«

»

OAR: Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca

Share

Rezultatele concursului international de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca, organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania in parteneriat cu Autoritatea Contractanta – Consiliul Judetean Cluj, cu ajutorul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR, au fost anuntate pe 7 septembrie 2020. Pe langa rezolvarea temei medicale complexe pe care o presupune un centru integrat pentru patru tipuri de transplant (pulmonar, hepatic, renal si de cord), tema concursului a ridicat problema integrarii noii facilitati medicale in situl istoric al Ansamblului Clinicilor Universitare si medierea relatiei dintre Ansamblu si tesutul urban eterogen al zonei. Juriul international, format din arh. Claudiu Salanta, dr. Andrei Lesan, dr. Peter Jaksch, arh. Stefan Balici, arh. Oana Gavriliu, arh. Andrei Serbescu, arh. Silviu Aldea (membrii titulari) si dr. Alexandru Coman (membru supleant), a desemnat castigator proiectul echipei formate din PINEARQ S.L.P., in asociere cu DICO si TIGANAS birou de proiectare SRL. Autorul principal al proiectului este arh. Alberto de Pineda Álvarez, coautori: arh. Jenica Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Serban Tiganas, arh. Alexandrina Kiss, colaboratori arhitectura: arh. Giovanna Pomo, arh. Bogdan Dragomir, arh. Maria Buiga.

Departamentul Concursuri al Ordinului Arhitectilor din Romania a discutat cu echipa castigatoare despre abordarea si principiile esentiale care au ghidat solutia castigatoare si provocarile care decurg dintr-un astfel de proiect. 

Ce v-a determinat sa participati la concursul de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca? 

Dico & Tiganas: Toate motivele deciziei de a aborda aceasta provocare se aduna in increderea pe care ne-a oferit-o modul in care a fost pregatit si organizat concursul. Complexitatea pachetului de materiale care au alcatuit tema, claritatea si calitatea regulamentului de concurs, componenta reputata a juriului si miza contractului, toate au dus la a ne dori sa participam fara rezerve. Cunosteam valoarea celor doua entitati care au pregatit procedura: Consiliul Judetean Cluj, aflat la al treilea proiect oferit cu succes prin aceasta metoda, a demonstrat deja ca a inteles si aplicat valorile unui concurs, iar OAR, ca stie sa organizeze in cele mai mici si importante detalii ceea ce e necesar pentru ca totul sa fie impecabil. La toate acestea s-a adaugat, pentru partenerii din Barcelona, birou in care colaboreaza doi arhitecti romani, dorinta de a implica firma in Romania, iar pentru cei din Cluj, bucuria de a lucra pentru orasul in care traim. 

Cum a decurs procesul de formare a echipei de concurs?

Dico & Tiganas: Ne-am cunoscut inainte de lansarea acestui concurs, atunci cand ne-am hotarat, la Dico si Tiganas, sa abordam piata de proiecte pentru sanatate. In acelasi timp, la Pinearq aparuse intentia de a acorda atentie pietei de proiecte de spitale din Romania, care se anunta ca fiind consistenta in perioada urmatoare. Practic, fiecare dintre cele doua birouri si-a propus sa caute un partener bun pentru aceasta piata. Primul pas l-au facut catalanii, prin arhitectii romani. Noi, de la Cluj, am raspuns fara ezitare, pentru ca portofoliul de lucrari in domeniu pe care l-am studiat imediat pe site-ul firmei vorbea de la sine.

Care au fost principiile abordarii voastre in dezvoltarea proiectului? 

Dico & Tiganas: Am pornit de la cerintele temei, foarte clar exprimate, la care am cautat raspunsurile adecvate. La acestea s-a adaugat setul de observatii proprii asupra sitului si contextului, atat morfologice, legate de particularitatile terenului si ale contextului construit, cat si acelea vizand viata si miscarea din cartier, care este dominat de prezenta clinicilor si de cea a studentilor la medicina. Foarte aproape de sistemul de piete din zona centrala si extrem de vizibil din proximitate sau de la mare distanta, caracterul acestui loc este complex si, in anumite aspecte, contradictoriu. Principiile arhitecturale pe care ni le-am propus au fost in completa armonie cu o logica functionala a spitalului care nu trebuie sa faca niciun compromis, prin natura programului. Transparenta, scara, axele compozitionale ordonatoare, prezente atat in interior cat si in exterior, principii moderne clasice, as spune, la care s-au adaugat o serie de spatii de contact cu domeniul public, mici piatete diferite ca rol si configuratie, au fost principalele idei care au aparut din fazele timpurii ale studiului.

Obiectivele urmarite de tema concursului au vizat atat realizarea unei cladiri de spital la standardele internationale din domeniu pentru un centru de transplant integrat care sa ofere o arie larga de servicii medicale de calitate si accesibile tuturor pacientilor, cat si completarea tesutului construit cu o insertie urbana contemporana, capabila sa medieze disfunctionalitatile actuale identificate in cadrul Ansamblului Clinicilor Universitare si in zona adiacenta. Cum ati impacat cerintele functionale specifice programului clinic cu cele care decurg din integrarea noii cladiri intr-un sit istoric si eterogen? 

Dico & Tiganas: Am tratat o situatie extrem de complexa prin aditie a temelor principale si nu prin selectie si ierarhizare. Totul e important, totul conteaza si nu trebuie gandit un proiect care exceleaza prin raspunsul la o anumita cerinta, dar care nu este deosebit in celelalte privinte. Armonia cautata a venit, cred, si din particularitatile echipei de proiect, in care fiecare si-a gasit locul pentru a contribui in functie de ce stia mai bine si de ce si-a ales sa faca. Rezultatul a fost astfel rotund si complet. Pe parcursul dezvoltarii proiectului, care s-a facut cu multe teme de casa si foarte multe discutii intre arhitectii din echipa, solutiile retinute au beneficiat de consensul echipei, iar problemele nerezolvate inca erau preluate foarte natural in studiu, in continuare. A fost o adevarata satisfactie modul in care a evoluat solutia, din aproape in aproape.

Care au fost problemele cele mai dificile pe care le-ati intampinat in procesul de elaborare a propunerii?

Pinearq: Pentru noi, principala provocare in acest concurs a fost sa integram noul volum al Centrului de Transplant in tesutul urban al orasului Cluj-Napoca si sa obtinem continuitatea si armonia siluetei orasului.

Care va asteptati sa fie principalele aspecte care vor necesita mai mult efort si atentie in faza de implementare a proiectului?

Pinearq: Exista trei aspecte pe care suntem dornici sa le dezvoltam in acest proiect. (1) Biofilia – incorporarea efectului benefic al naturii in procesul de recuperare a pacientilor si in munca personalului medical. (2) Participativitatea proiectului, inteleasa ca performanta viitoare a spatiilor medicale si a pregatirii planurilor de urgenta pentru situatii de pandemie. (3) Sustenabilitatea si economia circulara, ca o conditie fundamentala pentru un proiect integrat. 

Cum vedeti dezvoltarea urbana a zonei in urma implementarii acestui proiect?

Pinearq: Credem ca zona inconjuratoare a sitului prezinta o bogatie de straturi istorice si un  potential de dezvoltare enorm. Proiectul nostru se bazeaza pe rezolvarea conectivitatii slabe intre Ansamblul Clinicilor Universitare si zona urbana inconjuratoare, iar abordarea noastra se concentreaza pe a oferi o solutie de arhitectura unui context construit foarte divers. Un obiectiv foarte important este crearea unui Ansamblu verde al Clinicilor Universitare, din care Centrul Integrat de Transplant va face parte.

Rezultatele concursului, Raportul juriului international si galeria de proiecte cuprinzand cele 44 de solutii inscrise pot fi vizualizate pe site-ul oficial al concursului, https://www.oar.archi/ro/concursuri/centrul-integrat-de-transplant-cluj-napoca.

Lista concursurilor OAR care urmeaza sa fie lansate in curand poate fi consultata pe site-ul Ordinului Arhitectilor din Romania, la sectiunea „Concursuri.”

Departamentul concursuri
Ordinul Arhitectilor din Romania
Arh. Mirona Craciun
Arh. Ilinca Pop 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/oar-centrul-integrat-de-transplant-cluj-napoca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.