Zona de business din partea de vest a orasului Wrocław, creata in ultimii ani pe terenurile post-industriale dintre strazile Strzegomska, Robotnicza si Góralska, se identifica, simbolic, prin noua cladire de birouri Carbon Tower.
Cladirea, care se distinge prin forma si inglobeaza sistemele ALUPROF, deschide un nou capitol in arhitectura urbana a capitalei Sileziei de Jos.
Arhitectura desemneaza de secole directiile de dezvoltare ale oraselor. Cladirea Carbon Tower, avand o forma caracteristica de triunghi si cu o fatada deosebita din sticla, mizand pe calitatile sistemelor inovatoare din aluminiu ALUPROF, trezeste similitudini cu cladirea cunoscuta de peste ocean. Ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, cladirea Flatiron din New York, a carei imagine a fost exploatata de numeroase ori in filme si reclame, a devenit simbolul Central Business District, cartier situat in partea centrala a Manhattanului. Cladirea de birouri, amplasata pe un teren dificil de administrat in forma de triunghi, salutata ca prima cladire zgarie-nori din lume, a stabilit standardele in constructii si a daramat conventiile arhitectonice, devenind totodata o parte naturala a peisajului urban. Putem spune acelasi lucru despre noua cladire Carbon Tower, proiectata de Piotr Jasiński, arhitect Cavatina Holding.
„Fiecare dintre cladirile proiectate de noi este diferita, recognoscibila. Ne dorim sa cream cladiri care sa se diferentieze, pe de o parte, vizual si functional, iar pe de alta parte sa se inscrie in contextul locului. In timpul proiectarii, un rol important il joaca asadar insusi mediul, istoria si posibilitatile de planificare” – declara arhitectul Piotr Jasiński, sef al departamentului de proiectare Cavatina Holding, responsabil de proiectul cladirii de birouri Carbon Tower, aparut in capitala Sileziei de Jos.
Arhitectii din cadrul atelierului Cavatina prezinta o abordare metodica a proiectarii, ce este ilustrata perfect in exemplul Carbon Tower. La inceput au fost analizate conditiile de construire pe teren si posibilitatile functionale, care au determinat efectiv premisele formei corpului cladirii. Cladirea de birouri a fost inscrisa intr-un teren triunghiular, ce a permis proiectarea unei forme dinamice si expresive a cladirii, fiind totodata elementul distinctiv al acesteia.
Pe langa turnul inalt mentionat (55 de metri), construit pe o parcela in forma triunghiulara, cladirea include si un corp mai jos, de 3 niveluri, sub forma de paralelipiped. Pe acoperisul acestuia a fost creata o terasa verde, catre care a fost asigurat accesul direct din partea de birouri. In completarea siluetei deosebite, cladirea de birouri atrage privirea si prin fatada maiestuoasa din sticla. Executantul fatadei a fost firma Dohal.
Fatadele din sticla – cartea de vizita a cladirilor de birouri contemporane
Fatadele vitrate din cladirile moderne asigura accesul aproape nelimitat la lumea exterioara. Reflecta excelent verdeata, topindu-se in peisajul inconjurator si disparand pe fundalul cerului. Seara stralucesc hipnotic prin lumina din interior, ce formeaza o compozitie interesanta, imposibil de replicat.
„Folosirea fatadelor din sticla obliga la regandirea exacta a formei cladirii – a proportiilor, diviziunilor, detaliilor sale. Tehnologia moderna permite astazi crearea unor fatade netede, aproape neperturbate, cu utilizarea panourilor de dimensiuni mari.”
Pentru a garanta confortul utilizatorilor, in timpul proiectarii trebuie mizat pe fatade cu cei mai ridicati parametri tehnici. Tocmai de aceea, in cladire a fost utilizat printre altele un sistem de fatada montant-traversa MB-SR50N ALUPROF, care permite crearea fatadelor de efect, cu linii vizibile inguste ale diviziunii, asigurand totodata durabilitatea si rezistenta structurii. Elementul distinctiv este, fara indoiala, gama larga de profile de montanti si traverse, precum si oferta bogata de accesorii si fitinguri, care permit obtinerea unor intervale crescute ale sarcinilor transferate – greutatea de umplere a unui singur modul de fatada poate ajunge pana la 1.100 kg. Utilizarea sistemului ofera o libertate considerabila in proiectarea punctelor de fixare a fatadei si posibilitatea utilizarii sticlei de dimensiuni mari. Aria mare de vitrare, in combinatie cu izolatorii si accesoriile disponibile, permit obtinerea unui nivel ridicat de izolare termica a fatadelor. Sistemul MB-SR50N se preteaza de asemenea la construirea structurilor arcuite, cu utilizarea profilelor curbate. Suplimentar, forma profilelor montantilor si traverselor permite crearea unor structuri portante ale fatadei cu aspectul unui grilaj uniform din partea interioara. Acest lucru faciliteaza de asemenea executarea unor imbinari exacte, cu aspect estetic, cu elementele constructiei, precum plafoanele suspendate sau peretii interiori.
In cladirea de birouri Carbon Tower a fost utilizat de asemenea sistemul de ferestre si usi MB-86US ALUPROF. Acesta este caracterizat de o foarte buna izolare termica si acustica, precum si de etanseitate ridicata la apa si aer. Semnul distinctiv al structurii aparute cu utilizarea acestuia este aspectul sau. Profilul aripii a fost ascuns in spatele profilului tocului, iar suprafetele geamurilor montate in campurile deschise si fixe sunt asezate pe un singur plan. Datorita acestui lucru, aspectul camerelor deschise si fixe arata identic din exterior.
Al doilea sistem modern de ferestre si usi al companiei ALUPROF utilizat in cladire este MB-70, potrivit la executarea elementelor arhitecturale exterioare care necesita o izolare termica si fonica, a diferitelor tipuri de ferestre, usi, vitrine sau structuri spatiale. Forma profilelor cu 3 camere permite obtinerea unor structuri suple si rezistente ale ferestrelor si usilor.
„Pentru acest sistem au fost utilizate inserturi termice si garnituri speciale, care garanteaza o valoare redusa a coeficientului de transfer termic U, si implicit izolarea termica adecvata in orice conditii atmosferice. Acest lucru are o importanta deosebita in cladiri care necesita o eficienta energetica si de protectie a mediului. MB-70 este de asemenea primul sistem in care, pentru executia garniturii centrale, a fost utilizat un cauciuc cu doua componente, cu o rezistenta ridicata la imbatranire, in ciuda trecerii anilor si implicit cu un nivel foarte bun de izolare termica. O functionalitate suplimentara a sistemului este posibilitatea construirii structurii de ferestre si usi anti-efractie” – declara Bożena Ryszka, Director Marketing si PR ALUPROF SA.
Aluminiul are o importanta deosebita nu doar la construirea fatadelor cladirilor moderne.
„Folosim sistemele ALUPROF si in interiorul cladirilor, sub forma peretilor despartitori, usilor si peretilor separatori ignifugi etc. Sistemele arhitecturale din aluminiu se caracterizeaza prin parametri ridicati de siguranta si functionalitate, de aceea sunt folositi frecvent in cladirile de utilitate publica. Asigura de asemenea si valori vizuale – vitrarile cu gabarit mare in interioare creeaza impresia unui spatiu nelimitat, transformandu-l intr-un spatiu mai ales sigur, dar si atractiv” subliniaza Piotr Jasiński.
Standarde ridicate
Elementul diferentiator al constructiilor de birouri moderne sunt certificatele ecologice obtinute. Pe piata competitiva, cladirile trebuie sa realizeze cerintele ecologice la cel mai inalt nivel. La fel este si in cazul Carbon Tower, care se poate mandri cu obtinerea evaluarii „Very Good” in cadrul sistemului international de certificare a cladirilor BREEAM. Printre primele intrebari ale chiriasilor se numara cele din sfera protectiei mediului si a conditiilor de lucru prietenoase. Iesind in intampinarea asteptarilor, investitorul s-a asigurat ca pe langa cladire exista un spatiu verde, unde utilizatorii se pot relaxa, si se regasesc bogate facilitati gastronomice si de servicii. Chiriasii pot asadar beneficia de o drogherie, o gradinita si o cantina.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 56
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns