«

»

MACCAFERRI: Structuri de sprijin din pamant armat Mineral Green Terramesh System

Share

Ca urmare a experientei vaste si investitiilor constante realizate in cercetare de-a lungul timpului, firma Maccaferri a dezvoltat si introdus periodic solutii geotehnice performante de realizare a zidurilor de sprijin, certificate de numeroase autoritati din intreaga lume.

O clasa aparte de solutii de acest tip sunt cele dezvoltate pentru realizarea de structuri rezistente si stabile pe termen lung (prezumat la minimum 120 ani in conditii statice si seismice) si adaptabile in situatii de deformari ale terenului de fundatie. Provocarea unei astfel de solutii este data de capacitatea acesteia de a rezolva simultan si in conditii optime de timpi si cost urmatoarele problematici:

 • Control erozional al paramentului
 • Integrare arhitectonica si finisajul estetic superior
 • Solutie ecologica prietenoasa cu mediul inconjurator

In articolul de fata va prezentam o astfel de solutie premium aplicata cu succes in Romania, respectiv o structura de sprijin din pamant armat cu finisaj la front din piatra bruta si plase de otel. Mai exact, solutia consta in aplicarea combinata a modulelor Mineral Green Terramesh System impreuna cu geogrile de armare de inalta performanta a pamanturilor de tip ParaLink si ParaGrid.

 

Mineral Green Terramesh System imbina avantajele zidurilor de gabioane cu rapiditatea executiei solurilor armate. Amenajarea fatadei precum si armarea solului se realizeaza cu ajutorul plasei de sarma dublu rasucita avand diferite tipuri de protectie pentru asigurarea durabilitatii indiferent de agresivitatea mediului (Fig. 1 – Mineral Green Terramesh System). In functie de necesitatile proiectului, plasa de ancoraj din sarma poate fi dublata/prelungita utilizand geogrile. In vederea asigurarii stabilitatii fatadei, in spatele plasei din sarma dublu rasucita se realizeaza o umplutura din piatra bruta avand grosimea minmima de 30 cm. Solutia prezinta acoperire de protectie la coroziune certificata de min. 120 ani, suficienta pentru a acoperi cerintele conditiilor de expunere si confirmarii duratei de viata proiectate a obiectivului de investitii.

Solutia Mineral Green Terramesh a fost aplicata in numeroase proiecte de infrastructura din intreaga lume insa, in cadrul articolului de fata, va vom prezenta aplicatia cea mai reprezentativa a acestui sistem in Romania.

In vederea finalizarii Autostrazii Lugoj – Deva, Lot 4, intre km 96+700 – km 97+700, era necesara realizarea unui rambleu avand inaltimea maxima de 22,0 m care, din cauza limitelor de expropriere, trebuia realizat cu un taluz avand inclinarea de 65° fata de orizontala. In vederea realizarii lucrarii au fost studiate mai multe solutii incluzand ziduri de sprijin din beton armat fundate pe piloti, dar datorita extinderii mari in plan a lucrarii si variatiei naturii terenului de fundare solutiile considerate prezentau dezavantaje majore din punct de vedere al costurilor, timpului de executie, sigurantei in executie precum si al costurilor de intretinere.

Solutia optima a fost de realizarea unui zid de sprijin din pamant armat.

Principalul avantaj al solutiilor din pamant armat sunt date de capacitatea acestora de a se adapta naturii terenului de fundare si timpului redus de punere in opera.

Din multitudinea solutiilor de pamanturi armate prezente pe piata cea care a corespuns in totalitate si celorlalte cerinte, respectiv durata de viata mai mare de 120 ani, siguranta in executie, siguranta in exploatare si nu in ultimul rand costuri de executie reduse a fost solutia Mineral Green Terramesh System.

Echipa Maccaferri a propus Antreprenorului General – Asocierea UMB Spedition & Tehnostrade – solutia completa Mineral Green Terramesh punand la dispozitie suport tehnic de specialitate pentru proiectare (detalii tehnice ale coponentelor de sistem si breviarele de calcul) si asistenta tehnica la montaj in perioada punerii in opera.

Solutia finalizata este una dintre cele mai reprezentative in plan tehnic de specialitate fiind, din cunostintele noastre, cea mai inalta structura de sprijin din pamant armat executata in Romania.

Calitatea superioara a executiei si a managementului de proiect sunt meritele exclusive al echipei Antreprenorului General, care a ridicat performanta tehnica la un nivel superior.

 

Datele reprezentative ale proiectului:

 • Antreprenor: Asocierea Umb Spedition – Tehnostrade;
 • Nume proiect: Lugoj-Deva Lot 4;
 • Locatie: Autostrada Lugoj-Deva, Lot 4, km 96+700 – km 97+700, Soimusi;
 • Perioada de constructie: septembrie 2018 – iulie 2019;
 • Inaltime maxima: 21,20 m;
 • Lungime lucrare: 1.023 ml;
 • Suprafata: 18.111 mp;
 • Module mts 3x3x0.73 65°: 8.270 buc.;
 • Geogrila ParaGrid: 260.832 mp;
 • Geogrila ParaLink: 75.510 mp;
 • Geotextil MacTex: 35.000 mp;
 • Umplutura piatra bruta: >7.000 mc;
 • Umplutura material granular: >290.000 mc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 46

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 167 – martie 2020, pag. 50

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/maccaferri-structuri-de-sprijin-din-pamant-armat-mineral-green-terramesh-system/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.