«

»

SRGF: Moment aniversar al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii

Share

SRGF, ca Societate Profesionala Nationala, s-a infiintat in anul 1990 si iata ca in acest an, 2020, aniversam 30 de ani de existenta, caracterizata prin aplicarea si respectarea prevederilor statutare asa cum au fost gandite si aprobate de membrii fondatori ai acestei Societati si perpetuate de actualii membri.

Din pacate ne aflam intr-o perioada complicata, neasteptata si neobisnuita a vietii personale si profesionale, care a condus la abordari diferite in relatiile interumane si intercolegiale.

Ca Membri voluntari ai unei Societati Profesionale Nationale avand caracter tehnic si stiintific, consider ca este bine, intr-un astfel de moment de cumpana, sa reamintim care sunt scopurile activitatii noastre colegiale, care sunt obiectivele si mijloacele pentru realizarea acestora.

La acest moment aniversar ar fi util ca membrii SRGF ca si toti cei interesati de activitatea noastra sa deschida pagina web a SRGF si sa reciteasca articolele din Statut referitoare la forma, scopul si obiectivele SRGF precum si Codul de Etica Profesionala si cu totii sa ne acordam un timp de reflectie.

Vom observa ca SRGF reprezinta o organizatie profesionala a specialistilor cu pregatire superioara din domeniul Geotehnica si Fundatii, promovand cooperarea intre acestia, militand pentru respectarea de catre acesti specialisti a normelor eticii profesionale.

Ajunsi in acest moment aniversar dar si de reflectie, incercam sa realizam un scurt bilant al acestor ani, care in mod firesc ar fi fost prezentat la a XIV-a Conferinta Nationala de la Bucuresti, in septembrie 2020. Cum situatia a impus amanarea acesteia in iunie 2021, marcam momentul celor 30 de ani prin sublinierea principalelor activitati si realizari ale SRGF pe plan national si international.

In acest scop, impreuna, in sistem electronic si virtual, pe pagina web a SRGF, putem sa revedem colectia RRGF (Revista Romana de Geotehnica si Fundatii) unde, ca si in colectia Revistei Constructiilor, vom regasi momente si activitati tehnice si stiintifice de prestigiu organizate de membrii SRGF.

Virtual sau fizic ne putem intoarce in bibliotecile proprii si sa rasfoim volumele Conferintelor Nationale, care prin continut constituie o dovada elocventa a cresterii si dezvoltarii Scolii Romanesti de Geotehnica si Fundatii. Sa recitim momentele de istorie a SRGF evocate adesea de Profesorul Iacint Manoliu in volumul Conferintei Nationale de la Cluj (2020) ca si in paginile RRGF si ale Revistei Constructiilor.

Virtual, orice persoana preocupata de activitatea specifica a SRGF poate intra pe pagina web a ISSMGE, regasind in volumele Conferintelor Europene si Mondiale articolele reprezentantilor SRGF, a caror participare si prezenta fizica au crescut numeric si calitativ an de an, asigurand vizibilitatea si prestigiul international al Romaniei in domeniul Geotehnica si Fundatii.

Stimati colegi, am putea sa marcam acest moment aniversar la a XIV-a Conferinta Nationala de la Bucuresti in 2021, prin volumul si calitatea articolelor si prezentarilor Dumneavoastra, deoarece viata ne-a oferit un ragaz pentru pregatirea unor lucrari profesionale si stiintifice de un inalt nivel. Am putea sa ne intrebam astfel, fiecare, cum putem contribui pentru a asigura Conferintei caracterul Aniversar!

Desigur acest mesaj/articol nu si-a propus sa constituie un raport de activitate, dar reprezinta o sinteza care demonstreaza ca prin activitatile specifice desfasurate de membrii filialelor (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara) SRGF raspunde scopului sau statutar.

Astfel, pe plan national a intrat deja in traditie organizarea periodica (minimal semestrial) de catre SRGF central si respectiv filiale, cu sprijinul membrilor colectivi, a unor manifestari stiintifice de diseminare a celor mai noi si moderne metode de calcul, abordari teoretice si practice, norme tehnice, tehnologii, produse si materiale specifice domeniului.

La multe dintre aceste manifestari au participat, alaturi de specialistii romani, personalitati marcante din lumea geotehnicii mondiale, inclusiv din conducerea ISSMGE, presedintele precum si vicepresedintii pentru Europa.

Pe plan international SRGF este o prezenta activa probata, recent, prin organizarea cu succes a Conferintei Tinerilor Geotehnicieni (Sibiu 2017) unde a fost lansat sloganul devenit celebru international Proud to be Geotechnical Engineer, ca si prin incredintarea organizarii Conferintei Dunarene la Bucuresti in 2022.

Reprezentam un nume in Ingineria Geotehnica Europeana, castigat prin activitatea stiintifica a inaintasilor nostri, ca si a membrilor actuali, care lucreaza in diferite comitete tehnice, care sunt prezenti activ la diferitele manifestari stiintifice ca autori ai lucrarilor prezentate, presedinti de sectii, moderatori. Profesori europeni de prestigiu au fost bucurosi si mandri sa primeasca la recomandarea si cu sustinerea SRGF Titlul de Profesor honoris causa al Universitatilor Tehnice romanesti: UTCB, Iasi, Cluj.

Ca diversificare si extindere a activitatilor SRGF pe plan national trebuie subliniate si actiunile de noutate prin care se realizeaza un transfer de cunostinte intre generatii prin diferite metode didactice, respectiv Tabara de vara organizata prin rotatie de filiale si cursurile de pregatire profesionala organizate de filialele SRGF impreuna cu Universitatile Tehnice din tara.

Toate aceste activitati, si cu precadere Conferintele nationale, reprezinta momente sociale de intalnire organizata a membrilor nostri, prilej pentru dezbateri profesionale, schimburi de idei, pareri si initiative, constituind astfel cadrul Adunarilor Generale.

Astazi, la un moment aniversar virtual, amanat fizic pentru o perioada mai sanatoasa si sigura, privind cu nostalgie si respect in urma, poate cu satisfactiile unor reusite, dar chiar si in spirit autocritic, observam faptul ca activitatile citate sau poate si unele uitate, dar toate realizate, se datoreaza muncii voluntare a unui numar relativ redus de membri activi in organizarea acestor evenimente, la care, in schimb, participa fizic in general un numar insemnat de membri, ceea ce ne bucura, dar, din pacate, mare parte dintre acestia raman pasivi, ceea ce ne intristeaza.

Constatam, astfel, ca nu am reusit sa cream o emulatie in randul tuturor colegilor nostri si iata ca mai avem destule de facut. Dupa trei decenii de existenta in forma organizatorica actuala, dar in realitate dupa cca. 45 de ani de activitate stiintifica nationala in domeniul de Geotehnica si Fundatii, este evident ca in SRGF sunt necesare reorganizari ale activitatilor intr-un cadru modern de dialog si diseminare a informatiilor, adaptarea stilului de munca la posibilitatile tehnice si tehnologice actuale, cu implicarea mai larga a membrilor societatii.

In astfel de actiuni de innoire a unor metode si instrumente de lucru nu trebuie uitat sau diluat spiritul real al acestei Societati profesionale, caracterul sau stiintific si educational, necesar unui domeniu ingineresc profund si complex, care implica o mare raspundere, si in acest sens trebuie tratat cu seriozitate si competenta.

Este rolul SRGF de a veghea la pastrarea traditiilor si patrimoniului material si spiritual al acestei familii a geotehnicienilor din Romania, ridicand stacheta tehnica si stiintifica prin activitatile sale specifice statutare si respectand codul de etica profesionala.

SRGF isi manifesta deschiderea de a primi oricand noi membri si initiative pentru a desfasura activitati educationale, stiintifice cu un continut de fond si nu de forma, conform principiilor sale de organizare si functionare statuate si care asigura recunoasterea sa pe plan international cu drepturile si obligatiile care ne revin.

La acest moment aniversar, intr-o perioada dificila, cu speranta vremurilor bune ce vor urma si prin munca noastra, sa strangem randurile si sa ramanem uniti in familia SRGF, creata de inaintasii nostri si careia trebuie sa-i asiguram viitorul, in marea familie a constructiilor si constructorilor din Romania!

 

MULTA SANATATE SI PUTERE DE MUNCA!

 

Presedinte SRGF,

Profesor Universitar Emerit, Doctor Inginer Sanda MANEA

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/09/01/srgf-moment-aniversar-al-societatii-romane-de-geotehnica-si-fundatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.