La sfarsitul lunii mai a anului 2018, Ordinul Arhitectilor din Romania anunta, impreuna cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, proiectul castigator al concursului internațional de soluții pentru revitalizarea și activarea Parcului Feroviarilor. Juriul international, format din arh. José Mayoral Moratilla – Práctica, arh. Ligia Subtirica, arh. Vlad Gaivoronschi, arh. peis. Elisabeta Dobrescu si arh. Cristian Borcan, a desemnat castigator proiectul firmei de proiectare Asiza, semnat de autorii arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olanescu, arh. Anamaria Olanescu si arh. Anda Gheorghe. In urma concursului, contractul de proiectare a fost atribuit echipei castigatoare, conform legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
Concursul de solutii este – asa cum a confirmat-o experienta internationala – procedura de achizitie publica a serviciilor de proiectare care s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, cea mai sigura cale pentru a obtine un proiect de calitate care sa raspunda nevoilor promotorului si dorintelor comunitatii.
Inca de la infiintare, Ordinul Arhitecților din România (OAR), organizatia profesionala responsabila de reglementarea profesiei de arhitect, a organizat o serie de concursuri nationale si internationale, dezvoltand si imbunatatind constant o procedura de concurs proprie, aliniata la standardele internationale promovate de Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA). Aceste standarde au rolul de a sprijini desfasurarea corecta a unui concurs de solutii.
Premisele principale ale unui astfel de concurs sunt acordarea contractului de servicii de proiectare castigatorului, alcatuirea unui juriu profesionist si independent, elaborarea unei teme profesioniste construite pe un fundament deontologic, respectarea anonimatului participantilor si corectitudinea desfasurarii intregii proceduri. Rezultatele unui concurs de solutii care urmareste aceste principii nu sunt legate numai de promovarea unei bune practici in organizarea acestui tip de procedura de achizitie publica, ci si de incurajarea competitivitatii in sfera profesionala, ceea ce se traduce prin imbunatatirea calitatii mediului construit si prin asigurarea unui nivel ridicat de performanta tehnica si economica, in conditiile unui eveniment cu o importanta valoare culturala.
Concursul de solutii pentru Parcul Feroviarilor reprezinta un exemplu de buna practica care urmareste indeaproape aceste obiective.
Oportunitatea acestui concurs a fost creata in 2017, odata cu reintroducerea Parcului Feroviarilor in patrimoniul de spatii publice verzi al Municipiului Cluj-Napoca. Intre 1950 si 1990, Parcul Feroviarilor a functionat ca parc public de agrement. Intre anii 1990 si 2017, situatia sa juridica a traversat mai multe schimbari, timp in care intreaga amenajare s-a degradat gradual si din ce in ce mai sever. Aceasta stare a lucrurilor a dus la concentrarea eforturilor comunitatii in sprijinul Primariei Cluj-Napoca pentru preluarea administrarii parcului, iar aceeasi comunitate locala implicata a creat premisele unei serii de consultari publice consistente, care au scos in evidenta necesitatea si potentialul interventiei viitoare. Toate acestea au condus la conturarea, in cadrul echipei de organizare a concursului, a unei generoase teme, care a subliniat amploarea conexiunilor urbane generate de Parcului Feroviarilor. Astfel, tema a urmarit nu doar amenajarea noului parc, ci implementarea unui concept integrat de remodelare urbana, care sa duca la functionarea eficienta a intregului oras.
Contextul arhitectural, urbanistic si peisagistic
Masurand 5,4 hectare, Parcul Feroviarilor se afla intr-o stransa relatie vizuala si contextuala cu raul Somes si cu parcul Armatura, alaturi de care alcatuieste nucleul de infrastructura verde al zonei estice a orasului. In plus, traseul pietonal de aproximativ 800 de metri care leaga Parcul Feroviarilor de Gara Cluj-Napoca se face, pana la un punct, de-a lungul zonei de trafic feroviar prin oras, iar in imediata sa vecinatate se prevede o dezvoltare imobiliara de mare anvergura. Aceste considerente ofera Parcului Feroviarilor pozitia de element central al unei portiuni importante a structurii urbane.
Proiectul castigator si stadiul actual al lucrarilor
Autorii proiectului castigator arata ca, pentru revitalizarea si activarea Parcului Feroviarilor, au urmarit „reintegrarea elementelor naturale (acvatice si vegetale) in cadrul orasului”, alaturi de o larga oferta de oportunitati de utilizare pentru comunitate atat la nivel de vecinatate, cat si la nivel de oras. „Solutia noastra – declara echipa castigatoare – isi propune integrarea raului Somes, ca axa ecologica a parcului, acesta devenind o componenta a sistemului ecologic al raului. Acestui concept de re-naturalizare a malurilor Somesului i se alatura propunerile de amenajare a unor zone umede, care devin principala atractie a parcului. […] Arhitectura propusa in parc (pavilion central, pavilioane porti intrare, pavilioane grupuri sanitare si spatii tehnice) este discreta si disimulata, aflata permanent in dialog cu elementele vegetale.”
Bugetul final al investitiei totale pentru realizarea obiectivelor proiectului se ridica la 49.164.985,85 lei + TVA, respectiv 10.242.705,20 eur + TVA. In raportul care marcheaza etapa finala a fazei de proiectare, in februarie 2020, arhitectii scriu ca cele patru obiective ale investitiei au fost definite dupa faza de negociere si semnare a contractului, cu respectarea solutiei de concurs, dupa cum urmeaza: (1) reabilitarea Parcului Feroviarilor, (2) reabilitarea strazii Parcul Feroviarilor, (3) amenajarea malurilor Somesului pe portiunile integrate parcului si (4) construirea a doua pasarele pietonale intre cele doua maluri ale raului Somes. Desi durata de proiectare a fost evaluata la 12 luni, calendarul proiectului a fost conditionat atat de obtinerea tuturor avizelor necesare, cat si de validarea indicilor tehnico-economici rezultati in urma Studiului de fezabilitate.
Procedura de licitatie in vederea atribuirii contractului de executie pentru proiectul Parcul Feroviarilor va fi initiata in perioada urmatoare de timp, de catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca.
Raportul etapei finale de proiectare incheiate in februarie, 2020, de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA SRL poate fi consultat in intregime la adresa: https://www.oar.archi/ro/concursuri/followup/parcul-feroviar-cluj-
napoca
Mai multe despre concursurile OAR
In ultimii patru ani, Ordinul Arhitectilor din Romania a organizat, cu sprijinul autoritatilor publice, peste 10 concursuri de solutii nationale si internationale, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Emiratele Arabe Unite – pentru pavilionul Romaniei in cadrul Expo Dubai 2020.
In prezent, se afla in faze diferite de desfasurare concursul international de solutii „Reclaiming the River,” un parteneriat intre OAR si Filiala OAR Bucuresti, al carui promotor este Primaria Sectorului 3 din Bucuresti, si concursul international de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca, Autoritate contractanta – Consiliul Judetean Cluj.
Lista concursurilor marca OAR care urmeaza sa fie lansate in curand poate fi consultata la adresa https://www.oar.archi/ro/concursuri/lista
Coordonator Departament OAR Concursuri, arh. Mirona Craciun, concursuri@oar.archi
Website: www.oar.archi/concursuri
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 52
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns