«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Imbunatatirea capacitatii portante a terenurilor moi si asigurarea stabilitatii pentru construirea rambleurilor inalte

Share

Necesitatea dezvoltarii rapide a cailor de comunicatii din Romania a condus la initierea unui program major de dezvoltare a infrastructurii feroviare si rutiere, si, plecand de la ideea de a nu afecta terenurile agricole, proprietatile particulare si, in special, de a evita un impact major asupra mediului, au fost alese trasee noi in zone total defavorabile din punct de vedere tehnic.
Terenurile de fundare deficitare sufera deformatii mari si deseori inegale sub sarcini externe si, prin urmare, au nevoie de imbunatatiri daca sunt folosite ca suport pentru terasamente.
Proiectarea terasamentelor pe astfel de terenuri este legata de necesitatea studierii si analizarii factorilor care influenteaza rezistenta, deformabilitatea si stabilitatea generala.

 

Materialele geosintetice, o alternativa pentru imbunatatirea terenurilor de fundare

Dezvoltarea materialelor polimerice sub forma de geosintetice a adus o schimbare majora in domeniul ingineresc, iar geosinteticele sunt disponibile astazi intr-o gama larga de compozitii adecvate diferitelor aplicatii si medii. In ultimele decenii, inginerii constructori au manifestat un interes din ce in ce mai mare pentru geosintetice si pentru intelegerea utilizarii lor corecte. Simultan, s-au facut progrese semnificative in ceea ce priveste utilizarea geosinteticelor in aplicatii din domeniul ingineriei. Aceste evolutii au avut loc gratie dialogului continuu intre ingineri si cercetatori, atat in domeniul ingineriei cat si in industria geosintetica.

Geogrila: Este un produs geosintetic, polimeric, format dintr-o retea deschisa regulata compusa din elemente intersectate rezistente la tractiune, numite nervuri, conectate integral la noduri.

Nodurile pot fi legate prin extrudare, lipire sau intrepatrundere, iar in functie de acest lucru avem geogrile extrudate, geogrile legate (cu noduri rigide) si geogrile tesute (flexibile).

Firma Tensar® a proiectat si produs forma biaxiala originala a geogrilei, care pana acum a fost geogrila cea mai performanta in aplicatii din domeniul infrastructurii. Prin politica Tensar® de inovare si dezvoltare continua a produselor, provocarea echipei de cercetare a fost sa imbunatateasca geogrila biaxiala astfel incat sa obtina mai multe beneficii pe termen lung. Inovatiile elaborate au condus la o schimbare revolutionara, trecandu-se de la forma rectangulara a geogrilei la cea triunghiulara. Aceasta schimbare, asociata cu cresterea grosimii nervurii si eficienta imbinarii ofera agregatului o confinare mult imbunatatita.

Aproape exclusiv, materiile prime din care sunt produse geosinteticele sunt de tip polimeric. Polimerii sunt materiale cu greutate moleculara foarte ridicata si au multiple aplicatii in societatea actuala. Polimerii utilizati pentru fabricarea geosinteticelor sunt in general termoplastici, care pot fi amorfi sau semi-cristalini. Astfel de materiale se topesc la incalzire si se solidifica la racire. Ciclurile de incalzire si racire pot fi aplicate de mai multe ori fara a afecta proprietatile. O importanta majora o constituie folosirea de materiale virgine, in contextul in care tot mai des, din considerente economice, se prefera alegerea geosinteticelor din materiale reciclate, care din punct de vedere calitativ si al comportarii in timp sunt net inferioare.

Cand se utilizeaza geosintetice, cea mai frecventa intrebare este: Care este durata de viata asteptata de la aceste materiale? Nu exista un raspuns direct la aceasta intrebare. Cu toate acestea, pe baza testelor de performanta accelerate in laborator si a unui anumit nivel de experienta acumulat in timp, se asteapta ca geosinteticele sa aiba o durata de viata de aproximativ 120 de ani, cu conditia sa fie utilizate in mod adecvat in aplicatii de teren. De fapt, este inca o chestiune de „a crede sau a nu crede”.

 

Construirea terasamentelor pe terenuri moi

Reguli generale

Construirea terasamentelor pe pamanturi foarte compresibile/moi a fost si este o provocare pentru inginerii geotehnicieni. In metoda conventionala de construire, pamantul moale este excavat si inlocuit cu un pamant adecvat sau este imbunatatit (prin preincarcare, compactare dinamica, imbunatatire cu piloti de var, coloane de balast/piatra sau incluziuni rigide).

Aceste optiuni pot prelungi timpul de executie si pot suplimenta costurile, ceea ce nu este convenabil pentru beneficiari. Ca optiune alternativa este posibila folosirea de materiale geosintetice pentru imbunatatirea capacitatii portante a terenului de fundare si pentru asigurarea stabilitatii terasamentelor in cazul rambleurilor inalte.

Stabilitatea terasamentelor pe terenuri moi poate fi imbunatatita prin utilizarea materialelor geosintetice instalate in zona de contact a terasamentului (aceasta solutie se poate aplica la rambleuri care nu au inaltimea foarte mare iar tasarea nu este influentata foarte mult, asigurand doar o tasare uniforma) sau pot fi instalate sub rambleu printr-o perna din material granular cu grosime variabila, in functie de inaltimea terasamentului si de natura terenului, cu mai multe randuri de materiale geosintetice.

 

Asigurarea capacitatii portante si a stabilitatii generale a terasamentelor prin ranforsarea terenului suport

Atunci cand se studiaza si se proiecteaza o perna din material geosintetic (geotextil tesut, geogrila sau geocompozit), se analizeaza stabilitatea initiala, etapele de construire si stabilitatea generala. Daca factorul de stabilitate calculat este inadecvat, armarea ofera o forta de rezistenta suplimentara in conditiile de echilibru. Daca stabilitatea in starea finala este adecvata fara armare, se poate arma baza doar pentru uniformizarea tasarii, iar durata de functionare a armaturii corespunde perioadei de consolidare. In cazul in care stabilitatea calculata a terasamentului fara armaturi nu poate fi garantata in starea finala, armatura trebuie proiectata pentru durata de viata operationala a terasamentului. Calculul de stabilitate trebuie efectuat atat in conditii statice cat si dinamice, folosind parametrii de calcul in conditii drenate si nedrenate. Toate mecanismele posibile de cedare trebuie luate in considerare la investigarea stabilitatii terasamentelor pe terenuri moi si analiza de stabilitate va tine cont de prevederile SR EN 1997.

Atunci cand se calculeaza factorul de siguranta al unui rambleu asezat pe un strat moale, este necesar sa se investigheze mai multe planuri de alunecare, si anume:

  • planurile de cedare care apar in structura terasamentului si nu intersecteaza straturile de armare;
  • planurile de cedare care apar in structura terasamentului si intersecteaza straturile de armare;
  • planurile de cedare care apar in structura terasamentului si a terenului de fundare si care intersecteaza straturile de armare.

 

Solutii Tensar® pentru imbunatatirea capacitatii portante si asigurarea stabilitatii terasamentelor

Saltele celulare TensarTech® STRATUM®: au fost utilizate cu succes inca de la introducerea pe piata, in 1983, fiind formate din celule deschise cu grosime variabila (0,50 – 1,50 m) cu ajutorul geogrilelor Tensar® uniaxiale si TriAx®. Acestea sunt folosite cu succes pentru reducerea tasarii, imbunatatirea capacitatii portante si asigurarea stabilitatii.

 

Avantaje majore la utilizarea TensarTech® Stratum®:

  • randament mare in executie, se asambleaza rapid si odata umplute cu balast sau pietris actioneaza ca o platforma rigida asigurand un strat suport solid pentru terasamente si permitand o tasare controlata, uniforma, cu valori mult diminuate;
  • nu necesita extraexcavarea terenului suport, fiind de ajuns doar inlaturarea stratului vegetal;
  • imbunatatirea si cresterea stabilitatii generale prin intersectarea planurilor de alunecare;
  • datorita structurii sale, reduce deformatiile laterale care pot aparea si asigura, in acelasi timp, mobilizarea capacitatii maxime de forfecare a pamantului de fundare, ulterior crescand factorul de stabilitate.

 

Autor:
drd. ing. dipl. Teodor Malancu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/iridex-group-plastic-imbunatatirea-capacitatii-portante-a-terenurilor-moi-si-asigurarea-stabilitatii-pentru-construirea-rambleurilor-inalte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.