In nordul Suediei va fi construita cea mai inalta cladire de lemn si aluminiu din lume, avand 20 de etaje. Cladirea proiectata de arhitectii de la biroul White Arkitekter, in care se afla, printre altele, o sala de concerte, un spa si un hotel, este un model de realizare a conceptului de constructii verzi.
Casa de cultura Sara din Skellefteå, dotata cu cele mai avansate sisteme din aluminiu ALUPROF, va fi inaugurata in vara anului 2021.
Cladirea, a carei construire a inceput in toamna anului 2018, urmeaza sa devina simbolul si punctul de reper din aceasta parte a tarii. Casa de cultura poarta numele binecunoscutei scriitoare suedeze Sara Lidman, care provine din aceasta regiune. Ideea care i-a ghidat pe creatori a fost construirea unei cladiri care sa imbine cultura si divertismentul. Aici se vor desfasura, printre altele, intalniri pline de inspiratie, expozitii, concerte, spectacole si banchete.
Sara Kulturhus va deveni un spatiu cu dezvoltare dinamica pentru locuitorii orasului si oaspetii din toata Suedia si din strainatate.
Cladirea este compusa din doua segmente: o parte joasa, cu 4 niveluri, in care au fost planificate 6 sali de conferinte si divertisment care pot gazdui peste 3.200 de persoane si un turn care se ridica la o inaltime de 80 de metri, in care au fost amplasate 250 de camere de hotel de lux, un restaurant cu vedere panoramica si un spa.
Cea mai inalta cladire de lemn din lume
Obiectivul firmelor care colaboreaza la aceasta investitie este sa creeze o cladire prietenoasa cu mediul si in concordanta cu conceptul de economisire a energiei. Cladirea, pentru a carei construire vor fi folosite in principal lemnul, aluminiul si sticla, se subscrie strategiei constructiilor din lemn, adoptata de localitatea Skellefteå. Traditia scandinava a constructiilor din lemn se intalneste aici cu cele mai noi solutii de inginerie, datorita carora investitia a devenit model de proiectare durabila si de constructie verde.
Partea de jos a cladirii, in care se afla casa de cultura, a fost executata din lemn prefabricat, intarit cu placi de beton, care distribuie greutatea turnului. Vitrarile au fost executate cu sistemul MB-SR50N HI+ ALUPROF, modificat special pentru nevoile acestei investitii.
„Fatada din segmentul de jos al cladirii a fost executata cu sistemul MB-SR50N HI+, care poate fi dotat cu o vitrare de pana la 1.100 kg, ce permite obtinerea unor vederi panoramice incredibile din interiorul cladirii. Pe langa valorile estetice, sistemul garanteaza durabilitatea si rezistenta structurii. Peretele montant-traversa are un izolator din polietilena, care asigura o foarte buna izolare termica (Uf de la 0,59 W/m2K) si fonica, facilitand suplimentar montajul fatadei. Mai mult, sistemul MB-SR50N HI+ detine certificatul emis de Institutul PHI Darmstadt cu cea mai ridicata clasa, A+, fiind recomandat pentru construirea cladirilor pasive” – declara Piotr Mika, directorul departamentului de asistenta tehnica ALUPROF SA.
Pe de alta parte, zona hoteliera este construita din module prefabricate din lemn pentru camere, cu vitrari panoramice, care reflecta orizontul. Acest lucru lasa impresia ridicarii libere a turnului deasupra casei de cultura. Elementul distinctiv al structurii fatadei este tehnologia utilizata (denumita Double Skin), care creste eficienta energetica a cladirii.
Fatada casei de cultura este compusa dintr-o vitrare dubla, care asigura efectul contopirii in fundal.
Invelisul exterior a aparut cu ajutorul sistemului MB-SW55 ALUPROF dedicat si proiectat pentru aceasta realizare, care a obtinut certificarea de mediu BVB si evaluarea GOLD/ BREEM SE.
Vitrarea tripla din interior a fost executata cu sistemul MB-86 SI, caracterizat de o rezistenta ridicata a profilelor si o buna izolare termica (Uf de la 0,92 W/m2K).
Proiectul Skellefteå Kulturhus a obtinut premiul MIPIM Architectural Review Future Projects Awards in cadrul evenimentului international de real estate organizat an de an la Cannes. A fost de asemenea nominalizat pentru World Architecture Festival 2018 si MIPIM Awards 2018 la categoria Best Futura Project.
Lider de piata si trendsetter
ALUPROF SA face parte din Grupul de Capital Kęty SA – listata la Bursa de Valori din Varsovia, este firma de productie cea mai moderna si cu cel mai rapid grad de dezvoltare din sectorul de aluminiu din Europa Centrala si de Est. ALUPROF este totodata unul dintre liderii din domeniu in Europa, furnizand solutii de calitate recunoscuta, ridicata. Societatea are 5 unitati de productie in Polonia si 9 subsidiare in Europa si SUA. Este prezenta in 55 de tari si se afla intr-o continua expansiune pe noi piete internationale. Firma furnizeaza sisteme moderne pentru fatade, sisteme ignifuge, structuri anti-efractie si solutii cu economisire de energie folosite in constructiile pasive, sisteme de aluminiu pentru ferestre si usi, sisteme de porti si rulouri. Solutiile dezvoltate de ALUPROF indeplinesc cele mai stricte cerinte ale constructiilor moderne.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 20
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns