«

»

INFO JURIDIC: Amenzi pentru construirea fara autorizatie!

Share

Aplicarea amenzii pentru o constructie executata fara autorizatie nu se poate realiza mai tarziu de trei ani de la data la care constructia a fost finalizata in fapt. 

Executarea unor lucrari de construire in lipsa autorizatiei emise conform legii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 100.000 lei, in timp ce nerespectarea prevederilor autorizatiei de construire se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei. Constatarea contraventiilor se realizeaza de catre Politia locala prin serviciul „disciplina in constructii”.

Dreptul de a aplica amenda privind executarea fara autorizatie a lucrarilor de construire se poate realiza in termen de maximum trei ani de la data savarsirii faptei. Conform unei decizii emise recent de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul unui Recurs in interesul legii (R.I.L.), termenul de trei ani incepe sa curga cel mai tarziu de la data la care constructia a fost terminata in fapt, adica au fost finalizate toate elementele structurale necesare utilitatii pentru care a fost edificata.

S-a clarificat astfel o practica divergenta a instantelor de judecata, unele dintre acestea considerand ca termenul de prescriptie de trei ani incepe sa curga de la data la care organele de control au constatat contraventia, indiferent de data finalizarii lucrarilor de construire.

Conform legii, in plus fata de sanctiunea amenzii, constructiile edificate fara autorizatie de construire, cu nerespectarea prevederilor acesteia, sau care nu au incheiat proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, nu se considera finalizate, nefiind posibila intabularea in cartea funciara.

In plus, incepand din anul 2019, proprietarul care a executat o astfel de lucrare de construire nu poate solicita instantei de judecata sa ii recunoasca pe cale judiciara dreptul de proprietate asupra constructiei nelegal edificate.

 

Autor:
dr. Daniel Moreanu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 28

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/info-juridic-amenzi-pentru-construirea-fara-autorizatie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.