«

»

Soletanche Bachy si barajele: o istorie comuna de 100 de ani. Solutii geotehnice pentru baraje

Share

Ca si structurile care sunt ancorate in sol, barajele au facut parte din activitatea principala a Soletanche Bachy de aproape un secol. Prin solutiile geotehnice si capacitatile de inginerie si proiectare sunt realizate proiectele de baraje pentru lacuri de acumulare si cele hidroenergetice, oriunde in lume.

Stabilitatea si siguranta structurii barajului depind de calitatea fundatiilor sale si manipularea corecta a hidrogeologiei conditiilor de fundare. Aceasta este exact zona de expertiza a Soletanche Bachy.

 

Soletanche Bachy si barajele: o istorie comuna de 100 de ani

La inceputurile anilor 1920, grupul Soletanche Bachy si-a demonstrat competenta in construirea de numeroase baraje in Franta si Africa de Nord. De atunci, Soletanche Bachy a continuat sa construiasca, sa repare, sa imbunatateasca siguranta si sa intretina unele dintre cele mai mari instalatii hidraulice si hidroelectrice din lume. Aceasta experienta permite propunerea tehnologiilor de fundatii speciale cel mai bine adaptate la fiecare dintre proiectele de baraje.

Prin expertiza in proiectare, tehnologii si management de proiect, Soletanche Bachy poate actiona ca antreprenor general sau subcontractant de specialitate pentru a realiza toate tipurile de proiecte de baraje, indiferent de amploarea acestora. Obiectivul este de a asigura durabilitatea si rentabilitatea infrastructurii hidraulice si hidroelectrice.

 

Solutiile noastre geotehnice pentru baraje se refera la:

  • Realizare de structuri noi;
  • Reparatii si sporirea sigurantei barajelor;
  • Lucrari de mentenanta si conservare.

 

Structuri noi 

Populatia globala este in continua crestere, ceea ce a dus la o majorare a nevoilor de energie. De asemenea, a devenit obligatorie gestionarea mai buna a resurselor pentru irigatii si imbunatatirea controlului inundatiilor. Construirea barajelor hidroelectrice si a acumularilor de apa raspunde acestor nevoi. Datorita expertizei sale in tehnologiile geotehnice speciale, Soletanche Bachy asigura construirea barajelor noi pe teren consolidat sau imbunatatit, rezultand structuri durabile si sigure care ofera performante pe termen lung.

 

Reparatii si sporirea sigurantei barajelor 

Multe baraje existente au acum peste 50 de ani. Structura si terenul pe care au fost construite au suferit deformatii majore si prezinta acum defectiuni importante. Drept urmare, stabilitatea si siguranta lor sunt compromise, performanta lor este redusa, iar costurile de exploatare cresc. Soletanche Bachy isi aplica expertiza geotehnica pentru a repara, consolida si impermeabiliza barajele cu un impact minim asupra operatiunilor lor zilnice, cu scopul de a spori siguranta si rentabilitatea.

 

Lucrari de mentenanta si conservare 

Odata cu structurile imbatranite si cresterea cererii interne de apa si electricitate, barajele existente ajung la saturatie si nu este intotdeauna posibila construirea unora noi. Solutia consta in extinderea duratei lor de viata operationala prin cresterea capacitatii acestora, asigurandu-le in acelasi timp mentenanta/intretinerea/conservarea. Soletanche Bachy se bazeaza pe expertiza sa in domeniile tehnologiei solului si gestionarea apei pentru a mentine, a moderniza si a creste capacitatea de stocare a barajelor hidroelectrice. Modificarile structurale sunt, de asemenea, supravegheate de catre serviciul nostru de monitorizare.

01

Provocarile mai sus mentionate sunt asigurate cu ajutorul:

  • Flotei de echipamente proiectate si fabricate intern, adaptate pentru orice proiect: o flota larga de Hidrofreze®, graifere hidraulice KS si Baya, foreze, utilaje Cutter Soil Mixing, tuneliere (TBM) si sisteme de injectare digitale disponibile in orice moment, oriunde in lume.

Soletanche Bachy are propria divizie de echipamente care proiecteaza si produce cea mai mare parte a echipamentelor noastre si a software-ului de operare. Astfel exista un control complet asupra echipamentelor pe care le implementam pentru proiectele de baraje, adaptate mai bine nevoilor, specificului si constrangerilor proiectelor.

 

  • Inovatiei

Soletanche Bachy a fost in spatele mai multor progrese tehnice majore, precum Hidrofreza® si „tube à manchettes” si se straduieste continuu sa-si imbunatateasca metodele, tehnicile si echipamentele pentru a face fata noilor provocari si a le anticipa pe cele viitoare. Sunt explorate noi tehnologii digitale si robotice in scopul de a imbunatati performanta. Recent dezvoltata platforma Big Data colecteaza, sorteaza si analizeaza datele de pe santierele noastre pentru a spori eficienta operatiunilor.

 

  • Retelei mondiale de ingineri specialisti

Expertii Soletanche Bachy se implica in toate etapele proiectelor, de la alegerea metodei, pana la proiectare, prospectare, programare si alegerea materialelor. Aceasta expertiza de ultima ora, impreuna cu cele 30 de birouri de proiectare interne, permite sa propunem variante din faza de proiectare.

 

  • Culturii puternice de siguranta si protejare a mediului

Siguranta face parte din viata de zi cu zi pe santierele noastre, la birou si pe drum, acoperind organizare, echipamente, metode si tehnici. Se depun eforturi sustinute pentru imbunatatirea practicilor noastre pentru a atinge excelenta. In ceea ce priveste mediul, se reduce amprenta de carbon a santierelor printr-o diminuare a consumului de combustibil si ciment, precum si prin reciclarea imbunatatita a deseurilor.

 

Rezultatul… peste 500 de baraje finalizate in intreaga lume, printre care si referinte autohtone:

Richland Creek Reservoir, SUA
La Yesca Dam, Mexic
Antamina mining complex dam, Peru
Candelaria mine embankments, Chile
Chacrillas Dam, Chile
Subansiri Lower Dam, India
Wanapum Dam, SUA
Ituango Dam, Columbia
Wimbleball Dam, Marea Britanie
Illsee Dam, Elvetia
Lake Nyos Dam, Camerun
Gilboa Dam, SUA
Waitaki Dam, Noua Zeelanda
Wolf Creek Dam, SUA 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 173 – septembrie 2020, pag. 32

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/soletanche-bachy-si-barajele-o-istorie-comuna-de-100-de-ani-solutii-geotehnice-pentru-baraje/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.