in realitate, pentru demararea proiectarii.
  • Asigurarea anonimatului este un principiu fundamental al concursurilor. Explicarea transparenta a procedurii de anonimizare si respectarea acesteia este o componenta vitala pentru un concurs organizat corect. Ridicarea anonimatului se va face numai dupa semnarea de catre membrii Juriului a Raportului Juriului, prin deschiderea plicurilor secretizate.

Asa cum arata parcursul proiectelor castigatoare ale unor concursuri organizate de OAR in anii trecuti si spre dezghetarea unui aparent pesimism inca prezent atat in randul publicului cat si al profesiei, solutiile castigatoare ale concursurilor de solutii realizate conform standardelor OAR merg, intr-adevar, catre implementare.

Exemple in acest sens ne sunt proiectul Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, care se afla in faza finala a etapei de executie, Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, proiect care asteapta licitatia pentru executie, Amenajarea urbana Strada Kogalniceanu, Cluj-Napoca, care a primit recent autorizatia de construire, sau proiectul pentru Extinderea sediului Consiliului Judetean Cluj, a carui documentatie a fost recent predata de catre arhitectii castigatori Autoritatii Contractante.

In prezent, se afla in faze diferite de desfasurare concursul international de solutii Reclaiming the River, un parteneriat dintre OAR si Filiala OAR Bucuresti, al carui promotor este Primaria Sectorului 3 din Bucuresti, si concursul international de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca, avand ca promotor Consiliul Judetean Cluj.

Lista concursurilor OAR care urmeaza sa fie lansate in curand poate fi consultata pe site-ul OAR la sectiunea Concursuri.

 

Autori:
arh. Mirona Craciun
arh. Ilinca Pop

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 172 – august 2020, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/08/01/oar-concursul-de-solutii-de-arhitectura-drumul-corect-de-la-idee-la-implementare-standardele-oar-in-organizarea-concursurilor-de-solutii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.