Pamantul umed, cu capacitate portanta redusa si cu granulatie fina reprezinta o provocare pentru multe santiere. Zonele argiloase, umede, creeaza conditii de lucru precare, precum si un acces dificil al utilajelor de constructie in santier. De asemenea, un astfel de teren face dificila atingerea cerintelor de capacitate portanta si a gradului de compactare a pamantului stabilit de catre inginerii civili sau geotehnici in proiectarea lucrarilor. In lipsa tratarii sau stabilizarii cu lianti hidraulici, pamanturile cu rezistente mecanice reduse si capacitate portanta scazuta formeaza terasamente de calitate slaba.
Prin adaugarea liantilor pe baza de var, adaptati tipului de pamant, este posibila eliminarea completa sau cel putin reducerea considerabila a volumului de materiale care urmeaza sa fie furnizate. Primul efect este o uscare a pamantului si o crestere semnificativa a capacitatii sale portante. Apoi, dupa doar cateva ore se constata o reducere a indicelui de plasticitate si crestere a valorilor CBR si IPI. Pe termen lung, datorita reactiilor puzzolanice intre pamant si var, terenul va avea o rezistenta crescuta si va permite construirea proiectelor mari de inginerie civila, cum ar fi drumuri, zone industriale, aeroporturi etc.
ViaCalco® imbunatateste rapid proprietatile pamanturilor coezive si necoezive in timpul constructiei si poate aduce modificari pe termen lungale proprietatilorfundamentaleale pamantului. ViaCalco® actioneaza pe 3 planuri:
- Uscarea pamantului – Reduce umiditatea pamantului prin reactia exotermica
- Modificarea pamantului – Scade plasticitatea, ajuta la compactare si creste rezistenta la compresiune
- Stabilizarea pamantului – Creste rezistenta la compresiune pe termen lung si reduce potentialul de umflare si contractie a pamantului
STUDIU DE CAZ
Pentru a raspunde provocarilor geotehnice ale construirii unei sosele de centura intr-o zona sensibila din nordul Frantei s-au analizat mai multe tehnici in vederea minimizarii impactului asupra sustenabilitatii si obtinerii unei solutii integrate:
1.Stabilizarea pamanturilor cu var
- Uscarea naturala
- Inlocuirea pamantului (transport si reumplere cu pamant adecvat)
Pentru a gestiona pamanturile umede argiloase , in locul notiunilor teoretice, s-au efectuat pe acest caz concret o Analiza de cost a ciclului de viata precum si o Analiza asupra impactului social.
Rezultatele studiului au relevat faptul ca tehnica stabilizarii pamanturilor a adus beneficii sustenabile conducand la o finalizare mai rapida a lucrarilor (optiunea 1), minimizand expunerea contractorilor la riscuri de accidente si generand costuri mai reduse fata de uscarea naturala (optiunea 2) si inlocuirea pamanturilor (optiunea 3). De asemenea, in timp, reactia de carbonatare a aplicatiilor pe baza de var genereaza absorbtia dioxidului de carbon din mediul ambient.
Sursa: Geotechnical know-how that supports decision making towards sustainable infrastructure, ECSMGE-2019.
Pentru mai multe informatii cu privire la solutiile pentru stabilizarea pamanturilor, click aici: http://www.carmeuse-construction.com/ro/viacalco
Contact:
Carmeuse Romania
Str. Carierei Nr. 127A, 500052 Brasov, Romania
Tel: +40 268 516 841 Email: constructii@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-construction.com/ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 44
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 162 – septembrie 2019, pag. 34
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns