- Provocarea
Pamanturile argiloase au un rating scazut pentru constructiile de drumuri datorita tendintei de a se umfla si contracta. Varul usuca si modifica structura solului. In acest stadiu, indexul de plasticitate al pamantului se reduce, iar pamantul devine mai granulat, mai usor de lucrat si compactat, intarirea graduala a mixturii, datorata reactiilor puzzolanice dintre argila si var va creste capacitatea portanta. Pamanturile argiloase compactate se vor transforma in straturi structurale permanente, flexibile, pentru fundatii si straturi de forma.
- Solutia
Tratarea pamantului cu liantii pe baza de var VIACALCO® reprezinta o tehnica prin care pamanturile fine sunt mixate, in-situ, pentru a obtine terasamente structurale flexibile, permanente, potrivite pentru toate tipurile de drumuri, autostrazi si constructii de cai ferate.
Efecte imediate:
Uscarea pamantului – scadere rapida a gradului de umiditate a pamantului datorita hidratarii varului
Modificarea pamantului – scadere a plasticitatii pamantului, crestere a continutului optim de umiditate, descrestere a densitatii maxime de uscare, reducere a capacitatii de umflare si contractare, alaturi de rezistenta si stabilitate dupa compactare.
Efecte pe termen lung:
Stabilizarea pamantului – efect puzzolanic: reactie fizico-chimica intre componentele argilei si calciu – indusa de cresterea pH-ului – modificarea granulometriei.
- Analiza privind Stabilizarea pamanturilor cu VIACALCO®
Clasificarea pamantului – Stabilizarea pamanturilor cu VIACALCO® este potrivita pentru toate tipurile de amanturi coezive, incadrate ca materiale necorespunzatoare.
Materiale organice < 4%
Total saruri de sulfoniu < 0.25%
Interactiuni Var – Pamant – Hidroxidul de calciu se imparte in Ca2+ si ioni OH, care cresc pH-ul. In aceste conditii, ionii Ca2+ vor fixa particulele argiloase langa ele, creand macro-particule foarte stabile. Acesta este procesul de floculare a argilei.
Consum imediat de var – Testul consta in masurarea pH-ului unui amestec de pamant-var, incepand cu 2% prin adaugarea masei de var. Cantitatea de var adaugata se va creste in unitati de 0,5%, pana cand se va atinge o valoare superioara de 12,4 la 25°C. Continutul minim de var necesar pentru atingerea pragului de 12,4, este definit drept consum imediat de var.
- Metode: alegerea solutiei potrivite
Laborator:
Densitatea uscata maxima & Continutul optim de umiditate – cresterea continutului optim de umiditate si reducerea densitatii uscate.
Rezistenta la compresiune pe incercarile Proctor – Probele de pamant natural si pamant mixat in conformitate cu EN 13286-50 la standardul de compactare Proctor.
Determinarea rezistentei la compresiune – dupa o perioada de 28 zile – care asigura performante adecvate intr-un ciclu de inghet-dezghet si cadru prelungit de absorbtie.
Performanta mecanica – Testul de compresie (CBR) este descris in EN 13286-47 care masoara CBR dupa 11 zile, si anume la 7 zile de uscare, urmate de 4 zile de absorbtie.
Umflarea volumetrica dupa 4 zile de la absorbtie – Umflarea volumetrica, determinata de probele CBR in conformitate cu EN 13286-47 este recomandata a fi sub 1%.
On site: pasii de urmat sunt pregatirea pamantului, aplicarea varului, eventual adaugarea apei si mixarea, compactarea la densitatea maxima (practica) si uscarea.
Controlul calitatii: Se recomanda masurarea gradului de umiditate inainte de executie, iar in timpul lucrarilor verificarea gradului de sfaramare si controlul compactarii.
Dupa executie – verificarea capacitatii portante (statica sau dinamica).
CONCLUZIA:
Stabilizarea pamanturilor cu VIACALCO ® reprezinta o solutie economica, sustenabila si durabila pentru toate tipurile de fundatii si straturi de forma.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 24
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 148 – iunie 2018, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns