«

»

Personalitati romanesti in constructii – Mircea Neculai RUSU

Share

S-a nascut in Piatra-Neamt.

Dupa absolvirea Facultatii de Hidrotehnica – Institutul de Constructii Bucuresti, a fost repartizat la ICH Bucuresti, Grup Santiere „Arges”, participand, intre anii 1965-1966, la betonarea barajului Vidraru si la inceperea betonarii barajului Baciu pe Raul Doamnei.

In anul 1966, a functionat la Grupul de Santiere „Bistrita Aval”, la Stejaru, la Serviciul tehnic si proiectare. Tot in acelasi an, a functionat la Santierul Serbanesti Bacau, ca sef punct de lucru realizand Canalul XV debusare in raul Siret.

La Santierul Poiana Uzului Bacau, a coordonat Biroul tehnic si Colectivul de proiectare (1967).

Intre anii 1968-1973, la aceeasi unitate, ca inginer schimb, sef punct de lucru, sef lot, a executat: drumuri de acces, racordul amonte si aval intre versanti si baraj, injectii de legatura si consolidare, cofraje prefabricate din beton pentru zona de vuta, alimentarea cu apa a comunelor Salatruc si Darmanesti, blocuri de locuinte, batal zgura CET Comanesti, alimentare cu apa pentru „Platforma Petrochimica” Borzesti (16 km).

La AHE Stanca-Costesti, intre anii 1973-1979, ca sef de santier, a condus lucrarile intregului nod hidrotehnic: sosea de acces in zona si pod 3 m x 33 m, pragul deversant cu ape mari 6 x 16 m cu stavile-clapete, barajul de inchidere la malul drept din beton, consolidarea umarului mal drept si voalul de etansare in reciful calcaros sarmatian cu carsturi (110.000 ml), nodul de presiune cu priza, aductiuni si goliri de fund, centrala 2×16 MW, lacul de compensare cu stavilar, 220 de apartamente, camin cultural, alimentare cu apa potabila, canalizare si statia de epurare la Stefanesti, alimentarea cu apa Iasi inclusiv priza din Prut, statia de tratare Tutora – Danciu, statiile de pompare Bancila si Cerna.

Intre anii 1979-1996, la Grupul Santiere „Siret”, ca sef Santier Galbeni, a coordonat executia barajului cu sapte deschideri, centrala 2 x 20 MW, diguri, sediul cultural si dispensarul din comuna Nicolae Balcescu, calea ferata industriala si rampe de descarcare in statia Valea Seaca, lucrari agrozootehnice la „Avicola” Bacau si Traian-Odobesti, sosea si pod pentru acces pe malul stang, pe raul Siret.

In Algeria, intre anii 1982-1983, a participat la executia barajului de anrocamente cu miez de argila El Fakia (Ouizert), la 120 km de Oran, pe valea raului Souhat. A fost necesara modificarea solutiei de proiectare (dupa inceperea lucrarilor) din cauza calitatii slabe a rocii. S-a impus acoperirea vetrei si versantilor miezului de argila cu un strat de 1,50 m de beton ancorat de roca, prin injectii de contact.

La TAGCH, din anul 1986, ca director al Sucursalei „Moldova” Bacau, a coordonat lucrarile revenite sucursalei, in anul 1988, a condus finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a acumularii Bolboci CHE Scropoasa. in anul 2003, a pus in functiune treapta energetica Topoliceni – Poiana Teiului de pe Bistrita, amonte de amenajarea Izvorul Muntelui.

Ing. Mircea Neculai Rusu are merite deosebite, ca autor de inovatii, in domeniul constructiilor hidrotehnice pentru executia barajelor Poiana, Stanca-Costesti, Bolboci: vacuumarea betonului la deversor, injectii in carsturi, cofraje speciale pentru canale.

Este atestat MLPAT, 1992, in domeniul constructiilor hidrotehnice.

A publicat (coautor) volumul Digurile. Probleme speciale. Ed. MAD Linotype, Buzau, 2006.

…Specialist vrednic,  ale  carui  lucrari valoroase raman tarii  si timpului si de care poate fi mandru!

 

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu in colaborare cu Mihai Cojocar)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 172 – august 2020, pag. 39

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/08/01/personalitati-romanesti-in-constructii-mircea-neculai-rusu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.