«

»

REXIMACO: Impermeabilizarea betonului pentru infrastructura cu produse XYPEX

Share

Impermeabilizarea betonului prin tratamente chimice este noua conceptie privind hidroizolarea infrastructurilor din beton armat, a elementelor din beton turnat suprateran expuse la intemperii si care se doreste a fi hidroizolate.

Urmarind o cale complet noua, XYPEX a dezvoltat o tehnologie unica, care incorporeaza caracteristicile naturale si proprietatile porozitatii betonului. Folosind apa ca mediu de reactie, substantele chimice proprii ale XYPEX reactioneaza cu produsele secundare naturale ale hidratarii cimentului (hidroxid de calciu, saruri minerale, oxizi de minerale si particule de ciment nehidratate si partial hidratate), formand o structura cristalina nonsolubila in pori si alte goluri din beton.

 

Principial, procesul de cristalizare al produselor XYPEX difera de alte produse existente pe piata prin faptul ca pachetul de reactivi genereaza, in prezenta apei si a produselor de hidratare rezultate in urma prizei cimentului din beton, formatiuni dentritice, filiforme, aciculare de cristalohidrati (C-S-H) care se dezvolta in porii si microfisurile betonului pana cand nu mai are apa de reactie. Daca reactivii nu sunt consumati in aceasta prima faza, raman activi in masa betonului si procesul se reia la aparitia apei din diferite cauze.

Se pot impermeabiliza atat elemente de beton vechi cat si beton nou turnat. La beton vechi se verifica bazicitatea acestuia, gradul de degradare, sau eventual prezenta reactiei alcalii agregate (daca este cazul), dar, in general, solutiile tehnice sunt stabilite pentru fiecare caz in parte.

Pe langa scopul pentru care sunt utilizate, produsele XYPEX confera proprietati deosebite de rezistenta la coroziune a betonului fata de agresiunea oricarei solutii chimice intr-o limita de pH de 3 – 11 contact permanent, exceptie facand contactul cu acidul fluorhidric si cu derivatii acestuia, pentru care exista alte cerinte de protectie la coroziune a betonului.

In general sunt doua procedee de tratare a betonului:

  1. Aditivarea betonului cu produsul XYPEX ADMIX C-1000NF;
  2. Tratarea structurilor din beton cu produsul XYPEX CONCENTRATE.

 

Aditivarea betonului cu XYPEX ADMIX C-1000NF

Este procedeul care aduce cele mai multe avantaje din punct de vedere economic si al timpului de executie, care se suprapune cu cel al programului de turnari, deoarece se elimina manopera si implicit se evita eroarea umana la executie.

Procedeul poate fi aplicat la statia centralizata de betoane sau prin aditivare la santier, direct in automalaxorul care vine cu beton in santier. Exista, clar definite, Proceduri pentru fiecare caz in parte.

Datorita eficientei si randamentului de formare de cristalohidrati prin porii, tubatiile si canaliculele ce constituie permeabilitatea betonului, producatorul XYPEX CHEMICAL CORPORATION Ltd face precizarea ca elementele de radier cu grosimi mari nu se vor aditiva decat partial, la partea superioara daca nu sunt in contact cu ape agresive, sau partial la partea inferioara a radierului, daca acesta va intra in contact cu ape agresive. Grosimea maxima ce se aditiveaza este situata intre 25 – 40 cm din grosimea totala. Astfel se realizeaza si o importanta economie.

Mai mult, datorita trasorului inglobat in masa aditivului, se poate verifica oricand prezenta aditivului intr-un beton utilizand instrumente optice speciale. Acest fapt permite dirigintilor de santier si reprezentantilor firmelor de consultanta sa solicite verificari in orice punct al constructiei, fara a mai fi necesare extrageri de carote sau alte procedee de verificare.

Aceasta tehnologie prezinta avantaje ce trebuie mentionate, astfel:

  • Se elimina timpul alocat hidroizolatiei din graficul de lucrari, ceea ce duce la reducerea timpului de executie, in cazul aditivarii cu XYPEX ADMIX C-1000NF;
  • Tratarea betonului pentru impermeabilizare prin cristalizare cu produse XYPEX are o durata de viata egala cu a elementului tratat;
  • Tratamentul nu poate fi zgariat, intepat sau desprins de structura deoarece devine parte integranta din masa elementului de beton turnat;
  • Toate aceste tratamente nu trebuie protejate in niciun fel, deoarece vor fi parte integranta din masa betonului indiferent de solutia tehnica aplicata (aditivare cu XYPEX ADMIX C-1000NF sau tratament post turnare cu XYPEX CONCENTRATE).

 

Tratarea betonului vechi cu XYPEX CONCENTRATE

Betonul vechi poate fi impermeabilizat in masa prin tratarea cu produsul XYPEX CONCENTRATE, care asigura o impermeabilizare in profunzimea betonului de cca 30 cm de la fata de aplicare dupa cca 130 zile. De remarcat ca in primele zile dupa tratament se cedeaza reactivii betonului suport si incep reactiile de cristalizare, realizandu-se in prima saptamana o grosime de cca 10 cm. Datorita catalizatorului de reactie pachetul de reactivi este impins in beton prin golurile pe care circula apa chiar si in prezenta unui gradient de presiune. Din acest motiv, conteaza fata pe care se aplica acest tratament.

 

Mai multe informatii, pe site-ul www.xypex.com sau www.reximaco.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 53

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/reximaco-impermeabilizarea-betonului-pentru-infrastructura-cu-produse-xypex/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.