«

»

TOP GEOCART: Leica Geosystems a lansat receptorul GNSS Leica GS18 T

Share

Leica Geosystems a lansat Leica GS18 T, un rover rapid GNSS RTK, precum si cele mai recente versiuni ale softului de teren Leica Captivate si software-ului de birou Leica Infinity. 

Ce este Rover-ul Leica GS18 T GNSS RTK?

Leica GS18 T este cel mai rapid si usor de utilizat rover RTK GNSS deoarece utilizatorul nu trebuie sa tina bastonul vertical. Aceasta datorita tehnologiei de compensare a inclinatiei, tehnologie care este imuna la influentele electromagnetice si nu necesita calibrare. Statistica releva faptul ca un utilizator poate economisi pana la 20% din timp cu ajutorul GS18T.

  • Cu ajutorul Leica GS18T se poate masura mai usor si mai rapid fara a fi necesar ca bastonul sa fie tinut vertical.
  • Aceasta inovatie combina masuratorile inertiale si GNSS fiind prima solutie cu adevarat imuna la influente magnetice, si nu necesita calibrare inainte de inceperea lucrului.
  • Se economiseste pana la 20% din timpul de lucru datorita faptului ca nu mai este necesara verticalizarea bastonului.
  • Nu mai este necesar sa urmariti nivela sferica in timpul masuratorilor.
  • Se pot trasa mai multe puncte in acelasi interval de timp cu viteza sporita.

Ce face noua tehnologie pentru utilizator? 

Inaintea definirii scopului unui nou proiect, este important sa intelegem ce problema rezolvam. Verticalitatea bastonului este o problema. Pentru fiecare punct este necesar sa centram nivela sferica si sa tinem bastonul vertical. Anumite puncte nu sunt accesibile cu GNSS, cum ar fi colturile, deoarece bastonul nu poate fi calat. In plus, calarea bastonului necesita atentie, ceea ce distrage utilizatorul de la atentia ce trebuie acordata mediului inconjurator pentru a se evita accidentarile. GS18 T a fost proiectat sa raspunda acestor probleme.

Cum lucreaza GS18 T GNSS RTK? 

Antena estimeaza o compensare a inclinarii bastonului pe baza informatiilor de altitudine si a informatiilor de la un sistem de masura inertial – IMU. Tehnologia este similara cu cea utilizata in aviatie, unde parametrii de inclinatie (pitch, head, roll) sunt parametri cheie. Cunoscand parametrii de inclinatie ai bastonului se calculeaza pozitia varfului acestuia relativ la antena GNSS.

Leica a dezvoltat un IMU precis care se calibreaza automat si nu sunt necesare proceduri suplimentare de calibrare pentru utilizator, produsul fiind imun la influentele magnetice. La pornirea instrumentului, acesta este gata sa masoare.

 

Alti producatori propun senzorul de inclinare (e-Bubble). Din spusele utilizatorilor este un gadget interesant dar pe care multi nu il folosesc. Instructiunile spun ca:

  • receptoarele trebuie calibrate

  – la fiecare schimbare de temperatura de 10°C;

  – de fiecare data cand ajungeti la o noua lucrare;

  – de fiecare data cand scoateti receptorul din vehicul etc.;

  • aveti nevoie de aproximativ 5 minute pentru a calibra si producatorii va recomanda sa folositi trepied si ambaza pentru a realiza calibrarea.

Leica GS18 T este optimizat pentru utilizarea unui rover GNSS in mod kinematic RTK, unde viteza si usurinta in utilizare sunt importante pentru masurarea si trasarea punctelor.

 

Pentru ce aplicatii poate fi utilizata noua tehnologie? 

Pe scurt, acest rover GNSS poate fi utilizat in orice aplicatie: constructii, inginerie, utilitati si topografie. Foarte util in proiecte de constructii, si intretinerea infrastructurii existente. GS18T poate masura oriunde pe un santier, deoarece nu este afectat de influente magnetice. Poate fi utilizat in industria electricitatii, gazului, apei, telecomunicatii. Acesti profesionisti nu au nevoie sa fie topografi deoarece este foarte simplu sa utilizeze aparatul. Cu acest instrument se obtin rapid cele mai bune rezultate.

Daca sunt reglementari legale privind calarea bastonului, utilizatorii pot beneficia de roverul Leica GS18 T RTK deoarece fiecare valoare a inclinatiei bastonului poate fi memorata pentru fiecare masuratoare, aceste valori putand fi vizualizate intr-un raport pentru a dovedi ca offset-ul vertical s-a incadrat in tolerantele impuse.

 

De ce utilizatorii ar trebui sa investeasca intr-un rover GS18 T GNSS RTK? 

Fara necesitatea calarii in teren, nici la ridicarea punctelor si, foarte important, nici la trasarea punctelor, utilizatorii vor economisi 20% din timp.

Echipele din teren devin mult mai productive si pot executa mai multe lucrari in acelasi interval de timp. De asemenea pot masura si puncte care inainte nu puteau fi masurate cu tehnologia GNSS.

 

SC TOP GEOCART SRL
Str. Prof. Ion Maiorescu nr. 67, Sector 2, Bucuresti
Tel./Fax: 021 253 05 30, 021 252 12 15
E-mail: office@topgeocart.ro
Web: www.topgeocart.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 172 – august 2020, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/08/01/top-geocart-leica-geosystems-a-lansat-receptorul-gnss-leica-gs18-t/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.