«

»

SAIDEL ENGINEERING: Sistemul inovator de spraituri SAIDEL. In slujba dezvoltatorilor si a constructorilor

Share

Sistemul inovator de spraituri modulare SAIDEL avand deformatii si eforturi controlate activ sprijina orice tip de perete de sustinere a excavatiilor adanci pentru siguranta oamenilor si a constructiilor invecinate, pentru reducerea costului si a duratei executiei pe orice vreme precum si pentru protectia mediului inconjurator – adica pentru un prezent mai bun. 

Excavatiile adanci sustinute de orizonturi de spraituri se realizeaza frecvent in zonele urbane pentru construirea parcarilor subterane. Dimensiunile extinse ale excavatiilor si amplasarea acestora in vecinatatea constructiilor existente implica atat influente potentiale asupra vecinatatilor cat si riscuri potentiale mari in caz de avarie. Astfel se impune proiectarea cu responsabilitate de catre ingineri geotehnicieni cu experienta precum si verificarea proiectului si avizarea acestuia la cerinta tehnica Af, asa cum este prevazut si in NP120-2014: Normativ privind cerintele de proiectare, executie si monitorizare a excavatiilor adanci in zone urbane. Pentru asigurarea stabilitatii si sigurantei constructiilor invecinate este absolut necesara executia in conditii inalte de calitate a sistemelor de sustinere a excavatiilor de catre companii coordonate de ingineri specializati si cu experienta.

Excavatiile adanci in zone urbane se realizeaza adesea sub protectia peretilor ingropati, care sunt sustinuti prin intermediul unui sistem format din elemente metalice precum filate si spraituri rezemate pe grinzi si elemente verticale de tipul popilor. SAIDEL Engineering, care isi desfasoara activitatea in zona de proiectare, cercetare dar si de executie si monitorizare a lucrarilor geotehnice, se preocupa continuu pentru obtinerea unor solutii de eficienta maxima in executie, in conditii calitative si economice optime. Astfel, a dezvoltat un sistem inovator de rezemare a peretilor de sustinere a excavatiilor din spraituri metalice alcatuite din profile metalice noi, care inlatura deficientele actuale intalnite in cadrul stadiului curent al practicii proiectarii si executiei. Sistemul de spraituri dezvoltat ofera in plus si avantajul precomprimarii si al ajustarii efortului in fiecare sprait, astfel incat deformatiile constructiilor invecinate sa fie controlate permanent si reduse la minimum.

In ultimii ani, in Romania, spraiturile au fost alcatuite de regula din tevi rotunde de dimensiuni mari iar filatele si elementele de sustinere a spraiturilor au fost compuse din profile de tip „H”. De cele mai multe ori, aceste elemente metalice sunt reutilizate din alte domenii industriale. Astfel, tevile rotunde de mari dimensiuni sunt adesea profile formate la rece si sudate elicoidal, care sunt realizate conform prevederilor normativelor destinate altor domenii de utilizare, precum celor pentru tevi utilizate sub presiune sau in industria petroliera.  Acestea sunt confectionate din oteluri cu caracteristici improprii, nerespectand exigentele normativelor in vigoare destinate domeniului constructiilor, SR EN 1993-1-1 si SR EN 10219-1, care se impun pentru practica proiectarii si executiei excavatiilor adanci.

Fara documentele de trasabilitate disponibile pentru asigurarea nivelului de calitate necesar in constructii si fara vreo informatie cu privire la solicitarile la care au fost supuse anterior, confectiile metalice folosite pentru sustinerea excavatiilor prezinta adesea defecte structurale vizibile precum deformari excesive, sau mai greu de identificat, cum ar fi subtierea peretilor elementelor in urma corodarii si reparatii neconforme. Toate acestea influenteaza capacitatea de rezistenta a elementelor fie prin reduceri ale sectiunii, fie din cauza eforturilor necunoscute, remanente din utilizarile anterioare. Astfel, in mod evident nu este asigurata capacitatea de rezistenta necesara calculata si impusa prin proiect. Acest fapt pune in pericol atat excavatiile pentru care sunt utilizate si personalul de executie, cat si constructiile invecinate si pe locatarii acestora.

De asemenea, alcatuirea sistemelor de sprijinire a peretilor de sustinere a excavatiilor presupune de obicei imbinarea elementelor metalice cu ajutorul tablelor groase prin intermediul sudurilor executate pe santier. Executia sudurilor pe santier este dependenta de conditiile meteorologice si practic nu poate fi realizata in conditii nefavorabile precum temperaturile scazute, ploaia, vantul sau ninsoarea. Practica actuala ne releva faptul ca sudurile executate pe santier de cele mai multe ori nu sunt verificate de personal calificat si nici testate conform normelor in vigoare. Verificarea sudurilor realizate in santier de catre personal calificat ar conduce la o durata mai indelungata a santierului atat din cauza timpului necesar testarilor cat si in urma lucrarilor corectoare ce ar trebui efectuate, crescand de asemenea si costul executiei. Pentru pregatirea elementelor in vederea realizarii imbinarilor de obicei se executa debitari ale elementelor prin taieri cu flacara executate chiar in santier. Debitarea elementelor metalice prin taieri cu flacara, precum si sudurile executate in santier sunt operatiuni imprecise, conducand la imbinari realizate adesea defectuos, care au o capacitate de rezistenta mai mica decat cea calculata in proiect.

Conformarea actuala a sistemelor de sustinere a terenului prin intermediul confectiilor metalice nu permite demontarea elementelor decat prin taierea lor in mai multe bucati. Astfel, practica curenta de utilizare a confectiilor metalice cu rol de sustinere a peretilor ingropati are impact negativ si asupra mediului din cauza operatiunilor energofage si poluante precum sudurile electrice executate pe santier si operatiunile de taiere cu flacara a confectiilor metalice dupa fiecare utilizare temporara. De asemenea, transformarea unei parti importante a elementelor metalice utilizate in deseuri metalice dupa fiecare utilizare temporara pentru o perioada foarte scurta de timp creste costul de realizare a sistemelor de sustinere a excavatiilor si are impact negativ asupra mediului.

Sistemul inovator de spraituri SAIDEL pentru sustinerea excavatiilor indeparteaza dezavantajele mentionate mai sus prin utilizarea modulelor metalice usor demontabile si reutilizabile, care respecta pe deplin standardele de calitate in constructii. Piesele metalice de imbinare ale sistemului modular de sustinere SAIDEL sunt confectionate cu asigurarea calitatii lucrarilor in constructii si au certificate de conformitate si documente de trasabilitate corespunzatoare, iar imbinarile mecanice ale elementelor in santier se realizeaza cu usurinta prin intermediul suruburilor si al bolturilor. Eliminandu-se atat necesitatea executiei sudurilor in santier, cat si taierea cu flacara a elementelor metalice, prin intermediul sistemului de imbinari mecanice cu suruburi si bolturi se scurteaza considerabil durata de executie.

Instalarea spraiturilor SAIDEL se realizeaza in orice conditii meteorologice si prin urmare termenul de executie devine independent de vreme, fapt deosebit de important pentru respectarea graficului de executie.

Pe de alta parte, elementele de sustinere a excavatiilor sunt expuse actiunilor climatice, precum variatiile de temperatura diurne (∆≈30°C) cat si cele sezoniere (∆≈60°C) sau variatiile nivelului apei subterane in spatele peretilor ingropati. Actiunile mai sus mentionate conduc la deformatii si eforturi variabile in elementele de sustinere a excavatiei si in masivul de teren sprijinit, care trebuie considerate in mod obligatoriu in proiectare.

Pe langa sistemul modular de spraituri, SAIDEL Engineering a dezvoltat sistemul de monitorizare avansata, in pas cu stadiul tehnologic actual la nivel international, care permite urmarirea continua, „in timp real”, a deformatiilor si eforturilor din elementele de sustinere. Odata cu monitorizarea continua, „in timp real”, prin intermediul sistemului inovator actionat de prese hidraulice, sistemul modular de sustinere SAIDEL confera controlul eforturilor si al deformatiilor atat in elementele de sustinere si in peretii ingropati, cat si in masivul de teren sprijinit pe care sunt fundate constructiile invecinate care sunt sensibile la tasari, in conditiile utilizarii economice a unui numar redus de spraituri.

De asemenea, prin modelarea spatiala a sistemelor de sustinere a excavatiilor cu ajutorul programelor de calcul avansate, SAIDEL Engineering vizeaza siguranta si eficienta economica maxima a sistemelor de sustinere a excavatiilor proiectate.

Elementele componente ale sistemului modular de spraituri SAIDEL se transporta compact, se asambleaza si demonteaza rapid prin intermediul imbinarilor cu suruburi si bolturi, reducand numarul de transporturi si manipulari cu mijloacele mecanizate din santier si eliminand necesitatea debitarii elementelor metalice constitutive in santier.

Astfel, pe tot parcursul utilizarii, incepand de la producerea in unitati specializate in confectii metalice si continuand cu aprovizionarea in santier, manipularea, montarea, demontarea, evacuarea din santier, depozitarea si reutilizarea frecventa planificata a modulelor componente la multe lucrari, se reduce considerabil consumul de combustibil, consumul de energie, de manopera, poluarea in mediul urban, precum si durata santierelor, toate avand multiple implicatii pozitive considerabile asupra mediului urban si asupra vietii cetatenilor.

De asemenea, prin proiectarea cu maxima eficienta, executia rapida si monitorizarea avansata se vizeaza economii materiale care vor conduce la reducerea pretului constructiilor, facand constructiile mai accesibile ca pret de achizitie si inchiriere pentru utilizatorul final.

Investitia initiala considerabila pentru proiectarea, testarea si executia sistemului de spraituri modulare cu deformatii si eforturi controlate activ se justifica prin avantajele principale oferite privind siguranta oamenilor si a constructiilor invecinate, scurtarea duratei santierelor, economiile de materiale, energie, combustibil si manopera si probabil cel mai important prin protectia mediului in urma reducerii CO2, NOx si PM.

Sistemul inovator de sustinere SAIDEL este oferit la dispozitia tuturor dezvoltatorilor si constructorilor in cadrul oricaror lucrari de excavatii adanci, proiectarea lucrarilor de sustinere realizandu-se rapid si sigur in functie de conditionarile fiecarui amplasament.

Sistemul modular de spraituri SAIDEL prezinta avantajul montarii acestora pe orice vreme, iar viteza de montare si demontare a sistemului, independenta de conditiile metereologice, garanteaza finalizarea executiei intr-un timp scurt si la termen. Viteza in executie a sistemului inovator SAIDEL si sistemul de monitorizare continua produc economii substantiale de timp in cadrul oricarui proiect de executie si ofera garantia executiei sigure si economice a excavatiilor adanci.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 44

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/09/01/saidel-engineering-sistemul-inovator-de-spraituri-saidel-in-slujba-dezvoltatorilor-si-a-constructorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.