Societatea noastra, REXIMACO SRL, fondata in 1992, are ca obiect de activitate aplicarea de tratamente chimice la constructii in vederea obtinerii impermeabilizarii si/sau combaterii ascensiunii capilare la constructii vechi sau noi din beton sau zidarie.
Avand un colectiv de chimisti cu vasta experienta, am decis sa aducem in Romania cateva tehnologii care sunt foarte bine cotate pe piata internationala.
Astazi va prezentam produsele XYPEX de impermeabilizare prin cristalizare a structurilor din beton vechi sau noi si a tencuielilor de tip ciment – nisip fara var.
Produsele XYPEX sunt un amestec de ciment Portland cu finete foarte mare de macinare si cu o compozitie controlata, cu silice activata chimic si un pachet de reactivi care contin un catalizator de reactie ce are rolul de a initia reactiile de cristalizare.
Principial, procesul demareaza cu scindarea catalizatorului in radicali ionici in solutie apoasa in care se gasesc dizolvati si reactantii pachetului XYPEX. Pe langa rolul de initiere a reactiilor pachetului de reactivi XYPEX apare si o crestere a randamentului de hidratare a cimentului din amestec, ducand in final la cresteri ale proprietatilor mecanice ale betonului astfel tratat.
Este interesant de subliniat ca reactia de cristalizare nu incepe decat dupa formarea primelor structuri de hidratare a cimentului din betonul respectiv care genereaza cristalohidrati (C-S-H) si hidroxid de calciu (Ca(OH)2). Este cunoscut faptul ca formatiunile de hidratare denumite in unele studii de specialitate si geluri dure au diferite forme, fiind practic compusi anorganici complecsi a caror structura este stabila numai in mediu bazic obtinut pe seama hidroxidului de calciu Ca(OH)2 ca produs secundar de reactie. Structurile C-S-H au o varietate de forme: cristale fibroase, cristale plate, cu retea reticulara, particule cu forme neregulate.
Pe o proba de beton netratat cu o varsta de 28 zile, sectionata la 50 mm de fata sa, se observa, cu ajutorul la microscopului electronic, aparitia cristalelor de Ca(OH)2 iar pe fundal formarea structurilor C-S-H.
Permeabilitatea unui beton este data de totalitatea porilor comunicanti la care participa si sistemul de microfisuri, goluri ocluse sau canalicule generate de ascensiunea aerului antrenat la turnare care nu a fost ajutat sa iasa printr-o vibrare corespunzatoare.
Rolul principal al produselor XYPEX, respectiv de impermeabilizare, este acela de a contracara aceste deficiente prin compactarea structurii betonului si evitarea patrunderii apei in structura, permitand totodata o respiratie naturala a betonului diminuata la 50%.
In figura 2 se observa dezvoltarea cristalizarii dentritice precum si „mugurii” ce vor genera in continuare fibre cristaline care in final vor obtura complet un por comunicant in masa betonului. Amintim ca un rol important in dezvoltarea reactiilor il constituie prezenta apei in beton, practic in porozitatea relativa, comunicanta. Catalizatorii continuti in pachetul de reactivi asigura prin proprietatile lor fizico-chimice penetrarea reactivilor prin apa continuta in pori sau microfisurile betonului dupa care, in prezenta radicalilor ionici de initiere, incepe dezvoltarea cristalina.
O testare pentru a evidentia capacitatea de stopare a infiltratiilor prin fisuri cu deschideri de pana la 0,4 mm a fost efectuata „in situ” pe placi din beton cu grosimea de 15 cm, care au fost fisurate intentionat.
Placa din beton martor netratata a avut fisuri cu o deschidere medie de 0,23 mm care a continuat sa curga dincolo de limita de 25 zile prevazuta pentru test.
Placa de beton tratata cu XYPEX a avut fisuri cu o deschidere medie de 0,38 mm iar curgerile prin fisuri au incetat dupa doar 4 zile. Aceasta a fost o demonstratie pe viu a abilitatilor de inchidere prin cristalizare a fisurilor cu tehnologia XYPEX.
Din punctul de vedere al durabilitatii in timp s-a constatat o deosebita stabilitate a retelei cristaline formate, pusa in evidenta prin numeroase teste de atac chimic si de expunere la factori externi de coroziune cum este poluarea ce supune suprafetele betonului la un mediu acid cu continut ridicat de cloruri de sodiu si de calciu (in special in vecinatatea cailor de acces rutier) sau de ape cu pH acid in zonele platformelor industriale.
In concluzie, tratamentele de impermeabilizare cu produse XYPEX se fac o singura data in viata constructiei, iar eventuale deranjamente se repara local cu minimum de interventie si de deranj.
Penetrarea betonului 30 cm de la fata de aplicare, in cazul aplicatiilor post turnare cu produsul XYPEX CONCENTRATE, asigura o impermeabilizare solida, cu o durata de viata egala cu a betonului pe care este aplicat.
Pentru informatii suplimentare vizitati-ne pe www.reximaco.ro sau www.xypex.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 171 – iulie 2020, pag. 33
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns