«

»

SIXENSE: Digitalizarea in proiectele de infrastructura. Cum alegi solutiile si tehnologiile de monitorizare, in asa fel incat sa-ti maximizezi investitia?

Share

Contrar multor perceptii, folosirea corecta a tehnologiei in procesul de monitorizare si urmarire a constructiilor in timp nu este intotdeauna un cost suplimentar, ci poate eficientiza investitia unui proprietar de infrastructura.

Desigur, alegerea mixului potrivit de solutii este o stiinta care trebuie lasata pe mainile profesionistilor si echipelor de specialisti ce inteleg ca monitorizarea trebuie sa aduca plus valoare, raspunzand unor intrebari importante pentru fiecare proiect in parte, printre care: ce riscuri trebuie sa previn? Care ar trebui sa fie prioritatile si deciziile pe care sa le iau mai departe? Cum sa prelungesc durata de folosire a infrastructurii mele? Unde e nevoie sa intervin imediat? etc.

Va prezentam in continuare doar doua dintre solutiile de monitorizare si gestionare a patrimoniului – care, folosite corect, va permit sa eficientizati investitia intr-un proiect de infrastructura, dar si sa economisiti timp si energie in a obtine informatii esentiale despre modul in care se comporta o structura.

 

InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar).  Detectarea deplasarilor pe verticala ale structurilor si pamantului, din satelit

In foarte multe proiecte complexe de infrastructura, una dintre cele mai mari provocari este sa te asiguri ca celelalte cladiri si asset-uri din proximitatea santierului nu sunt afectate de lucrarile de constructie. De multe ori, aceasta provocare poate sa vina la pachet cu procese complicate si chiar cu amenzi, daca nu exista masuri si documentatie clara care sa ateste ca lucrarile sunt realizate in deplina siguranta.

De asemenea, este esential sa fim constienti inclusiv de miscarile pre-existente ale pamantului in zona de influenta, ce ar putea afecta stabilitatea structurii in cauza. Necunoasterea gradului acestor deplasari poate inclusiv sa duca la instalarea unor instrumente nenecesare in-situ, deci la cresterea costurilor pe termen lung.

Aici metoda InSAR isi dovedeste pe deplin utilitatea. InSAR presupune utilizarea imaginilor din satelit care, prin suprapunere, arata deplasarile pe verticala ale structurilor si ale pamantului pe o perioada anume de timp (ce poate merge pana in 1992).

  • Te ajuta sa vezi date istoric (deci de dinainte de constructia pe care o executi);
  • Monitorizezi cu usurinta suprafete foarte extinse;
  • Nu este nevoie sa fii efectiv prezent in santier pentru a obtine aceste date (deci elimini resursele dedicate instalarii in-situ, precum si orice alte riscuri asociate cu prezenta fizica in santier);
  • Obtii date cu precizie milimetrica, accesibile pe timp de zi sau noapte, indiferent de conditiile meteo (inclusiv daca este innorat);
  • Peste 20.000 de puncte masurate/km2 in mediul urban.

Impreuna cu alte metode traditionale de monitorizare, ATLAS™, solutia digitala SIXENSE pentru studiile InSAR, dezvoltata cu scopul de a monitoriza comportarea geotehnica si structurala legata de activitatile de constructii urbane sau periferice (cu accent pe monitorizarea tunelurilor) este o solutie care contribuie semnificativ la scaderea costurilor cu exploatarea infrastructurii.

Mai mult, folosirea rezultatelor studiilor InSAR integrate in BEYOND ASSET, solutie digitala SIXENSE dedicata gestiunii patrimoniul construit, transforma informatiile in pasi actionabili si decizii concrete legate de infrastructura ta.

In general, InSAR este extrem de utila in cazul infrastructurii rutiere si feroviare si pentru monitorizarea si controlul pe termen lung asupra stabilizarii alunecarilor de teren.

 

LiDAR (Light Detection and Ranging). Sistem de scanare 3D si fotogrametrie de inalta rezolutie pentru baraje, infrastructura rutiera si feroviara

Solutia LiDAR furnizata de catre SIXENSE este bazata pe tehnologie laser, care ne permite sa facem scanari aeriene, utile in mod special in cazul proiectelor majore de infrastructura, cum ar fi autostrazile, caile ferate sau barajele.

Studiile LIDAR executate de SIXENSE sunt livrate prin intermediul solutiei digitale BeMap, platforma securizata, cu o interfata intuitiva (pana la 500 puncte/m2).

Prin scanarea laser LiDAR, se obtine o harta topografica interactiva a constructiei respective (o reprezentare 3D a acesteia).

  • Datele pot fi colectate rapid si cu o precizie ridicata, mai ales pentru zone vaste de teren. Spre deosebire de fotogrametrie care implica o munca „manuala”, cu consum mare de timp, procesarea LiDAR este automata, iar datele se obtin in timp mult mai scurt;
  • Tehnologia LiDAR poate fi folosita pe timp de zi sau pe intuneric deopotriva;
  • Este extrem de eficienta in a colecta date din locuri greu accesibile (sistemul e capabil sa penetreze vegetatia densa, de exemplu);
  • Odata configurat, LiDAR este o piesa autonoma si poate functiona destul de mult fara interventie asupra ei;
  • Poate fi folosit inclusiv in studii de pre-fezabilitate/fezabilitate, pentru a studia rute alternative posibile. LiDAR obtine o reprezentare foarte precisa a terenului si a cladirilor, in asa fel incat sa se aleaga ulterior varianta optima, cea care aduce un echilibru tehnic si financiar pentru proiectul de infrastructura planificat.

In etapa de exploatare, LiDAR poate fi folosit in asa fel incat sa identifici rapid deteriorari ale infrastructurii, sa vezi cum au evoluat acestea si sa le analizezi in profunzime (din diferite unghiuri) inainte sa intervii asupra lor. Acest lucru inseamna ca reduci inclusiv timpul petrecut in raportarea pagubelor, eliminand necesitatea hartiilor.

Recent, SIXENSE GROUP a achizitionat Helimap, companie elvetiana specializata in scanarea LiDAR din elicopter, ceea ce ne pozitioneaza ca lideri in utilizarea acestei tehnologii la nivel european.

 

***

In cadrul gestiunii patrimoniului construit (infrastructura existenta), modul in care obtii date din teren este vital; de asemenea, utilizarea inteligenta si eficienta a instrumentelor alese. La fel de mult conteaza insa si ce faci cu informatiile obtinute si cum le folosesti in favoarea proiectului. Raportul PIARC (World Road Association, 2019) arata foarte clar beneficiile digitalizarii si ale folosirii solutiilor ca InSAR si LiDAR pentru gestionarea proiectelor majore de infrastructura.

Pana la urma, metodele sunt nenumarate, iar tehnologia este mai mult decat accesibila astazi. Important este sa ai partenerul potrivit, care te poate ajuta sa primesti raspunsurile pe care le astepti si care sa se adapteze nevoilor tale specifice.

 

Contact:
Mariana Garstea
mariana.garstea@sixense-group.com
sixensegroup.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/sixense-digitalizarea-in-proiectele-de-infrastructura-cum-alegi-solutiile-si-tehnologiile-de-monitorizare-in-asa-fel-incat-sa-ti-maximizezi-investitia/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.