«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (VIII). Arhitectura Spatiului interior – Amenajari Corporate si retail

Share

Un proiect de amenajare corporate este, in esenta sa, un discurs vizual (si functional) subtil-explicit despre identitate/identificare si integrare. Mitul impactului spatiului de lucru asupra productivitatii si creativitatii angajatilor nu este, pana la urma, un mit: stabilind standarde si sustinand valori, spatiul de lucru este expresia tactila a filosofiei unei companii.

Amenajarile din retail – oricat de neasteptat ar parea – nu sunt foarte departe de aceeasi amprenta discursiva, „vorbind” despre valorile si identitatea celui care vinde si invitand astfel cumparatorul la un demers ludic de descifrare si identificare incluziva. Fara ironie (intr-o perioada in care spatiile de birouri au fost de multe ori inlocuite cu propria casa), aruncam o privire asupra a ceea ce inseamna valoros, azi, in amenajarile corporate si retail, „citind” cateva dintre proiectele nominalizate si premiate in cadrul Anualei de Arhitectura 2019.

 

Alina ZAVARACHE

 

Premiul sectiunii „Arhitectura spatiului interior / amenajari corporate si retail”

 

Amenajare Mesteshukar ButiQ 

Autori: arh. Anca Cioarec, arh. Brindusa Tudor, arh. Teodora Capra-Robescu, arh. Stefan Nechita – stardust architects*

Beneficiar: Mesteshukar ButiQ 

Colaboratori:
Productia instalatiei din lemn si cupru: Atelier Vast

Sudura: Atelierele Bogman

Constructii, finisaje, instalatii:

Alexandru Dinulescu

Productie corpuri de iluminat: Vlad Rebenciuc

Textile vopsite cu plante: Atelier Tron

Foto: Vlad Albu

Comentariul autorului:

Proiectul este rezultatul concursului organizat de Ordinul Arhitectilor Bucuresti pentru reamenajarea Mesteshukar Butiq – o intreprindere sociala care isi propune sa revalorizeze artizanatul traditional rom. Ne-am imaginat ca un loc ce nazuieste sa pastreze mestesugul viu ar trebui sa fie ca o aducere-aminte, sa aiba unelte si materie prima, sa nu te sfiesti sa-ti tragi un scaun si sa-ti lasi mainile sa lucreze. Sa fie atelier, mai mult decat magazin. Sa fie o casa tactila pentru amintiri.

 

Premiul partenerului Greentek la sectiunea „Arhitectura spatiului interior / amenajari corporate si retail”

 

FINASTRA

 

Autori: Anda Manu, Stefan Mantu, Silvia Ioanca – AMA design


Colaboratori:

COS, Trivenus, FD Stil

Comentariul autorului:

Pentru proiectul Finastra, lider global in servicii de software financiar si solutii cloud, am utilizat texturile si culorile cerute in guideline-ul lor de brand, culori care nu sunt timide absolut deloc. Intregul spatiu a ramas insa foarte prietenos, cu o multitudine de spatii de lucru alternate cu sali de intalnire cu dimensiuni si stiluri variate, cu cafeterii si spatii de relaxare ce au o tematica distincta. O atentie speciala am acordat sistemelor de iluminare, asadar intregul birou se bucura de o abundenta de lampi personalizate cu design unic. Am integrat in design elemente cu rol de absorbtie fonica menite sa atenueze zgomotul in zonele de colaborare deschise din cadrul spatiilor de lucru.

 

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura spatiului interior / amenajari corporate si retail”

 

Amenajare birou avocatura 

Autori: arh. Stefan Davidovici, arh. Camilla Guerritore, arh. Elisa Mori – REC, Bucharest / BIROARCHITETTI, Milano

Colaboratori

Manageri de proiect: arh. Cristina Ivanescu, ing. Adrian Campeanu

Mobilier customizat: ProfiStil

Tapiterie: Molcush

Comentariul autorului:

Proiectul se naste din dorinta clientului, filiala din Bucuresti a unei importante firme europene de avocatura, de a crea un spatiu de inalta calitate care sa serveasca drept interfata intre acesta si clientii sai. Scopul sau a fost sa se prezinte printr-un spatiu functional, proiectat cu grija, cu o identitate puternica, dar discreta. La coborarea din lift, vizitatorul se gaseste in centrul unui spatiu deschis, marcat de logo-ul in ciment al firmei, cu o vedere spectaculoasa asupra Bucurestiului. Coloana vertebrala a proiectului este „zidul chinezesc” – o structura care trece de la elemente verticale la elemente orizontale intr-o singura miscare eleganta, schimbandu-si pe parcurs functia – de la protectia camerelor de sedinte pana la receptia deschisa tuturor. Albastrul-gri, adanc, al suprafetei realizate in MDF frezat si lacuit, confera identitate intregului spatiu, in contrast cu zidurile albe si cu accentele de galben mustar ale canapelei si graficii. Pentru a se asigura ca rezultatul este un spatiu de lucru functional si placut, o atentie deosebita a fost acordata calitatii mediului, a aerului si a iluminatului. 

 

Amenajare birouri B-lay

Autori: arh. Liviu Fabian, arh. Lucian Luta, arh. Alina Rizescu, arh. Silvia Funieru, Bogdan Stefanescu – LTFB Studio & RIZI

Colaboratori:

Structura: ing. Gabriel Netoiu – Ductil Tech SRL

Beneficiar: B-Sorted

Comentariul autorului:

Designul centrat pe oameni („human centered design”) este un proces de proiectare care incepe cu oamenii pentru care creezi spatiul şi sfarşeşte cu solutii noi, croite pe nevoile lor. O amenajare de birouri unde ne-am dorit sa iesim din paradigma realizarii unor imagini spectaculoase si sa ne concentram mai degraba pe implicarea utilizatorilor in procesul de proiectare. Am inceput cu un mic cub interactiv printat 3d, apoi am organizat un workshop cu diverse jocuri, am analizat stilul de lucru si feedback-ul lor. Am imaginat in final o imbricare de spatii de lucru si relaxare si trei caractere majore, impartite pe cele trei niveluri ale cladirii: SILENT – concentrare, liniste; ACTIVE – neconventional, dinamic; LOFT – comunicare, relaxare. 

 

Espace Labyrinthe Paris 61A 

Autori: arh. Elena-Roxana Jipa, arh. Silvia Coman – Lime Studio

Colaboratori:

Fotograf: Sabin Prodan

Comentariul autorului:

Designul liniar si monocrom este inspirat de sobrietatea intregii cladiri. El reprezinta un fundal perfect pentru insertiile elegante de alama şi lasa loc pentru caracterul personal al fiecarui eveniment ce urmeaza a fi gazduit. Esenta Art Deco este capturata intr-un concept contemporan, ce intriga prin contrastele obtinute. Espace Labyrinthe este un spatiu multifunctional pentru evenimente, expozitii, pop-up stores si altele, şi face parte din conceptul Labyrinthe Paris 61A. O experienta senzoriala pe mai multe niveluri, sustinuta de un design curat si elegant, toate rezulta intr-un spatiu spectaculos definit ca un labirint.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 172 – august 2020, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/08/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-viii-arhitectura-spatiului-interior-amenajari-corporate-si-retail/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.