S-a nascut la 26 mai 1940 in Buzau.
In anul 1961, a absolvit Facultatea de Constructii Hidrotehnice -Institutul de Constructii Bucuresti.
A inceput activitatea inginereasca la ICH Bucuresti, Grup Santiere „Bistrita Aval”, ca sef de lucru, coordonand, pana in anul 1966, Amenajarea hidroenergetica a raului Bistrita: AHE Vaduri, AHE Garleni, AHE Bacau I (Lilieci), AHE Bacau II.
A continuat, intre anii 1966 – 1974, la TCH Bucuresti, Grup santiere „Bistrita Aval” (devenit din anul 1973, Grup Santiere „Moldova”), Santier Poiana Uzului, ca sef de lot si apoi inginer-sef la barajul Poiana Uzului – baraj din beton cu contraforti tip ciuperca. Lucrarea a necesitat tehnologii moderne: cofraje prefabricate din beton, cofraje vacuumate, prepararea nisipului in mori cu bare, supraspalarea agregatelor cu aer preracit in buncarul fabricii de beton, bena de betonare cu autodescarcare, stalpi de iluminat de 30 m, autoridicatori.
La Santierul Acumularea „Siriu” (din anul 1980, Grup Santiere „Siriu – Buzau”), pentru amenajarea complexa a bazinului raului Buzau, a fost sef de santier din anul 1974 si director intre anii 1980 – 1990.
Amenajarea Buzaului a cuprins doua caderi: Caderea Siriu, pe raul Buzau, cu barajul Siriu, acumularea Siriu, galeria de aductiune principala (L = 7,7 km, D = 3,6 m), nodul de presiune si centrala hidroelectrica Nehoiasu; Caderea Surduc cu barajul Ciresu cu H = 60 m din anrocamente si masca din asfalt, acumularea Ciresu, galeria de aductiune principala Ciresu-Surduc (L = 4,5 km), nodul de presiune Surduc, centrala hidroelectrica Surduc, polderul Surduc cu stavilar, galeria de aductiune principala Surduc – Nehoiasu (L = 18 km, D = 4 m), nodul de presiune Nehoiasu cu galeria fortata (L = 3,5 km), centrala hidroelectrica Nehoiasu. Barajul Siriu a impus lucrari nefolosite in tara, precum: nucleu de beton argilos, agregate preparate prin segregare si amestec pe rampe de 15-20 m inaltime, beton de inalta rezistenta cu fibre de otel, pamant armat, aerarea canalului radial etc.
De mentionat complexitatea lucrarilor de la Santierul Acumularea „Siriu” (Grup Santiere „Siriu – Buzau”): locuri izolate, in zone de munte si fara accese care au impus probleme de securitatea muncii (in perioada de varf erau 3.500 de salariati si peste 2.000 de utilaje de mare capacitate), la care ing. Corneliu Alexandru Andrei a avut o contributie insemnata.
Intre anii 1990-1997, a activat la Institutul de Studii si Proiectare pentru Gospodarirea Apelor „Aquaproiect” Bucuresti, ca director tehnic si, din anul 1992, director general.
Intre anii 1997-2002, a revenit la Hidroconstructia Bucuresti, ca director executiv al Directiei Management pentru coordonarea privind elaborarea structurilor organizatorice, regulamente de organizare si functionare, regulamente de ordine interioara, norme de munca etc.
Ca proiectant specialist si membru CTC, a functionat la „Aquaproiect” si intre anii 2003-2004.
A publicat articole tehnice si a participat la manifestari stintifice si este coautor la cartile: Injectii si drenaje in fundatiile stancoase ale marilor baraje, Ed. MAD Linotype Buzau, 2002; Nucleele marilor baraje, vol. I, Ed. AgroTehnica Bucuresti, 2004; Digurile. Probleme speciale, Ed. MAD Linotype Buzau, 2006.
Inginer de seama, este membru in Comitetul Roman al Marilor Baraje si al Comisiei Nationale pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice.
(Din vol. Personalitati romanesti din constructii – autor Hristache Popescu in colaborare cu Mihai Cojocar)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 35
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns