«

»

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO – la 30 de ani de la infiintare si 25 de ani de prezenta activa in FIEC. Mesajul conducerii Federatiei Europene a Industriei de Constructii

Share

As dori sa transmit cele mai calde felicitari, alaturi de ceilalti membri ai FIEC, pentru aniversarea a 30 de ani de la infiintarea ARACO. Daca o organizatie reuseste sa treaca prin toti acesti ani, inseamna ca ea a fost capabila sa dezvolte o retea de membri puternica si reprezentativa si sa fie recunoscuta ca o voce de top pentru companiile din sector. 

ARACO a devenit in mod oficial membra a FIEC in iunie 1995, aproape simultan cu transmiterea de catre Romania a solicitarii de aderare la Uniunea Europeana, demers finalizat in ianuarie 2007, cand aceasta a devenit oficial membra a UE. Aderarea ARACO la FIEC a demonstrat dorinta de a completa procesul politic cu o integrare la nivel sectorial astfel incat sa beneficieze cat de mult posibil de inerentele dezvoltari. 

Nu trebuie sa uitam ca cca 75% din legislatia nationala depinde direct sau indirect de legislatia comunitara, astfel explicandu-se importanta unei prezente puternice la Bruxelles, in mod special pentru un sector cum este cel al constructiilor, care joaca un rol cheie in economia europeana: in 2019 acesta a reprezentat mai mult de 1.300 miliarde de euro (9,5% din PIB-ul UE), 3 milioane de companii (in principal IMM) si cca 13 milioane de angajati. 

De-a lungul timpului, implicarea ARACO in activitatile FIEC a fost extinsa in mod constant, cu precadere in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor industriale in tarile Europei Centrale si de Est, dar nu numai. Cateva exemple demne de mentionat ar fi:

  • Organizarea unei Conferinte europene la Bucuresti, in 2010, in vederea promovarii fondurilor sociale paritare in cadrul proiectului derulat de partenerii sociali europeni din sectorul de constructii, FIEC pentru angajatori si EFBWW (Federatia Europeana a Lucratorilor din Constructii si Industria Lemnului) pentru angajati. Conferinta a oferit o excelenta oportunitate de a prezenta sistemul romanesc al fondurilor de protectie sociala CSC (Casa Sociala a Constructorilor), unde ARACO a fost unul dintre fondatori, un model foarte bun in Europa Centrala si de Est. Dupa acest eveniment, CSC a decis sa se alature AEIP, Asociatia Europeana a Fondurilor Sociale Paritare.
  • Implicarea ARACO ca partener intr-o serie de proiecte europene in cadrul Dialogului social european, cum ar TANSIRC, avand ca scop dezvoltarea capacitatii organizationale a partenerilor sociali din CEE pentru a consolida relatiile industriale la nivel national, sau TUWIC, care are ca scop confruntarea problemelor generate de munca nedeclarata in industria constructiilor. In cadrul TUWIC, au fost derulate o serie de campanii de constientizare concentrate pe sectorul de constructii.
  • Mai recent, in 2018, organizarea unei Conferinte la Bucuresti, impreuna cu ARIC (Asociatia Romana a Inginerilor Consultanti), denumita „2018 – An de rascruce pentru Infrastructura din Romania”, la care au participat si reprezentanti ai FIEC si EFCA (Federatia Europeana a Inginerilor Consultanti).
  • In final, in colaborare directa cu Presedintele ARACO, dl Laurentiu Plosceanu, au fost intreprinse mai multe initiative in cadrul CESE (Comitetul Economico-Social European), unde acesta este membru, pe teme precum Eliminarea azbestului din UE, Lucrand cu azbestul in reabilitarea energetica si, mai recent, Revizuirea Machinery Directive. 

Daca privim acum, pentru o clipa, catre urmatorii 30 de ani si principalele politici care vor influenta sectorul de constructii, intelegem ca este crucial pentru FIEC sa isi consolideze relatiile cu membrii sai, inclusiv ARACO, si sa-i sprijine in scopul intaririi pozitiilor acestora la nivel national.

Aproximativ 75% din populatia UE va locui in zone urbane, in orase inteligente cu cladiri eficiente energetic si accesibile, construite cu materiale si echipamente mai eficiente. Utilizarea tehnologiilor digitale inca din faza de proiectare, pe tot parcursul ciclului de viata al constructiilor si integrarea materialelor inovatoare vor contribui in mod semnificativ la dezvoltarea si aplicarea principiilor economiei circulare si, in final, la o tranzitie inclusiva catre o Europa neutra din punct de vedere climatic.

Tehnologiile de comunicare vor fi produs o schimbare de paradigma in viata cotidiana: sisteme de transport autonome, noi tehnologii de livrare, „mobilitatea ca un serviciu”, un exemplu fiind partajarea masinilor si bicicletelor, precum si scheme de munca alternative, cum ar fi munca de la distanta, vor schimba radical modul in care oamenii si bunurile se misca si interactioneaza. Infrastructura inteligenta, conectata constant la transportul nostru, va imbunatati si va face mai sigura mobilitatea oamenilor si a bunurilor in UE, crescand competitivitatea economiilor noastre precum si nivelul de viata. 

In acest context este evident ca prioritatile UE si in principal „Green Deal”, alaturi de tranzitia digitala, impreuna cu adaptarea necesara a schemelor de pregatire si educare, nu pot fi atinse fara o implicare puternica a sectorului de constructii. 

Cu atat mai mult, „EU Recovery Fund” va forta statele membre sa isi elaboreze propriile planuri si prioritati, daca doresc sa fie beneficiare. 

Pandemia COVID-19 a avut un impact puternic asupra industriei noastre, insa provocarile care ne stau in fata reprezinta o ocazie unica de relansare a acestui sector al constructiilor. 

FIEC a lucrat intens pe aceste teme, in legatura directa cu Comisarul Thierry Breton, responsabil cu Piata interna, pentru a mentine industria constructiilor in centrul procesului de recuperare si pentru a continua sa asigure sprijinul pentru membri in perioada de implementare. 

FIEC nu reprezinta nimic fara federatiile membre din toata UE, si numai alaturi de implicarea si hotararea acestora va fi posibil sa depasim perioada dificila pe care o traversam in aceste luni si sa ne realizam obiectivele ambitioase care ne asteapta. 

De aceea contam pe ARACO in continuarea rolului si implicarii in FIEC asa cum a facut-o in ultimii 25 de ani de cand este membru.

 

Domenico Campogrande,

Director general FIEC

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/asociatia-romana-a-antreprenorilor-de-constructii-araco-la-30-de-ani-de-la-infiintare-si-25-de-ani-de-prezenta-activa-in-fiec-mesajul-conducerii-federatiei-europene-a-industriei-de-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.